eTwinning ambasadori u gradu Robina Hooda

lidija_kralj

Lidija Kralj

robinhoodKrajem listopada u Nottinghamu je održan skup eTwinning ambasadora iz zemalja Europske zajednice i Hrvatske. Skupu je prisustvovalo više od 100 sudionika koji su u National College for Leadership of Schools tijekom tri dana razmjenjivali ideje, radili na korištenju novih alata te stvarali društvenu mrežu kreativnih učitelja. Hrvatsku su predstavljale Ankica Bilandžić iz OŠ Bilje i Lidija Kralj iz OŠ Veliki Bukovec. Njihov odlazak financirala je Europska komisija sredstvima iz pretpristupnog fonda IPA preko Agencije za mobilnost i programe EU.

Okupljanje eTwinning ambasadora dio je ciklusa radionica profesionalnog razvoja (Professional developement workshops) koje su namijenjene korisnicima portala eTwinning. Takve radionice se održavaju diljem Europe tijekom cijele godine. Trajanje radionice je dva do tri dana, unutar kojih sudionici rade s kolegama iz europskih država koje imaju pristup portalu eTwinning. Sudionici rade na zajedničkim projektnim idejama, razvijaju svoje IKT vještine i usavršavaju se u vođenju eTwinning projekata u razredu. Više informacija o PDW radionicama možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

DCIM\101MEDIASkup u Nottinghamu započeo je predavanjem „ What it means to be a European Ambassador“ u kojemu su kolege i kolegice iz Velike Britanije, Francuske i Slovenije govorili o svojim iskustvima i aktivnostima koje provode kao eTwinning ambasadori u svojim zemljama.
U subotu je slijedio vrlo intenzivan niz predavanja i radionica. Michael Purves, britanski  eTwinning ambasador, je u predavanju „An Ambasador Journey“ govorio o iskustvima, projektima i prijateljima koje je stekao višegodišnjim radom u eTwinning mreži škola. clip_image002Predstavio je i nekoliko svojih projekata – između ostalog i Schoolovision – školsku inačicu Eurovizije. U tom projektu svojom pjesmom je sudjelovala i grupa učenika iz Hrvatske.  

Radionice i predavanja

Ann Gilleran iz Središnjeg ureda za podršku eTwinningu (Central Support Service) clip_image004kroz radionicu je predstavila nove mogućnosti eTwinningove radne površine (desktop). eTwinning radna površina je osobni prostor korisnika na kojem su dostupni svi alati za sudjelovanje u eTwinningu. Skup alata obuhvaća: profil, traženje suradnika za projekte, forume, poštanski sandučić, brbljaonicu, razmjenu ideja za projekte, objavu sadržaja pojedinih projekata te potvrde o njihovoj uspješnosti.

DCIM\101MEDIADCIM\101MEDIA

Da biste otkrili sve mogućnosti eTwinning Desktopa, predlažemo da nakon prijave na eTwinning stranicama na svojem desktopu potražite poveznicu Teachers Rooms i među njima sobu s naslovom Welcome to the new Desktop! .

clip_image006 

Twinspace je radni prostor u kojem ostvarujete DCIM\101MEDIAsuradnju na eTwinning projektima. Radionicu o Twinspaceu održala je Sophie Patterson iz Nacionalnog ureda za podršku (NSS) iz Velike Britanije. Kroz niz zanimljivih vježbi ambasadori su naučili kako ući u novi Twinspace, urediti svoj profil, komunicirati sa suradnicima na projektu, unositi obaveze u zajednički kalendar, objavljivati na blogu, sudjelovati u forumu, stvarati stranice za aktivnosti te dodavati različite oblike sadržaja.

clip_image008
Kolegice Teresa Lacerda iz Portugala i Lidija Kralj odmah su dogovorile zajednički projekt TWT – Twinspace Workshops for Teachers tako da uskoro možete očekivati online i offline interaktivne radionice o korištenju Twinspacea pripremljene baš za vas.

View album

VIEW SLIDE SHOW DOWNLOAD ALL

Britanske eTwinning ambasadorice Sarah Stead, DCIM\101MEDIALesley Atkins i Anne Garner govorile su o mogućnostima povezivanja eTwinning i Comenius projekata te na nekoliko primjera pokazale kako su eTwinning alate koristile za suradnju na Comenius projektima i kako su iz eTwinning projekata razvile uspješne Comenius projekte. Spomenule su i European Shared Treasure – zbirku svih Comenius, Grundtvig i Leonardo da Vinci projekata.

View album

O društvenim mrežama i mogućnostima njihove upotrebe u obrazovanju govorio je DCIM\101MEDIANiilo Alhovaara, švedski eTwinning ambasador. Sudionici radionice isprobali su TodaysMeet – program koji omogućava stvaranje soba za jednostavnu komunikaciju (slično brbljanju) koji se može koristiti za brzo prikupljanje povratnih informacija. Bilo je riječi i o programima Twitter, Skype, Paper.li, LinkedIn, Twingly, Lazyfeed.

View album

Donatela Nucci iz talijanskog Ureda za podršku (NSS) govorila je o eTwinning grupama i na primjerima pokazala kako ih upotrijebiti za razmjenu ideja i iskustava s ostalim eTwinningovcima. Popis grupa dostupan je i na vašem eTwinning Desktopu, a obuhvaća eTwinning Beginners, Creative Classroom, Maths & Science… U neke grupe se možete odmah uključiti, a neke trenutačno nisu otvorene.U nedjelju je posao nastavljen radom na osmišljavanju i pripremi projekata. S obzirom na kreativnost i suradnju svih sudionika, vjerujemo da je smišljeno mnogo novih eTwinning projekata. Za kraj su organizirana TeachMeet predavanja – svojevrsna Tedx inačica za učitelje. Vrlo dinamičan i zanimljiv način predavanja jer je svaki sudionik imao samo 7 minuta da prenese svoje ideje i inspirira nas svojim primjerima. Na videoisječku možete vidjeti djeliće tih predavanja.

View album

Razgovori povodom

Da bismo vam prenijeli dio iskustava eTwinning ambasadora, razgovarali smo s Niilom Alhovaarom iz Švedske, Lisom Stevens iz Velike Britanije te Uršom Bajda iz Slovenije. Pogledajte i poslušajte njihova iskustva i primjere projekata na kojima su sudjelovali.

Dojmovi

I malo osobnog u cijeloj priči.
Rijetko imam priliku susresti toliko ljubaznih, susretljivih i kreativnih ljudi na jednom mjestu. Atmosfera u Nottinghamu je bila vrlo poticajna, a razgovori s kolegama i razmjene iskustava zaista neprocjenjivi. Vratila sam se kući bogatija za niz novih prijatelja te s četiri dogovorena i jednim pokrenutim projektom. Zaista koristan skup 🙂

Svima koji se još dvoume bi li se uključili u eTwinning ili ne, preporučam da probaju, krenu s malim projektima, primjerice, Britanci rade međunarodne projekte s djecom od 3 do 5 godina – prema tome vi sa svojim učenicima možete napraviti fantastične stvari.
Upoznajte kolege i vidjet ćete da će vas suradnja i zajednički rad obogatiti, a vašim učenicima dati priliku da upoznaju Svijet i shvate da je učenje važno te da može biti zabavno.U Hrvatskoj vam na raspolaganju stoje tri eTwinning ambasadora:

Osim njih, vrlo rado će vam pomoći i djelatnici Agencije za mobilnost i programe EU, posebice Maja Mušnjak, voditeljica eTwinninga za Hrvatsku.Dakle, zaista nemate razloga za odgađanje.
Pridružite nam se i uključite se u eTwinning baš sad!

Jedna misao o “eTwinning ambasadori u gradu Robina Hooda

  1. Povratni ping: Pogled s motivacijom | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.