Aktivni Tjedan cjeloživotnog učenja

lidija_kralj

Lidija Kralj

Tjedan cjeloživotnog učenja rezultat je inicijative UNESCO-a pokrenute 1999. godine, a u Republici Hrvatskoj prvi je put obilježen u svibnju 2002. godine. Ovogodišnji Tjedan organizirala je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Vijeća za obrazovanje odraslih.

Tjedan cjeloživotnog učenja 2010. organiziran je pod sloganom UKLJUČIMO S(V)E! od 8. do 15. rujna, a otvorio ga je, pred više od 200 uzvanika te predstavnika različitih institucija i ustanova, dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa – kao izaslanik gospođe Jadranke Kosor, predsjednice Vlade RH. Prisutne su pozdravili Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Ivan Šutalo, privremeni ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Damir Kuštrak, predsjednik Vijeća za obrazovanje odraslih.

Nakon svečanog otvorenja Tjedna, Međunarodni dan pismenosti 8. rujna obilježen je dvjema panel-raspravama:

Važnost ključnih kompetencija za gospodarski razvitak i zadovoljenje potreba tržišta rada

Ključne kompetencije i uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama

Tjedan je završen Sajmom cjeloživotnog učenja 15. rujna 2010. godine na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Na sajmu su ustanove za obrazovanje odraslih, škole i razne udruge građanima ponudile informacije o mogućnostima obrazovanja i učenja, a posjetitelji su nagrađeni i besplatnim pohađanjem različitih obrazovnih programa.

Pogledaj cjelozivotno

Prema riječima organizatora, ovo je dosad najuspješniji Tjedan – jer se u odnosu na prošlu godinu broj institucija, programa i događanja udvostručio te je na taj način zadobivena iznimna pozornost javnosti i medija tijekom njegova trajanja.

Tjedan se, provedbom različitih aktivnosti promicanja učenja i obrazovanja, obilježavao diljem Republike Hrvatske u čak 60-ak gradova. Priključilo se više od 400 institucija iz različitih područja djelovanja (škole, ustanove za obrazovanje odraslih, fakulteti i visoka učilišta, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Financijska agencija, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavca, Hrvatska gospodarska komora, MojPosao i EduCentar, Srce, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, razne udruge, gospodarstvenici, gradovi, županije itd.) sa 106 prijavljenih programa te s više od 250 različitih događanja.

Po prvi put se i zajednica Suradnici u učenju svojim aktivnostima uključila u Tjedan cjeloživotnog učenja te time postala i jedini mrežni portal uključen u ovogodišnji program. Suradnici u učenju organizirali su i prijenos uživo prve panel-rasprave.
U okviru zajednice taj su tjedan održana dva webinara:

1. Do sigurnosti zajedno: o portalu zajednice „Suradnici u učenju“, uredništvu, aktivnostima vezanim uz „Sigurnost na internetu“ govorile su: Marina Kulaš, Viktorija Hržica, Lidija Kralj, Sonja Lušić-Radošević. Pogledajte snimku

2. Cjeloživotno učenje na dohvat klika: o digitalnom časopisu „Pogled kroz prozor“, zbirkama obrazovnih sadržaja, članaka i videoisječaka, webinarima te planiranim aktivnostima vezanim uz međunarodnu suradnju, stručno usavršavanje, razredništvu i ostalim pedagoško-psihološkim temama govorili su: Željka Knezović, Arjana Blažić, Ana Ivaković, Suzana Delić, Željka Marković-Bilić, Gordana Sokol, Gordana Lohajner, Darko Rakić i Lidija Kralj. Pogledajte snimku

Pogledaj webinar

 

U Tjedan cjeloživotnog učenja bilo je uključeno i nekoliko osnovnih i srednjih škola, a nadamo se da će ih sljedeće godine biti i više. Kakve aktivnosti su organizirane u Osnovnoj školi Veliki Bukovec, pogledajte u zasebnom članku.

Napomena: Prezentacije s predavanja dostupne su preko mrežnih stranica Tjedna cjeloživotnog učenja.