Tjedan cjeloživotnog učenja 2010. u OŠ Veliki Bukovec

lidijaK_zeljkaMB

Lidija Kralj i Željka Marković-Bilić

OŠ Veliki Bukovec po prvi put se aktivno uključila u obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja koji je rezultat inicijative UNESCO-a pokrenute 1999. godine, a u Hrvatskoj ga organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Vijeća za obrazovanje odraslih. Ovogodišnji se tjedan provodio pod sloganom UKLJUČIMO S(V)E! od 8. do 15. rujna.

 IMAG0080 IMG_1913

IMG_1914 Tjedan cjeloživotnog učenja u OŠ Veliki Bukovec obilježen je predavanjima i radionicom za učitelje, stručne suradnike i sudionike iz lokalne zajednice.
Lidija Kralj, prof. je u predavanju „Cjeloživotno učenje i obrazovanje za poduzetništvo“ istaknula kako se znanja, vještine i kompetencije za poduzetništvo stvaraju i razvijaju od prvog razreda osnovne škole te primjerima pokazala kako se kroz cjeloviti pristup poučavanju i primjenom Nacionalnog obrazovnog kurikuluma djeca mogu poučiti poduzetnost, inovativnosti, samostalnosti, timskom radu i ostalim karakteristikama koje se od njih očekuju u svakodnevnom životu.
U radionici „Digitalna bilježnica“ sudionici su naučili upotrijebiti osnovne mogućnosti programa Microsoft Office OneNote za vođenje bilježaka, pripremanje nastave i stvaranje multimedijskog portfolija.

IMAG0084 Željka Marković-Bilić, prof. govorila je o Pismenosti 21. stoljeća osvrnuvši se na međunarodni Dan pismenosti, promjene karakteristika pojma pismenosti kroz posljednjih stotinjak godina, od čitanja i pisanja do medijske i informacijske pismenosti. Predavanje je uvod u niz aktivnosti koje će se u okviru programa „Odgoj za medije“ provoditi s učenicima škole.

Ravnateljica Terezija Šalamon naglasila je potrebu cjeloživotnog učenja učitelja, učenika, roditelja i svih odraslih kroz različite oblike formalnog, informalnog i neformalnog obrazovanja jer samo na taj način možemo biti pripremljeni na svakodnevne izazove suvremenog društva.
OŠ Veliki Bukovec jedina je osnovna škola u Republici Hrvatskoj koja se svojim programom uključila u ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja, a kontinuirani rad na cjeloživotnom učenju učitelja, roditelja i učenika jedna je od prepoznatljivih karakteristika bukovečke škole.