Tema broja – Office 2010 sustav – Microsoft Project 2010 Beta

hrvoje_vrbanc

Projekti nove generacije

project_2010_logoProject Server i Project Professional poznate su komponente poznate Microsoftove platforme za upravljanje i vođenje projekata svih vrsta. Nova godina donosi novu generaciju ove pdpplatforme koja je, doduše, još u beta fazi, ali su novosti poznate, a softver (vrlo!) upotrebljiv

Svaki susret s novom generacijom već ustaljenog i poznatog softvera provocira dva pitanja: što je proizvođač usvojio od želja svojih korisnika i koliko je nova generacija pouzdana, stabilna i bez bugova? Naravno, odgovori se razlikuju od korisnika do korisnika, ali, s rijetkim izuzecima, stvari obično idu naprijed i svaka nas nova generacija obraduje obiljem korisnih novosti. Takav je slučaj i s novom generacijom Microsoftovih programa za Enterprise Project Management (EPM).

 

 Jedan SharePoint Server može sadržavati više Project Web Access siteova
koji se kreiraju kroz administrativno sučelje SharePoint Servera

Softverski preduvjeti

 
Project Server 2010 isključivo je 64-bitna aplikacija i traži odgovarajuće verzije operacijskog sustava i SQL Servera (2005 ili 2008 s odgovarajućim Service Packovima i server_prerequisitesHotfixevima). Project Server također na istom stroju traži i instalaciju beta SharePointa 2010. Instalacija i konfiguracija novog SharePointa praktički je potpuno jednaka onoj u verziji 2007 (s izuzetkom odabira passphrase – „master” lozinke – u fazi konfiguracije). Konfiguracija se može obaviti i prije instalacije Project Servera, ali će onda Project Server inicirati ponavljanje tog postupka da bi prilagodio SharePoint svojim potrebama. Dok SharePoint sâm po sebi podržava druge web preglednike, Project (tj. web pristup) radi samo na Internet Exploreru, kao i npr. Microsoft Dynamics CRM. Project Professional (i Standard) imaju i 32-bitnu i 64-bitnu verziju.

 
Ovako sustav upozorava na potrebne softverske preduvjete – pripazite, to nije sve!

Instalacija i konfiguracija

Instalacija Project Servera brza je i bez puno korisničke interakcije – sâm instalacijski paket ima samo 22 MB – što je i logično, s obzirom na to da je glavna uloga Project Servera da, u stvari, bude koordinator ostalih komponenata koje rade u sustavu: klijenta Project Professional, SharePoint portala, integracije s Active Directoryjem i Exchange Serverom. Po obavljenoj instalaciji pokreće se konfiguracijski čarobnjak SharePointa (više-manje isti kao u prethodnoj generaciji), ali se ništa ne pojavljuje u izborniku Start na poslužitelju – Project Server, kao i ranije, nema svoj posebni upravljački alat jer mu i nije potreban. Iza instalacije slijedi konfiguracija Project Web Access (PWA) SharePoint web sitea (čini se da se predložena novost po kojoj bi PWA značilo Project Web App nije prihvaćena). U beta verziji prvo je potrebno izvršiti naredbu „psconfig -cmd upgrade -inplace b2b” i zatim se pozabaviti kreiranjem PWA sitea kroz SharePoint Central Administration: klik na Manage Service Applications, klik na Project Server Service Application, klik na Create Project Web Access Site. Namjestite parametre (kao što su poslužitelj baze podataka, imena baza, domaćinska web aplikacija, kvote itd.), kliknete OK i nakon procesa od nekoliko minuta PWA site je spreman za upotrebu.

Instalacija klijenta Project Professional slično je jednostavna. Nakon instalacije je, kao i ranije, potrebno napraviti servisni korisnički račun za spajanje na Project Server za što su potrebna odgovarajuća prava na Project Serveru (tj. PWA SharePoint siteu) i adresa PWA sitea (npr. http://<ime_poslužitelja>/pwa). S prvim sljedećim pokretanjem klijent se povezuje s Project Serverom i timski rad na projektu može započeti.

Recimo odmah da se osnovna koncepcija rada nije promijenila iako postoji obilje novih mogućnosti: enterprise projekt se kreira kroz PWA, uređuje se u Project Professionalu, odakle se sprema i objavljuje (publish) na Project Serveru gdje se upravlja enterprise resursima od kojih se sastavljaju timovi i koji su nakon toga dostupni u Project Professionalu. Tu su i dalje projektni portal (poseban site za svaki projekt), upozorenja i izvještaji. I dalje su tu različiti pogledi, Ganttove karte, kritični putovi i krajnji rokovi. No, ne koristiti nove funkcije i osobine bila bi prava šteta!

 pwa
Početna stranica Project Web Accessa – slična kao u verziji 2007, ali ipak drukčija

           

 resource_availability

Pogled na dostupnost resursa dostupan je i u obliku grafikona

Što ima novo – Project Server

Uključene su funkcionalnosti Office Project Portfolio Servera 2007 (koji, podsjetimo, služi za management portfelja projekata, programa i aplikacija – očito je da nećemo dočekati sljedeću generaciju Portfolio Servera). Možda i najbitnija novost jest mogućnost uređivanja projekata kroz web sučelje – dakle, Project Professional više nije potreban za svaku promjenu unutar projektnog plana. U tom smislu, Project postaje sve više prava web aplikacija sa svim prednostima koje to sa sobom nosi. A kad se radi o manama, tu je uvijek Project Professional da nadoknadi eventualni manjak funkcionalnosti web sučelja. Web sučelje više ne koristi ActiveX kontrole koje traže dodatnu instalaciju, već su tabele sada prikazane preko kontrole JS Grid koja se instalira tijekom instalacije SharePointa. Ovu je kontrolu moguće prilagođavati putem CSS datoteka, za razliku od prijašnjih DHTML kontrola (koje su, doduše, još uvijek prisutne na nekim specifičnim stranicama za administratore i project managere; logika je jasna – njima je važnija bit od forme! Bez uvrede, molim!).

Iznimno korisna novost jesu vrste projekata (kao kriterija za razvrstavanje već prilikom samog kreiranja). Iskustvo kaže da su korisnici često pitali mogu li razvrstati projekte u nekoliko njima važnih grupa (npr. Novi razvoj i Zahtjevi za izmjenama). Odgovor na to pitanje sada više nije „ne”.
Izvještavanje i praćenje statusa bitno su poboljšani: tu su Excel Services, PerformancePoint Services, Visio Services, PowerPivot for Excel 2010 i SQL Reporting Services. Izrada dashboarda s relevantnim informacijama kroz Excelov urednik jednostavna je, a informacije su potpune i ažurne.
Na kraju (programeri, nemojte se uvrijediti!), tu je i API za prilagođavanje i dodatno programiranje – a o ostalim novostima na polju razvoja pročitajte u posebnom okviru.

Što ima novo – klijent Project Professional

project_pro Prva stvar koja upada u oči jest da su izbornici i alatne trake sada dizajnirani i organizirani na način koji smo upoznali u Officeu 2007 (ribbon), a koji je, začudo, bio preskočen u prošloj generaciji Projecta. Cjelokupan dizajn i izgled sučelja modernizirani su i unaprijeđeni, ali se prave novosti kriju ispod ovog estetskog oklopa.

Broj gumba koji obavljaju sitne funkcije vrlo je velik i potrebno je prilično mnogo vremena da se pohvataju sve korisne sitnice koje softver može obavljati. Dalje, tu je vremenska crta (timeline) koju poznajemo sa satova povijesti u osnovnoj školi, a ovdje (kao, uostalom, i ondje) prikazuje najvažnije događaje i koja se gotovo uvijek nalazi ispod ribbona, a iznad glavnog dijela s podacima.

Klijent Project Professional dobio je novo sučelje, više user friendly,
a i ljepšeg izgleda. Vremenska je crta jasno vidljiva

Unos podataka u Project Professional – a i Standard, premda njega ne spominjemo prečesto u ovom tekstu – sad je najsličniji Excelu, iako u dodavanju novog stupca najviše sliči Accessu – mnogo je fleksibilniji i jednostavniji (dodavanje novih swpolja, auto-complete, text wrap, filtriranje, formatiranje i bojenje teksta, copy/paste teksta iz e-mail poruka ili drugih aplikacija – i to ne redak po redak…). Još je mnogo sitnica napravljeno na polju poboljšanja ergonomije i korisničkog iskustva, naročito na polju praćenja zadataka (sažeci, izvještaji, zbrojena vremena, različiti pogledi na zadatke…). Backstage View, dio korisničkog sučelja koji dijele i ostale aplikacije Officea 2010, a koji se dobiva klikom na File, sadrži gumbe koji rade na projektu kao cjelini (Info, Print, Share…), a ne one koji se tiču unosa podataka u projekt.
Osim toga, poboljšano je upravljanje resursima (bitno!), dijeljenje informacija i povezivanje s ostalim članovima projektnog tima (kroz jaču integraciju s Exchange Serverom i nove osobine SharePointa 2010), a najbitnije su informacije uočljivije i spretnije prikazane.

Pozicija Projecta u odnosu na softver s kojim se Project mora ili
može integrirati. Platforma je doista sveobuhvatna

Project 2010 Standard

Standardna verzija za pojedine i manje projekte doživjela je iste bitne promjene kao i Professional. Ono čega ovdje nema, slično kao što je bilo i prije, jest sljedeće: veza s Project Serverom, neki detalji u upravljanju resursima, objavljivanje projektnog plana na SharePoint listama i „što-ako” analiza utjecaja aktivnih i neaktivnih zadataka na vremenski plan i resurse. Namjena Project Standarda jasna je i nema veze s EPM-om, ali je taj softver vrlo koristan za individualce i male timove koji rade na adekvatnim projektima.

Novosti za programere

Šturo i telegrafski: novosti na ovom polju, a koje nisu spomenute u glavnom tekstu, sljedeće su: integracija s novim osobinama SharePoint Servera 2010 (za programere je tu SDK), Project Portfolio Services, Project Detail Pages za prikaz raznoraznih detalja o projektima (kojima se mogu mijenjati i uređivati web partovi i na njih integrirati workflowovi), više mogućnosti kreiranja workflowa. Tu su zatim Project Server Interface (PSI) Web services, web servisi dostupni putem WCF-a (Windows Communication Foundation) ili kao ASP.NET web servisi (ASMX), preko WSDL-a. Reporting Database sadrži obilje novih tabela i viewova, custom polja specifična za različite odjele u organizaciji (koja se mogu i dijeliti u duhu međuodjelne suradnje), OLAP „multikocke” omogućuju rezanje podataka u kocke grupiranjem podataka i dodavanjem polja iz svake grupe, a ribbon sučelje se može mijenjati i proširivati dodatnim funkcionalnostima. Na kraju spomenimo novi način praćenja vremena (timesheet single entry mode) i različite mogućnosti integracije s Exchange Serverom.

Opsežan, detaljan i precizan pregled ovih novosti (s poveznicama na primjere kôda) moguće je naći na stranici http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee767690(office.14).aspx.
Web partovi za Project Detail Pages brinu se o demand managementu za prijedloge projekata i procese planiranja portfelja.

I na kraju…

Izlazak konačne verzije očekuje se u prvoj polovici 2010. godine. Ona se ne bi trebala bitno razlikovati od ove bete. No, čak i po izlasku konačne verzije, sve mogućnosti Projecta neće odmah biti iskorištene – na njih će se naslanjati i nove generacije softvera koje će se pojaviti kasnije kao što je Team Foundation Server 2010, softver za menadžment projekata razvoja softvera. U međuvremenu isprobajte novosti: počnite od stranice http://technet.microsoft.com/hr-hr/evalcenter/ee404758(en-us).aspx. Za preuzimanje bete potrebna je registracija (Windows Live ID). Dobri izvori informacija na internetu su http://blogs.msdn.com/project i http://www.microsoft.com/project/2010/en/us te još mnoštvo drugih stranica.

 

pro_team_planner 
Upravljanje resursima i timovima bitno je poboljšano

 

Napomena: Članak je preuzet iz posebnog izdanja WinDays Mreža 2010, objavljenog u travnju 2010., izdavač BUG d.o.o.