Kako pomoći djeci u korištenju društvenih mreža na sigurniji način

viktorija_hrzica

Viktorija Hržica

U današnje vrijeme, kada je tehnologija svuda oko nas, kada je korištenje različitih online usluga, servisa, mreža, IM-a, toliko ušlo u pore svakodnevnoga života, djeca teško mogu razlikovati stvarni i online život. Omogućeno im je korištenje društvenih mreža stvorenih za njih, poput Webkinz ili Club Penguin, a mogu koristiti i društvene mreže za odrasle: Windows Live Spaces, Facebook, YouTube, MySpace, Flickr, Twitter, Delicious…

Društvene mreže djeca mogu koristiti za različite namjene: brbljanje, igranje online igara, objavljivanje i pregledavanje fotografija i videozapisa, blog, objavljivanje online profila. Za što god koristili društvene mreže, trebaju shvatiti jednu važnu stvar: podatke objavljene na društvenim mrežama može vidjeti svatko tko ima pristup internetu.

Nažalost, neke od informacija koje djeca objave na svojim stranicama (profilima) čine ih podložnijima krađi identiteta, cyberbullyingu i „grabežljivcima“ na internetu. U nastavku donosimo nekoliko načina na koje možete pomoći djeci u sigurnijem korištenju društvenih mreža.

1. Razgovarajte s djecom o njihovim iskustvima

Potaknite djecu da vam kažu ako se na nekoj od posjećenih stranica osjete tjeskobno, neugodno ili ugroženo. Pri tome ostanite mirni i podsjetite ih da nisu u nevolji ako s vama podijele svoje loše iskustvo. Dajte im do znanja da ćete im pomoći u rješavanju situacije – dijete nije krivo što se je osjetilo tjeskobno, neugodno ili ugroženo.

2. Postavite pravila za korištenja interneta

microsoft online saftyKada djeca počinju samostalno koristiti internet, za njegovo korištenje treba načiniti pravila s kojima će se svi složiti. Ta pravila trebaju uključivati mogućnost korištenja društvenih mreža. Ovdje možete pronaći više informacija koje će vam pomoći u postavljanju pravila.

3. Osigurajte da djeca poštuju dobne granice koje postavljaju društvene mreže

Društvene mreže postavljaju dobnu granicu za otvaranje profila. Preporučena dob za prijavljivanje na društvenu mrežu obično je 13 i više godina. Ako je dijete mlađe od preporučene dobi za određenu društvenu mrežu, ne dajte mu da ju koristiti. Zapamtite – ne možete se osloniti da će sama društvena mreža spriječiti mlađu djecu da se registriraju.

4. Educirajte se o društvenoj mreži

(Pr)ocijenite društvenu mrežu koju dijete planira koristiti i osigurajte da, i vi i dijete, razumijete pravila privatnosti i kodeks ponašanja. Provjerite prati li društvena mreža sadržaj koji ljudi objavljuju. Obavezno povremeno pratite što dijete objavljuje. Više prijedloga i savjeta možete pronaći na Savjeti za djecu i roditelje o sigurnom objavljivanju na blogovima.

paktpravila za koristenje

5. Inzistirajte na tome da se dijete nikada osobno ne sretne s osobom s kojom komunicira isključivo online. Potičite dijete na online komunikaciju samo s osobama koje poznaje u stvarnosti.

Djeca se izlažu stvarnoj opasnosti kada pristanu na sastanak sa strancem s kojim komuniciraju samo online. Ohrabrite dijete da koristi društvene mreže za komunikaciju i razmjenu datoteka sa svojim prijateljima, ali ne i s osobama koje prije nisu upoznali u stvarnome svijetu. Možda nećete moći jednostavno reći djetetu da ne razgovara sa strancima jer ono misli da netko koga je „upoznao“ online – nije stranac. Više savjeta o zaštiti djece na internetu možete pronaći na Online grabežljivci: Što možete učiniti kako biste smanjili rizik.

6. Osigurajte da se dijete ne koristi punim imenom

Prilikom prijavljivanja na društvenu mrežu, vodite računa da se dijete prijavi samo imenom ili nadimkom, ali ne i nadimkom kojim će privući pažnju neprikladnih osoba. Također, ne dopuštajte djeci da objave puna imena svojih prijatelja.

7. Budite oprezni i s drugim identifikacijskim informacijama u profilu djeteta

Mnoge društvene mreže omogućuju djeci da se pridruže javnim skupinama u koje se mogu prijaviti, primjerice, osobe iz određene škole. Budite oprezni kada dijete otkrije informacije pomoću kojih ga je moguće prepoznati (škola ili naziv mjesta u kojem živi). Previše informacija dijete može učiniti ranjivim na cyberbullying, internetske grabežljivce, internetske prijevare ili krađe identiteta. Više o phishing prijevarama i lažnim porukama e-pošte možete pročitati ovdje.

8. Razmislite o korištenju društvenih mreža koje nisu u potpunosti javne (pružaju mogućnosti zaštite podataka)

Neke društvene mreže omogućavaju zaštitu osobnih podataka zaporkom ili omogućavaju druge načine ograničavanja pregledavanja vašeg sadržaja samo osobama koje poznajete. U programu Windows Live Spaces, primjerice, možete postaviti dozvole pregledavanja vaših stranica, u rasponu od bilo koga na internetu do samo odabranih osoba.

9. Fotografije objavljujte pametno

Objasnite djetetu da fotografije mogu otkriti puno osobnih podataka. Potaknite djecu da ne objavljuju fotografije sebe ili svojih prijatelja s jasno prepoznatljivim detaljima kao što su puna imena djece, nazivi ulica, registarske pločice na automobilima, imenom škole…

10. Upozorite dijete na izražavanje emocija strancima

Vjerojatno ste već potaknuli djecu da ne komuniciraju sa strancima direktno online. Međutim, djeca koriste društvene mreže za vođenje dnevnika ili pisanje pjesama te na taj način često izražavaju snažne emocije. Objasnite im da napisane riječi može pročitati svatko tko ima pristup internetu te da napadači često traže emocionalno ranjivu djecu. Više informacija o temi Što možete naučiti djecu da se poboljša njihova sigurnost na webu, možete pročitati ovdje.

11. Učite djecu o cyberbullyingu

Čim su djeca dovoljno stara da koriste društvene meže, razgovarajte s njima o cyberbullyingu. Recite im da, ako misle je nad njima izvršen cyberbullying, trebaju to odmah podijeliti s roditeljem, učiteljem ili drugom odraslom osobom u koju imaju povjerenje. Važno je poticati djecu da u online komunikaciji s drugim ljudima komuniciraju na isti način na koji bi komunicirali licem u lice. Potičite djecu na komunikaciju s drugima na način „nemoj činiti drugome ono što ne želiš da drugi tebi učini.“

12. Uklanjanje profila djeteta

Ako se dijete odbija ponašati po pravilima koje ste postavili, kako biste zaštitili njegovu sigurnost, možete se obratiti društvenoj mreži koju windows live obiteljska sigurnostdijete koristi i zamoliti ih da uklonite profil.

Kako biste povećali sigurnost djeteta na mreži, možete koristiti neki od alata za filtriranje internetskog prometa (kao što je npr. Windows Live Family Safety), ali samo kako dodatak, a ne kao zamjenu za roditeljski nadzor.

Ovim vas putem pozivamo da se na portalu ucitelji.hr uključite u forum Sigurnost na internetu i iznesete svoje mišljenje, prijedloge, stavove i savjete na koji način možemo doprinijeti da naša djecu koriste internet na sigurniji način. (Izvor: http://www.microsoft.com…)

Jedna misao o “Kako pomoći djeci u korištenju društvenih mreža na sigurniji način

  1. Povratni ping: Pogled s motivacijom | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.