Razgovor s Ruth Chadwick o australskom tjednu obaviještenosti o računalnoj sigurnosti

lidija_kralj

Lidija Kralj

australija1U tjednu od 6. do 11. lipnja u Australiji se provodilo niz aktivnosti s ciljem poboljšanja obaviještenosti djece, roditelja i učitelja o računalnoj sigurnosti. Predstavljeni su različiti novi programi za djecu, za odrasle su organizirani okrugli stolovi te program stručnog usavršavanja za učitelje.
Te su aktivnosti bile povod za naš razgovor s Ruth Chadwick, Senior Communications Advisor – Cybersafety Programs Section iz Australian Communications and Media Authority (Australske uprave za komunikacije i medije).

Što je Nacionalni tjedan obaviještenosti o računalnoj sigurnosti i tko ga organizira?

Nacionalni tjedan obaviještenosti o računalnoj sigurnosti je godišnja inicijativa Vlade Australije koja se organizira u suradnji s gospodarskim, društvenim i potrošačkim grupama te državnim i regionalnim upravama.

Koji su ciljevi Nacionalnog tjedna obaviještenosti o računalnoj sigurnosti?

Nacionalni tjedan obaviještenosti o računalnoj sigurnosti osmišljen je za poboljšanje obaviještenosti Australaca o rizicima računalne sigurnosti uz jednostavne korake kako mogu zaštititi svoje osobne i financijske podatke online.

Naglasak je bio na šest jednostavnih savjeta za bolju online sigurnost:

 1. Redovita instalacija i obnavljanje sigurnosnih programa.
 2. Uključivanje automatskog ažuriranja tako da računalni programi prihvate najnovija poboljšanja.
 3. Korištenje snažnih zaporki i njihovo mijenjanje najmanje dva puta godišnje.
 4. Zastati i razmisliti prije klika na poveznice ili privitke.
 5. Zastati i razmisliti prije objavljivanja osobnih i financijskih podataka o sebi, prijateljima ili obitelji.
 6. Znati što djeca rade online. Biti siguran da oni znaju kako se zaštititi na internetu i ohrabriti ih da prijave sve što je sumnjivo.

Što je program profesionalnog razvoja o računalnoj sigurnosti, za koga je osmišljen te kako se učitelji mogu uključiti u taj program?

Australska uprava za komunikacije i medije (Australian Communications and Media Authority – ACMA) je u suradnji s ključnim sudionicima i obrazovnim tijelima osmislila program profesionalnog razvoja o računalnoj sigurnosti za učitelje (Cybersafety Outreach—Professional Development for Educators program).
Te radionice osposobljavaju učitelje za razumijevanje tehnološkog profila današnjih učenika, digitalne pismenosti, pozitivnog ponašanja na internetu, osobne i vršnjačke sigurnosti te zakonskih obaveza škola i učitelja za prepoznavanje i smanjivanje rizičnog ponašanja.
Radionice profesionalnog razvoja dostupne su kao jedna cjelodnevna radionica ili tri kraće, a mogu se provoditi u lokalnoj školi ili nekoj središnjici.

Učitelji koji završe akreditirane radionice su:

 • bolje opremljeni alatima i sposobnostima za aktivno uključivanje učenika u probleme računalne sigurnosti,
 • sposobni uključiti strategije i aktivnosti o računalnoj sigurnosti u kurikul da bi učenike svih uzrasta učinili sigurnijima,
 • svjesni sposobnosti potrebnih za razvoj dobrih digitalnih građana,
 • bolji u prepoznavanju i prevenciji online nasilničkog ponašanja,
 • bolji u korištenju ACMA-inih obrazovnih sadržaja – studija slučaja, priprema za nastavu i ostalog.

Učitelje u program uključuju njihove škole prijavom ACMA-i.

Koje ste aktivnosti pripremili za djecu i učenike?

ACMA-in Cybersmart program osigurava obrazovne sadržaje, savjete i podršku za mlade, učitelje i obitelji o različitim problemima online sigurnosti. Cilj je poboljšanje znanja i obaviještenosti Australaca o pitanjima online sigurnosti te poticanje na sigurno korištenje interneta i računala.

ACMA-ini sadržaji i materijali za djecu i mlade uključuju:

Hector’s World (za učenike od 5 do 11 godina)

australija3Hector’s World™ je inovativan online sadržaj o sigurnosti za djecu u kojemu je glavni lik delfin Hector Protector®. Tvrtka Hector’s World Ltd. iz Novog Zelanda napravila je niz animiranih epizoda koje se mogu pogledati online. Uz njih su dostupne i online slagalice te slikovnice i aktivnosti koje se mogu preuzeti na računalo. Za učitelje su dostupne pripreme za nastavu za tri dobne skupine.

Cyber Quoll (za učenike od 10 do 11 godina)

australija4Zgode i nezgode rođaka Quoll središte su ovog sadržaja o internetskoj sigurnosti. CyberQuoll epizode su stripovski, multimedijski sadržaji u kojima se govori o osnovnim mogućnostima korištenja interneta te kako biti siguran na internetu. Uz njih je dostupno niz materijala za učitelje: metodički priručnik, radni listovi za učenike, potvrde i ugovori te sadržaji koje roditelji mogu koristiti s djecom kod kuće.

CyberNetrix (za učenike od 12 do 15 godina)

australija5Cybernetrix su interaktivne multimedijske aktivnosti osmišljene za poticanje popularnih online aktivnosti kao što je dopisivanje u stvarnom vremenu. Cilj Cybernetrixa je isticanje rizika posebnih za tu dobnu skupinu te pružanje savjeta kako ih izbjeći. Dostupan je i učiteljski priručnik s uputama za aktivnosti te bilješkama za učenike.

Let’s Fight It Together (za učenike od 13 godina i starije)

australija6Let’s Fight It Together su opsežni obrazovni sadržaji osmišljeni kao pomoć mladima, učiteljima i roditeljima u razumijevanju nasilja preko interneta i njegovog utjecaja na druge ljude. Sadržaji obuhvaćaju praktične savjete u obliku kratkog filma, materijale za učitelje te poveznice na online aktivnosti. Let’s Fight It Together pokazuje kako tehnologija može biti krivo upotrijebljena i voditi prema nasilju kao i upute kako unaprijediti i razviti kulturu primjerenog korištenja tehnologija.
Originalne sadržaje napravili su Childnet International and the Department of Children, Schools and Families iz Velike Britanije, a ACMA ih je prilagodila za korištenje u Australiji. Sadržajima možete pristupiti na stranicama Cybersmart (www.cybersmart.gov.au >Schools > Cyberbullying – Let’s Fight It Together).

Wise up to IT (za učenike od 13 godina i starije)

australija7Wise up to IT je program s videoisječcima o nasilju preko interneta, online uhođenju, računalnoj sigurnosti te online iskustvima mladih. Videoisječci ohrabruju mlade da razmisle s kim zaista razgovaraju online, koje osobne informacije objavljuju i je li njihovo računalo zaštićeno od prijevara i špijunskih programa. Sadržaji za učenike i učitelje dostupni su i na DVD-u.

Cybersmart Detectives (za učenike od 10 do 12 godina)

australija8Mlađi učenici mogu otkriti svoj put do sigurnijeg interneta uz pomoć Cybersmart Detectives, inovativnih online aktivnosti koje djecu poučavaju važnim porukama internetske sigurnosti u sigurnom školskom okruženju. Djeca rade u timovima, online i u stvarnom vremenu, istražuju i rješavaju probleme s internetskim temama, vođeni učiteljima i stručnjacima za internetsku sigurnost koji su ujedno i njihovi Cybersmart vodiči. Cybersmart Detectives uče djecu sigurnijem ponašanju na internetu, a posebno potrebi zaštite osobnih podataka.

Cybersmart Hero (za učenike od 10 do 12 godina)

australija9Cilj programa Cybersmart Hero je obrazovanje i osnaživanje učenika da budu sposobni sami odlučiti kako postupati u slučajevima internetskog nasilja u svakodnevnom životu te kome se mogu obratiti za pomoć. To su školske aktivnosti u kojima djeca otkrivaju tragove i predlažu kako bi se učenici mogli nositi s internetskim nasiljem. Program je proširenje Cybersmart Detectives programa.

Cybersmart program obuhvaća i opsežno mrežno mjesto koje uključuje portal posebno napravljen za učitelje i škole. Na tim stranicama dostupni su i obrazovni videoisječci i materijali za ispis namijenjeni knjižničarima te praktični savjeti i informacije za roditelje.
Na istom mjestu dostupan je i Cybersafety Outreach program koji sadrži niz prezentacija za učitelje, roditelje, djecu te članove zajednice.
Online sustav za pomoć omogućava povezivanje djece sa savjetnicima koji im pomažu u rješavanju negativnih iskustava na internetu. Svi materijali, prezentacije i informacije dostupni su besplatno.

Kako su ti programi prihvaćeni među učiteljima, roditeljima i djecom, jeste li zadovoljni rezultatima i koji su vam budući planovi?

ACMA-in Cybersmart program je izuzetno dobro prihvaćen od svih korisnika u cijeloj Australiji. Nedavni uspjesi su:

 • 155 000 učitelja, roditelja i mladih iz cijele Australije bilo je uključeno u radionice profesionalnog razvoja Cybersafety Outreach programa u posljednjih 15 mjeseci.
 • Mjesečno u prosjeku podijelimo 150 000 brošura i učiteljskih materijala za program Cybersmart.
 • Cybersmart online pomoć za djecu radi kontinuirano i pomaže djeci kad god zatreba.
 • Nacionalni telefonski centar Cybersafety Contact Centre pruža kvalitetne informacije i savjete tijekom cijele godine te omogućava naručivanje različitih Cybersmart sadržaja.
 • U lipnju 2010 pokrenut je program Cybersmart Hero te program za stručno usavršavanje iz područja računalne sigurnosti namijenjen studentima završnih godina učiteljskih fakulteta. Objavljeni su i novi priručnici te interaktivni sadržaji na stranicama Cybersmarta.

Koje ACMA aktivnosti i programi se mogu koristiti izvan Australije?

Iako su Cybersmart sadržaji i materijali napravljeni za australske korisnike, oni su zanimljivi i međunarodnim korisnicima. Većina sadržaja za učitelje, uključujući priručnike i pripreme za nastavu dostupni su online na Cybersmart stranicama na engleskom jeziku.

australija2Prezentacije i školske aktivnosti programa Cybersafety Outreach, Cybersmart Detectives i Cybersmart Hero dostupne su samo u Australiji. Isto vrijedi i za online i telefonski sustav savjetovanja.

Više o aktivnostima pročitajte na stranicama ACMA-e, a pogledajte i njihove stranice Cybersmart.