Najave webinara

zeljkaK_ivaB

Željka Knezović i Iva Bosiljevac

Za listopad najavljujemo nekoliko domaćih i međunarodnih webinara.

Webinar Obrazovna prava i potrebe djece s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj – perspektiva Ureda pravobraniteljice za djecupetak, 1. 10. 2010. u 12.30 sati

Sudionici webinara bit će upoznati s nekoliko važnih područja vezanih uz obrazovne potrebe i prava djece s teškoćama u razvoju te informirani o saznanjima i stavovima Ureda pravobraniteljice za djecu. 
U uvodnom će se dijelu pojasniti međunarodna i nacionalna pravna polazišta ostvarivanja obrazovnih prava djece s teškoćama u razvoju, ali i govoriti o obrazovanju kao o općem i neotuđivom pravu svakog ljudskog bića, ciljevima odgoja i obrazovanja u kontekstu obrazovanja djece s teškoćama u razvoju, dimenzijama prava na obrazovanje te nužnosti inkluzivnog obrazovanja.
U drugome će dijelu biti riječi o obvezama države i društva u zaštiti prava na kvalitetno i primjereno obrazovanje djece s teškoćama u razvoju te o saznanjima i uvidima Ureda pravobraniteljice za djecu o stvarnom izvršavanju tih obveza. Govorit ćemo o aktualnim poteškoćama u praksi i problemima koje je uočio Ured pravobraniteljice za djecu.
Razmotrit će se i načelo jednakosti u ostvarivanju odgojno-obrazovnih prava djece s teškoćama u razvoju, govoriti o sustavu podrške djeci s teškoćama u odgojno-obrazovnom procesu, ulozi roditelja i sudjelovanju djece s teškoćama u procesu donošenja odluka koje se tiču njihova obrazovanja.

Webinar će voditi Tanja Opačak, prof. defektologije – rehabilitator, savjetnica pravobraniteljice za djecu.
Za ulazak u „prostoriju“ webinara slijedite ovu poveznicu:
https://www.livemeeting.com/cc/usergroups/join?id=Djete999&role=attend&pw=Teskoce001

Dodatni podaci za webinar:
Meeting ID: Djete999
Entry Code: Teskoce001
Location: https://www.livemeeting.com/cc/usergroups

Webinar Društvene mreže i sigurnost, četvrtak, 7.10. 2010. u 18.30 sati

U webinaru će se govoriti o sigurnosti i privatnosti na društvenim mrežama, temi koja je u zadnje vrijeme vrlo aktualna. Upoznat ćemo društvene mreže i pravila ponašanja koja ondje vladaju te probleme koji se na njima pojavljuju.

Najviše ćemo se zadržati na Facebooku koji je, s 1,2 milijuna korisnika, najzastupljenija i najpopularnija društvena mreža u Hrvatskoj. Pokazat ćemo kako ga podesiti po svojim afinitetima i željama te vidjeti primjere za razne postavke.

Učenička razmišljanja o Facebooku prezentirat ćemo na primjeru ankete provedene u OŠ Vladimir Nazor u Čepinu na uzorku od 229 učenika od 5. do 8. razreda.

Pokazat ćemo što možemo učiniti sami te kome se obratiti u slučaju problema.

Webinar će voditi Maja Jurić-Babaja, prof. matematike i informatike u OŠ Vladimir Nazor u Čepinu, učiteljica mentorica i voditeljica ŽSV-a za informatiku Osječko-baranjske županije.

11. listopada 2010. u 12.30 sati webinar Debata kao metoda u nastavi informatike vodit će
Natalija Stjepanek.

12. listopada 2010. u 18 sati webinar Empatija vodit će Vesna Lončar-Cindrić.

U listopadu vas očekuje i nekoliko međunarodnih webinara. Za početak najavljujemo Lindu Stojanovsku iz Makedonije i Antuna Zupanca iz Hrvatske.

Sve detalje o webinarima s najavama novih webinara možete pronaći na naslovnici portala „Suradnici u učenju“, na stranicama posebno pripremljenim za webinare i u kalendaru webinara. Informacije o snimkama pronaći ćete na spomenutim mjestima te u Arhivi webinara.