Forum o međunarodnoj suradnji

arjana_suzana

 

Arjana Blažić i Suzana Delić

Međunarodna suradnja je oduvijek predstavljala važan faktor u obrazovanju. Upoznavanje drugih zemalja i naroda, razumijevanje tuđih običaja i kultura kao i sklapanje prijateljstava s učenicima i njihovim nastavnicima iz zemalja diljem svijeta, predstavlja temelj za izgradnju međusobnog povjerenja i unaprjeđenje života u multikulturalnom okruženju. Pomoću projekata međunarodne suradnje promiču se osnovne odrednice suvremenog obrazovanja: razmjena znanja i iskustava, mobilnost učenika i nastavnika te usvajanje strategija za cjeloživotno učenje.

Prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športau svjetlu globalizacijskih procesa napušta se praksa sklapanja ugovora na razini vlada, stoga  pretežno visokorazvijene zemlje podržavaju izravnu suradnju institucija u području obrazovanja, visokog školstva, znanosti i tehnologije.“

Doista, u današnje doba informacijskih tehnologija pokrenuti projekt međunarodne suradnje ne predstavlja osobitu teškoću. Hoće li to biti razmjena učenika, nastavnika ili iskustava pomoću interneta ili sudjelovanje na stvarnim ili virtualnim seminarima i konferencijama, ovisi o našim željama i mogućnostima. Hoće li suradnja biti organizirana preko neke socijalne mreže, Programa za cjeloživotno učenje ili u sklopu E-twinninga, ovisi o tome koliko smo upoznati s programima koji nam se nude.

Upravo smo zato pokrenuli Forum međunarodne suradnje na kojemu ćete u svakom trenutku moći pronaći najnovije informacije o mogućnostima ne samo međunarodne suradnje, nego i stipendija za stručno usavršavanje nastavnika u organizaciji raznih hrvatskih, europskih ili svjetskih institucija. Forum je zamišljen kao centralno mjesto za pohranu informacija o programima koji su dostupni našim učenicima i nastavnicima. Zahvaljujući interaktivnosti, sudionici Foruma mogu postavljati pitanja, razmjenjivati iskustva, informacije i znanja, davati savjete i pružiti podršku. Ukratko: biti u toku sa svim događanjima u svim vidovima međunarodne suradnje.

Kada vam učenik već u četvrtom razredu osnovne škole ponosno izjavi da ima prijatelje u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj ili Kini te s velikim interesom radi prezentacije za svoje prijatelje u inozemstvu u kojima predstavlja svoju školu, zemlju i najdražeg sportaša, onda znate da niste pogriješili i da ste, počevši međunarodnu suradnju svojih učenika s učenicima iz Europe i svijeta, učinili sjajnu stvar.
U današnjem svijetu izuzetno je važna komunikacija, posebice na stranom jeziku jer će učenicima tijekom školovanja biti neprocjenjiva. Zahvaljujući njoj steći će prijatelje, a možda i buduće poslovne suradnike iz cijeloga svijeta.
Učenici će i bez putovanja, samo uz aktivnosti koje možemo provesti u našim učionicama, upoznati nove prijatelje, kolege, školske sustave i različite kulture. Mnogo je načina kako započeti suradnju, bilo da je samo virtualna ili uključuje i prava putovanja, možda čak i s cijelim razredom. Ili je to, pak, stručno usavršavanje za učitelje.
Forum je pravo mjesto na kojem možete dobiti sve potrebne informacije, pronaći prve partnere i hrabro započeti prve međunarodne projekte. Pridružite nam se!

Sve informacije dostupne su na stranicama zajednice „Suradnici u učenju“.

suradnja_1 
Na slici su škotski i hrvatski učenici na bilateralnom susretu
ispred Jordanhill School u Glasgowu. Prepoznajete li koji su koji i po čemu?
Naravno, školske uniforme su obvezne u škotskom obrazovnom sustavu.

suradnja_2Naučimo zajedno igrati! Učenici, sudionici Comenius projekta Europe Anim´Action,
na sastanku škola partnera u Madridu trebali su svoje vršnjake
iz drugih zemalja naučiti neku igru. 8 zemalja, 9 škola, jedna igra.
Savršeno!

suradnja_3 Ponekad je virtualna veza najbolja. Hello, Hong Kong!
Dovoljna je Polycom stanica ili samo Skype. I, naravno, dobra volja.

suradnja_4

Hrvatski i mađarski učenici na razmjeni u Budimpešti 2000. godine,
nakon osvojene 6. nagrade na natjecanju Europe@School za izradu e-novina “Unification Vibration”.