Savjetovanje Računalo u školi XIV

viktorijaH_marinaK_darkoR

Viktorija Hržica, Marina Kulaš i Darko Rakić

26. rujna 2010. godine je u Šibeniku otvoreno Savjetovanje Računalo u školi XIV. Tema ovogodišnjeg savjetovanja je Informatika/računalstvo/IKT u Okvirnom nacionalnom kurikulumu. Na otvaranju su bili ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić i zamjenica ravnatelja Marijana Pezelj, ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka te predstavnici Microsofta Hrvatska.

Uvodne riječi

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, sudionicima je predstavio što se sve dogodilo od prošlogodišnjeg savjetovanja – koje je projekte CARNet uspješno proveo (od izgradnje optičke infrastrukture u Splitu do novoga izgleda Portala za škole) te koji su planovi i projekti za školsku godinu pred nama. Najavljeni su projketi ICT Edu i portal Edu.hr, izlazak nove brošure „Sigurnije na internetu“, koja će u tiskanom izdanju biti objavljena 28. rujna u Večernjem listu. Gospodin Stanić je sudionike pozvao na praćenje dvomjesečnog Newslettera, bilo na CARNetovom webu ili pretplatom te s najvažnijim temama 12. CARNetove korisničke konferencije CUC koja ove godine ima temu Novi izazovi.

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, je govorio o projektu ICT Edu koji uvodi novu dizmenziju stručnoga usavršavanja – stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika na razini škole. Na toj će se razini održavati stručno usavršavanje u općim temama – o suradnji s roditeljima, radu s učenicima s poteškoćama, razredništvu, identifikaciji nadarenih učenika… Cilj ovakvog usavršavanja je obraćanje onim učiteljima/nastavnicima koji ne dolaze na stručna usavršavanja na regionalnoj i/ili državnoj razini. Postojeći se sustav stručnoga usavršavanja neće mijenjati jer su potrebni skupovi na kojima se bavi određenim užim (predmetnim) područjem. Gospodin Filipović je sudionike upoznao i s online sustavom prijave na stručne skupove koji postaje obvezan od 1. 1. 2011.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, posebno se u svojem obraćanju zahvalio nastavnicima informatike na pomoći ispitnim koordinatorima i učenicima koji su uspješno položili ispite državne mature te se upisali na željene fakultete.

Finski primjer inovativnog učenja

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je pozvano predavanje </USLIJEDILO Marianne Nieminen iz Microsofta Finska „Inovative Learning in Finland“.

Kao uvod u predavanje gospodin Darko Jureković, voditelj hrvatskog programa „Suradnici u učenju“, sudionicima je približio kontekst Finske i Hrvatske, posebno ističući koje su sličnosti između ove dvije države. Istaknuo je i kako Finska, iako po svemu slična Hrvatskoj, na svjetskoj razini ima brend – Nokiu te da su njihovi učenici na Pisa testiranjima postigli najbolje rezultate.

Predavanje „Inovative Learning in Finland“ započelo je pričom o desetogodišnjem dječaku koji je na pitanje „kako se osjeća kada dođe u školu“, odgovorio da mu je „kao da je netko ugasio svjetlo“. Na pitanje „zašto“, rekao je da „kod kuće koristi mobitel, Play station, Xbox, da cijelo vrijeme može biti online, a kada dođe u školu, uzmu mu sve – čak i mobitel“. Zato je Marianne Nieminen odlučila raditi na tome da svjetlo ostane upaljeno.

Finski obrazovni sustav predstavljen je vrlo zorno uz mnoštvo primjera izvrsnosti. Predavanje gospođe Nieminen uskoro će biti dostupno na našem portalu uz, kako je najavio gospodin Jureković, podnapise (titlove).

S Marianne Nieminen razgovarao je Darko Jureković. Pogledajte što gospođa Nieminen kaže o finskim aktivnostima na temu sigurnijeg interneta te primjeni različitih obrazovnih tehnologija.

Zlatka Markučič, članica radne skupine za izradu NOK-a, održala je predavanje „Nacionalni okvirni kurikulum“, uz detaljan pregled NOK-a i poseban osvrt na temu interneta i mrežnih usluga. Govorila je i o međupredmetnim temama te njihovoj važnosti u NOK-u s posebnim osvrtom na međupredmetnu temu Uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Program Savjetovanja bio je realiziran u dvije panel rasprave, niz predavanja, prijavljenih izlaganja i radionica.

Panel rasprave
Predavanja i radionice
Prijavljena izlaganja