Interaktivno upoznavanje sučelja Microsoft Officea 2010

gordana_sokol

Gordana Sokol

slika1

Početak nove školske godine pravo je vrijeme za upoznavanje s mogućnosti koje nam nudi paket Microsoft Office 2010. Microsoft Office 2010 već je neko vrijeme dostupan školama za preuzimanje s mrežnih stranica Centra za preuzimanje Microsoftovog softvera za škole u Republici Hrvatskoj. Naravno, preuzeti ga mogu školski administratori resursa prijavljivanjem u sustav pomoću svog AAI@Edu elektroničkog identiteta.

slika2Moramo napomenuti da se radi o inačici Office Professional Plus 2010 x86 English te da nije dostupna hrvatska lokalizacija paketa. Ukoliko želite provjeriti na kojim je sve jezicima paket dostupan, posjetite mrežne stranice Office 2010 language options.

Na prvi pogled Office 2010 se ne razlikuje mnogo od svog prethodnika Officea 2007, no ukoliko ste jedan od korisnika koji su još uvijek vjerni sučelju Officea 2003, zasigurno vam prvi susret neće biti lak. Vjerujemo da ćete morati malo pretraživati novo sučelje kako biste pronašli gdje se nalaze one dobre stare naredbe koje ste dosad koristili gotovo automatski.

slika3

slika4 Kako bismo vam olakšali snalaženje u novom sučelju, upoznat ćemo vas s Microsoftovim vizualnim interaktivnim vodičima pomoću kojih ćete lako i brzo naučiti gdje se što nalazi u Officeu 2010. Na raspolaganju su vodiči za Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Project, Access, InfoPath, Publisher, Visio i nezaobilazni OneNote, naravno, u inačici 2010. Vodiče možete isprobati online, odnosno pokrenuti ih na Microsoftovim mrežnim stranicama.

Kako rade vodiči? Nakon što pokrenete vodič, kliknite na gumb Start. Otvorit će se prozor sa sučeljem programa Office 2003. Postavite li pokazivač miša na neku od naredbi, pored nje će se pojaviti tekstualni okvir s porukom gdje se u novom sučelju nalazi tražena naredba. Ukoliko pak i dalje niste sigurni gdje se ona točno nalazi, kliknite na naredbu koju želite pronaći u novom sučelju. Nakon što odaberete naredbu, izvršit će se animacija koja će pokazati točno mjesto tražene naredbe u novom sučelju. Pri prikazu animacije interaktivni vodič će otvoriti prozor programa u sučelju Officea 2010 i u njemu će pomoću crveno obrubljenih kvadrata biti istaknuta mjesta gdje se nalazi tražena naredba. Također se u okviru s porukom mogu pročitati usporedbe gdje se nalazi tražena naredba u starom i novom sučelju. U ovom okviru nalazi se i gumb Try another command – kliknete li na njega, interaktivni vodič vratit će vas u sučelje programa Office 2003 i omogućiti odabir nove naredbe. Na ovaj ćete način lako i brzo pronaći i naučiti gdje se nalaze gotovo sve naredbe.

Svaki od ovih vodiča možete preuzeti i instalirati na svoje računalo kako bi vam bili dostupni i kad niste spojeni na internet. Na raspolaganju su dvije mogućnosti instalacije vodiča na računalo.
Prvi je da ih instalirate prilikom pregledavanja online interaktivnog vodiča i to klikom na gumb Install koji se nalazi u desnom gornjem kutu prozora pokrenutog vodiča. Nakon što kliknete na gumb Install, otvorit će se dijaloški okvir Instaliraj aplikaciju u kojemu ćete morati odabrati mjesto na koje će biti smješten prečac te kliknuti na U redu kako biste računalu dozvolili preuzimanje i instalaciju vodiča. Postupak instalacije ne traje dugo, a nakon njega će interaktivni vodič biti dostupan na vašoj radnoj slika5površini ili u izborniku start, ovisno o vašem odabiru.
Ukoliko vodiče želite instalirati na više računala, primjerice na sva računala u školskoj informatičkoj učionici, naš je savjet da s mrežnih stranica Microsoftovog Download Centra preuzmete njihove instalacijske datoteke te pomoću njih instalirate vodiče na sva računala.

Više o preuzimanju i instalaciji vodiča pročitajte u članku Preuzimanje i instalacija vodiča za interaktivno upoznavanje Officea 2010.

Napomenut ćemo da je za pravilan rad vodiča potrebno na računalu imati Adobe Flash Player 7.0 ili noviji.

Želite li usporediti ove dvije inačice Officea, uz interaktivne su vam vodiče na raspolaganju i Excelove radne knjige u kojima se nalaze popisi svih izbornika i alatnih traka te njihova nova mjesta. Radne knjige možete preuzeti s Microsoftovih mrežnih stranica, a za njihovo korištenje na računalu morate imati instaliran program Microsoft Excel.
Radna knjiga s referencama izbornik – vrpca organizirana je tako da se u svakom radnom listu nalazi popis svih naredbi iz pojedinog izbornika s njihovim novim mjestima. Pregledavajući radne knjige, lako je uočiti da mnoge naredbe iz Officea 2003 nisu našle svoje mjesto u programima Officea 2010.

slika6

I na kraju ćemo napomenuti još jednu vrlo zgodnu mogućnost – sortiranje radnih listova koji olakšavaju posao prilikom pregledavanja radne knjige. Želite li sortirati radni list prema nekim svojim kriterijima, otvorite padajući izbornik klikom na strelicu s desne strane trake s naslovom, primjerice Word 2003 Location, i odaberite neku od mogućnosti.

Nadamo se da će vam ovi interaktivni vodiči i radne knjige s popisima naredbi pomoći u upoznavanju sučelja novog Microsoft Officea 2010.

O autoru Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake, pišu ga učitelji i nastavnici.
Ovaj unos je objavljen u Microsoft Office i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.