Pričam ti priču… digitalnu

arjana_blazic

Sve više učenika sve rjeđe poseže za knjigom. Čitanje jednostavno više nije in. Teško je reći što je razlog, ali znajući koliko vremena naši učenici provode za računalom, neosporno je da su moderne tehnologije pridonijele zatomljivanju radosti čitanja. No, zato nema nikakvog razloga da te iste tehnologije ne iskoristimo za pokušaj poticanja učenika na čitanje. Zašto im ne bismo pokazali kako da sami stvaraju priče? Zašto ne bismo zajedno s njima uronili u svijet mašte? Zašto ne bismo krenuli u jednu sasvim novu, zajedničku avanturu?

Digitalne priče

Zaista nema razloga da to ne učinimo. Na raspolaganju nam stoji čitav niz jednostavnih računalnih alata koje možemo upotrijebiti u razredu te, ovisno o dobi učenika i o predmetu koji podučavamo, ispričati digitalne priče po mjeri današnjeg digitalnog doba.

Digitalne priče će kod učenika potaknuti kreativnost i inovativnost. One sadrže ne samo slike i tekst, već i zvučne te videozapise. Mogu biti stvarne ili izmišljene, kraće ili duže. One pričaju o osobnim ili povijesnim događajima. One će suhoparno gradivo iz svih školskih predmeta zasigurno učiniti zanimljivim jer će pisanu riječ pretvoriti u čarobnu pustolovinu i time (možda) potaknuti učenike da posegnu za „pravom” knjigom.

Gotovo svi alati za izradu digitalnih priča dolaze s engleskog govornog područja te je zbog toga nužno poznavanje osnova engleskog jezika kako bismo razumjeli upute. Iako se možda čini da su svi ti alati najprimjereniji za nastavu engleskog jezika, iskustvo pokazuje da većinu dostupnih alata možemo upotrijebiti i za obradu, uvježbavanje ili ponavljanje gradiva iz svih ostalih predmeta.

Koje ćemo alate koristiti, ovisi o dobi učenika te će zasigurno slikovnice i crtići biti zanimljiviji mlađima, no i oni stariji također će uživati u njihovoj izradi.

Slikovnice

clip_image002

Picture Book Maker je vrlo jednostavan digitalni alat kojim crtamo i pišemo slikovnicu. Pogodan je za učenike nižih razreda koje tek uvodimo u tajne digitalnih priča. Učenici uređuju korice knjige i tri dvostruke stranice pomoću ponuđenih ilustracija čiju veličinu i položaj mogu mijenjati. Likovi su životinje iz zoološkog vrta. Nakon što je slikovnica završena, može se ispisati, poslati e-poštom ili spremiti u galeriju, za što je potrebna registracija. Hrvatski dijakritički znakovi se ne mogu upotrijebiti.

 

clip_image002[16]My Storymaker je alat kojim učenici od ponuđenih predložaka mogu odabrati likove, predmete i mjesto radnje. Na dnu svake stranice može se dopisati tekst koji se automatski prilagođava interakciji između likova i/ili predmeta. Nije moguće koristiti druge jezike osim engleskog pa se ovaj alat preporučuje za nastavu engleskog jezika. Nakon što je učenik završio priču, ne može ju prerađivati, no ako na pitanje: „Želiš li podijeliti s drugima?” klikne potvrdno, dobit će „čarobni broj” pomoću kojeg priču može spremiti na vlastito računalo, što je poželjno, budući da se priče nakon nekog vremena brišu s ove mrežne stranice.

Crtići

clip_image006Zimmer Twins je alat za izradu crtića u kojemu su glavni likovi 12-godišnji blizanci Edgar i Eva Zimmer i njihova mačka imenom 13. Potrebno je osnovno poznavanje engleskog jezika jer učenici mogu birati između ponuđenih animiranih predložaka s engleskim nazivima. Zimmer Twins se, osim za strane jezike, može upotrijebiti i za objašnjavanje tekstualnih zadataka iz matematike ili fizike, opisivanje nekog kemijskog eksperimenta ili povijesnog događaja te za bilo koju drugu temu iz drugih predmeta. Dijakritički znakovi se ne prihvaćaju, a ukoliko učenik želi spremiti svoj crtić, treba se registrirati.

 

clip_image002[10]

Domo Animate je obrazovna verzija poznatog alata za izradu animiranih filmova GoAnimate. Dok se na potonjem mogu naći razni neprikladni sadržaji, Domo Animate predstavlja sigurno okruženje u kojemu učenici mogu izraziti svoju kreativnost bez straha od izlaganja nepoželjnim sadržajima. Registracija je obavezna. Niz gotovih predložaka dovoljan je za izradu velikog broja različitih animiranih filmova iz kojih učenici mogu učiti gradivo iz svih predmeta i istovremeno se dobro zabaviti. Likove možemo smanjivati, povećavati, okretati, pokretati, mijenjati im izraze lica, staviti neki predmet u ruku, napisati tekst u oblačić, a za razliku od prethodno spomenutih alata, moguće je odabrati glazbu po želji. Nakon što je završen, crtić može ostati privatan ili javan. Možemo ga ugraditi na mrežnu stranicu, blog ili wiki ili prikazati na Facebook ili MySpace profilu.

 

Albumi

clip_image004[7]

OurStory je alat za izradu vremenskih pravaca pomoću fotografija i videozapisa što se može izvrsno upotrijebiti na nastavi povijesti. Također je vrlo koristan za nastavu engleskog jezika jer sadrži setove od stotinjak i više pitanja na koja učenici mogu odgovarati i tako stvoriti svoje putovanje kroz vrijeme. Pitanja su razvrstana prema temama, npr. My Story, Love Story, Travel Story, Remember When ili Timeless – set od 340 pitanja pokriva područja koja sežu od naših hobija i želja do omiljene hrane i naših postignuća. Galerija fotografija u završenom vremenskom pravcu može biti javna ili privatna, a također ju je moguće dodati na blog ili MySpace profil. Registracija je obavezna.

clip_image002[12]Photostory je odličan program pomoću kojeg od svojih fotografija možemo napraviti album u svega nekoliko klikova. Nakon što smo odabrali fotografije koje želimo upotrijebiti za stvaranje albuma, jednostavno ćemo ih uvesti u Photostory te ih prema želji premještati, smanjivati i dodati naslov u različitim fontovima i bojama. Također možemo snimiti tonski zapis o svakoj pojedinoj slici. Ako želimo, možemo dodati i prateću pjesmu kao glazbenu podlogu koju možemo i sami skladati. Kako glazbena pozadina ne bi bila glasnija od tonskog zapisa, jednostavno ćemo smanjiti jačinu zvuka prateće pjesme. Gotovu priču spremit ćemo na naše računalo gdje ćemo je prikazati pomoću Windows Media Playera.

Filmovi

Bombay TV je alat pomoću kojeg možemo napraviti film tako da upotrijebimo jedan od pedesetak ponuđenih isječaka iz raznih bollywoodskih filmova u kojima glumci govore na hindiju ili nekom drugom indijskom jeziku. Za svaki isječak filma možemo odabrati jednu od tri mogućnosti kako bismo ga poosobili. Moguće je dodati titlove na engleskom ili na bilo kojem drugom jeziku, snimiti vlastiti glas te napisati tekst koji se pretvara u govor na jednom od nekoliko ponuđenih jezika (hrvatski još nije uključen). Registracija nije potrebna. Završeni film poslat ćemo e-poštom na svoju adresu ili ga ugraditi u mrežnu stranicu, wiki ili blog.

Martina, učenica III. razreda IX. gimnazije ovim je filmom obilježila Dan Zemlje.

http://www.grapheine.com/bombaytv/bt.swf?code=6c605712644997606b6f1b1d87f36dc5 campagne marketing viral paris

Windows Movie Maker je alat pomoću kojeg snimljene videozapise možemo pretvoriti u film. Nakon što smo videozapis uvezli u Windows Movie Maker, alat će automatski pretvoriti zapis u isječke koje možemo premještati i skraćivati te pregledavati svaki dio zasebno. Kao glazbenu podlogu možemo dodati pjesmu po želji, a također je svakom isječku moguće dodijeliti različitu pjesmu. Možemo se poigrati prijelazima između isječaka, naslovima, „špicom“ te dodati razne efekte. Ukratko, pomoću Movie Makera učenici će napraviti film kao da su pravi profesionalni redatelji.

Sudionici projekta Greetings from the world ovaj su film pripremili za berlinski ITF.