Računalo u školi XIV – predavanja i radionice

viktorijaH_marinaK

Viktorija Hržica i Marina Kulaš

Kako oblak spustiti na zemlju

Ratko Mutavdžić, Public Sector Lead iz Microsofta Hrvatska, upoznao je sudionike s idejom računalstva u oblaku (Cloud Computing) započevši predavanje pitanjem „Tko od vas koristi Cloud Computing?“

Tijekom predavanja posebno je istaknuo jednostavnost uporabe računalstva u oblaku te da sama ideja Cloud Computinga datira još iz 1964 . s računala IBM 360.

Tijekom predavanja predstavio je različite tipove Cloud Computinga te mogućnosti javnih i privatnih oblaka.

Predavanje je završio zaključkom: „Oblak je vrlo jednostavna stvar i vi ga već koristite (gmail, hotmail…). Od nastavnika se u budućnosti očekuje da informatičku opremu koriste „kao struju“ – da jednostavno uključe uređaje i koriste ih.“

Office 2010 – učinkovitost uvijek i svugdje (kako da svakodnevne aktivnosti u radu na računalu ubrzate i olakšate korištenjem novih mogućnosti u paketu Microsoft Office 2010?)

Sanja Grčić Plečko iz Microsofta Hrvatska pokazala je niz novih mogućnosti programa iz paketa Microsoft Office 2010. Evo ukratko nekoliko novina:

 • U PowerPointu je osnovna zadaća napraviti prezentaciju što interesantnijom i time privući pažnju slušatelja. Osim teksta, koji ne treba previše koristiti, olakšana je uporaba slika i videoisječaka. Klikom na određeni objekt otvara se izbornik Format s mnoštvom novih dodatnih oblikovanja uporabom gotovih stilova (pr. na fotografiji mogućnost odstranjivanja pozadine). Videomaterijal se može uređivati izravno u PowerPointu. Efektni su i novi prijelazi slajdova. Prezentacija se može objaviti i na internetu korištenjem mogućnosti Broadcast slide show.
 • U Outlooku možemo zadati razvrstavanje primljene elektroničke pošte po razgovorima (temama) te nepoželjne ignorirati ili prebacivati u smeće. Dostupna je nova mogućnost za čišćenje sandučića primljene pošte (Clean Up).
 • U Wordu je spomenut Okvir za navigaciju (Navigation Pane) s olakšanim pretraživanjem i jednostavnijom vidljivošću naslova u dokumentu.
 • U Excelu je novost Uvjetno oblikovanje (Conditional Formatting) koje omogućava grafički prikaz podataka u samoj ćeliji. Tako uočljivije, atraktivnije i jasnije vidimo trendove.
 • U OneNoteu možemo snimati predavanje i tako ga arhivirati.
 • Publisher nam nudi puno novih stilova i gotovih predložaka za izradu prezentacija, pozivnica, kalendara…

Office se može koristiti i izravno na internetu pomoću Office Web Appsa koji omogućavaju stvaranje i objavljivanje Officeovih dokumenata na Windows Liveu. Prema najavama, hrvatska inačica Officea 2010 trebala bi uskoro biti dostupna u Centru za preuzimanje Microsoftovih računalnih programa za škole u Republici Hrvatskoj.

Model ovladavanja disciplinom u razredu: dijagnostika, metode, tehnike, tipovi

Predavanje Nine Lipljin dalo je pregled različitih metoda i tehnika rada u razredu referencirajući se na www.disciplinehelt.com/teacher gdje je predavačica i pronašla mnoštvo materijala. Spomenula je i popis različitih tipova učenika koji se mogu pronaći na ovoj poveznici. Za kraj predavanja pripremila je zanimljivu anketu gdje je, pomoću 14 pitanja na koja su odgovarali sudionici, identificirala tri tipa nastavnika.

Projekt Informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju ICT Edu

Renata Ivanković, voditeljica posebnih obrazovnih programa u CARNetu, upoznala je sudionike s novim projektom koji je pokrenuo CARNet u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Projekt ICT Edu, projekt je o uporabi informatičke tehnologije u nastavi. Provest će se tijekom sljedeće dvije školske godine. Obrazovanjem će biti obuhvaćeno sve nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama kroz dva modula, po jedan u svakoj školskoj godini. Više o projektu možete saznati na ovoj poveznici.

Informacije o projektu Sustavna programska podrška

Mr. sc. Mislav Balković, dekan Visoke škole za primijenjeno računalstvo u Zagrebu, upoznao nas je s projektom koji je pokrenut unutar IPA programa. Predstavio je predmet Sustavna programska podrška za smjer računalni tehničar. U okviru spomenutog projekta izrađeni su kvalitetni materijali za nastavnike i učenike koji su ponuđeni na uporabu školama koje obrazuju učenike za zanimanje računalni tehničar.

Projekt sustavne programske podrške

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Na predavanju koje je održao Leonardo Jelenković predstavljen je Projekt sustavne programske podrške i pripadajući radni materijal. U materijalu su obrađene teme:

 1. Operacijski sustavi
 2. Pokretanje sustava
 3. Prekidi
 4. Procesi
 5. Spremnički prostor
 6. Računalne mreže

Na savjetovanju je održan i niz radionica Microsoftovih stručnjaka:

 • IE9 – okus novog weba
 • Suradnja „virtualnih“ timova uz pomoć novih Microsoftovih alata
 • Microsoft Security Essentials – računalna zaštita za čitavu obitelj
 • Windows 7 – savjeti za lakše održavanje i korištenje

Leo Budin, Predrag Brođanac, Zlatka Markučič i Smiljana Perić govorili su o mogućnostima programskog jezika Python.

Ervin Ajazaj i Daniel Rakijašić govorili su o LanSchoolu® i nadzoru računala u učionici.