Računalo u školi XIV – prijavljena izlaganja

marinaK_viktorijaH

Marina Kulaš i Viktorija Hržica

Ivana Ružić
Servisi za društveno označavanje DELICIOUSOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na jednostavan je način prikazana uporaba programa za društveno označavanje delicious.com. Detaljno je opisan način dodavanja korisnika i formiranje mreže, pretraživanje na temelju ključnih riječi, blogovi itd.

Kristinka Blažeka
Objektno-orijentirano programiranje u obrazovanju u IKT kontekstu novog Nacionalnog kurikuluma

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Predavačica je navela paradigme u programiranju:

 1. imperativna paradigma, 
 2. funkcijska paradigma, 
 3. logička paradigma, 
 4. objektno-orijentirana paradigma. 

Istaknuta je korist izlaganja višestrukim paradigmama uz naglašavanje i usvajanje različitosti. Pozornost je posebno posvećena uključivanju objektno-orijentirane paradigme u kurikulum korištenjem novih programskih okolina i rješenja, primjerice Alicea ili Game Makera. Na zoran je način prikazan pregled stanja u školama – programskih jezika koji se koriste u pojedinim razredima i školama te paradigmi programiranja.

Viktorija Hržica, Svjetlana Takač
Primjena računala u dječjim vrtićima grada Osijeka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Viktorija Hržica i Svjetlana Takač predstavile su projekt obrazovanja odgojiteljica u vrtićima u Osijeku. U projektu je sudjelovalo 17 odgojiteljica iz 5 osječkih dječjih vrtića. Cilj projekta je bio osposobiti ih za samostalnu primjenu IKT-a. Odgojiteljice su učile kako izraditi i ispisati dokument, napraviti PowerPoint prezentaciju, kako se služiti elektroničkom poštom i kritički pretraživati internet. Sudionice smatraju da postoji velika potreba za nastavkom obrazovanja odgojitelja i za proširivanjem informatičke pismenosti za cjelokupnu populaciju odgojitelja.

Ovim su projektom potaknule i CARNet da riješi problem spajanja vrtića na internet.

Silvia Kolarić
Spremnost hrvatskog obrazovnog sustava za programe otvorenog koda

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Sudionici su upoznati sa značenjem open sourca koji je puno više od same dostupnosti izvornog koda.

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je radionice primjene nekih programa otvorenoga koda: Moodle, PHP5, CMS, html, JavaScript, Osnove Linuxa, Gimp. Predavačica je navela primjere programa otvorenoga koda kojima se u nastavi mogu zamijeniti licencirani programi. Istaknula je problem male zastupljenosti programa otvorenog koda u hrvatskim školama, ali i široj društvenoj zajednici.

Milomir Mencinger
Prijedlog unaprjeđenja nastave informatike za opće i jezične OLYMPUS DIGITAL CAMERA     gimnazije uz primjenu IKT-a

Govorio je o korištenju otvorenog koda, html koda i JavaScripta u nastavi informatike te naglasio da bi bilo dobro da informatika postane obvezan predmet u osnovnoj školi.

Saida Deljac
Uloga međunarodne razmjene iskustava u unaprjeđivanju obrazovanja u suvremenom okruženju

Predstavila je međunarodne panel rasprave s različitim temama organizirane u programu Partners in Learning.

Marijan Antolović i Davor Šokac
Dvorac Prandau-Normann u ValpovuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na vrlo zanimljiv način prikazali su uspješan suradnički rad učenika osnovne i srednje škole u Valpovu. U izradi rada – projekta koristili su različite programe: Gimp, Movie Maker, Visual Basic, ProShow. Prikazali su i neke od vrlo uspješnih učeničkih uradaka.

Marina Mirković
Sigurnost i zaštita djece na internetu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Vrlo detaljno je prikazan rezultat anketiranja učenika Tehničke škole u Požegi s ciljem pronalaženja obrazaca njihovog ponašanja na internetu. Predavačica je posebno istaknula probleme koji su postali vidljivi na ovaj način te istaknula potrebu stalnog rada na podizanju svijesti i učenika i njihovih roditelja te na kraju ponudila literaturu i poveznice pomoću kojih možemo što kvalitetnije pripremiti nastavne satove ili roditeljske sastanke o sigurnosti i zaštiti na internetu.