Snimanje CD-a i DVD-a u Windowsima 7

gogaS

slika1

Možda je stvar navike, no pri pomisli na snimanje CD-a ili DVD-a, prvo pomislim na program Nero. Vjerujem da je tako i kod velikog broja korisnika računala. Ukoliko ste pomislili da ću u nastavku ovog teksta pisati o snimanju CD-a pomoću Nera, morat ću vas razočarati. Upravo suprotno, upoznat ću vas s mogućnostima snimanja CD-a ili DVD-a koje pruža Windows 7.

slika2

Prilikom ubacivanja praznog CD-a ili DVD-a u CD ili DVD snimač računala, otvorit će se dijaloški okvir Samopokretanje u kojemu ćete pronaći nekoliko ponuđenih mogućnosti. Kako smo već napomenuli da u ovom tekstu nećemo pisati o snimanju pomoću Nera, za nas će biti zanimljive prve dvije mogućnosti – Snimi audio CD koristeći Windows Media Player i Snimi datoteke na disku koristeći Windows Explorer.

Snimanje datoteka na CD/DVD korištenjem Windows Explorera

Krenut ćemo od snimanja podatkovnog diska koji najčešće koristimo za pohranu, arhiviranje i zajedničko korištenje datoteka na više različitih računala. Nakon umetanja CD-a/DVD-a u CD ili DVD snimač, odaberite mogućnost Snimi datoteke na disku koristeći Windows Explorer. Kako biste odredili namjenu vašeg diska, u dijaloškom okviru Snimi disk u okviru Naslov diska: upišite ime diska te odaberite jednu od dviju ponuđenih mogućnosti. Ukoliko disk želite koristiti poput USB memorijskog štapića, označite mogućnost Kao što je USB fleš pogon i kliknite Dalje. Ovakav ćete disk moći reproducirati samo na računalima sa sustavom Windows XP ili novijim jer CD snimamo u formatu datotečnog sustava uživo. Nakon što Windowsi formatiraju vaš disk, on će se ponašati poput USB izbrisivog memorijskog pogona što znači da ćete datoteke moći odmah kopirati na disk bez kasnijeg snimanja u posebnom koraku.

Da biste datoteke kopirali na disk, jednostavno ih dovucite mišem u mapu diska koja će se otvoriti nakon formatiranja te zatvorite sesiju diska. Zatvorit ćete je klikom na Zatvori sesiju ili klikom na Izbaci. I u jednom i u drugom slučaju morate pričekati da se sesija diska zatvori kako bi se on mogao koristiti na drugim računalima.

slika9 slika8

Ono što mi se posebno dopalo je činjenica da datoteke kopirane na ovaj način možemo naknadno uređivati. Jednostavno, ukoliko otvorite neku datoteku s CD-a te na njoj izvršite određene promjene i spremite ih, nakon ponovnog zatvaranja sesije diska vaše će promjene biti spremljene na CD.

Ukoliko želite snimiti datoteke na disk koji ćete moći koristiti na raznim računalima i uređajima, upotrijebite ponovo mogućnost Snimi datoteke na disku koristeći Windows Explorer. Ovaj postupak odabiremo kad na disk želimo snimiti slike koje ćemo moći pregledavati na raznim uređajima i računalima koja nemaju Windows operacijski sustav. slika13

No, ovaj put ćemo za način upotrebe odabrati S reproduktorom CD-a/DVD-a. Postupkom povuci i spusti na disk dovucite datoteke koje želite snimiti i pripazite na raspoloživi prostor na disku. Prekoračite li ga, bit ćete upozoreni da treba ukloniti neke od datoteka ili umetnuti disk koji ima više raspoloživa prostora.

 slika14

 

Nakon dovlačenja željenih datoteke u mapu diska, kliknite na gumb Snimi na disk. Napominjemo da datoteke snimljene na ovaj disk nećemo moći promijeniti.

 

 

 

Snimanje CD-a i DVD-a pomoću programa Windows Media Player

 

slika15a slika15

Ukoliko dobar dio svog vremena provode u automobilu, sigurno ćete se naći u situaciji da na zvučni CD snimite razne pjesme iz svoje zbirke programa Windows Media Player. Ni u ovom slučaju nije vam potreban Nero ili neki drugi od programa namijenjenih snimanju CD/DVD medija, nego samo CD ili DVD snimač, prazan CD ili DVD i program Windows Media Player.

Nakon što u računalo ubacite prazan CD ili DVD, što ovisi o tome kakav snimač imate i kakav disk pokušavate stvoriti, otvorit će se dijaloški okvir Samopokretanje u kojemu odaberite mogućnost Snimi audio CD. Otvorit će se dijaloški okvir Windows Media Playera u kojemu jednostavno možete organizirati glazbu koju želite snimiti na disk. Glazbu iz zbirke ili neke druge mape na disku dovucite u Popis za snimanje koji se nalazi s desne strane prozora. Kad se pjesme nalaze na popisu, možete ih dodatno premještati i popis uskladiti sa svojim željama. Jedino morate paziti da ne prekoračite raspoloživi prostor diska pa nakon što pjesmu dovučete na popis, provjerite koliko vam je slobodnog prostora ostalo.

Zvučni CD obično ima kapacitet od 700 MB, odnosno na njega možemo snimiti 80 minuta glazbe. Ukoliko želite snimiti glazbu na podatkovni CD, tada iz padajućeg izbornika Mogućnosti snimanja odaberite mogućnost Podatkovni CD ili DVD. Ova mogućnost je za one koji žele snimiti mnogo glazbe koju će slušati na CD playeru koji ima mogućnost reproduciranja Windows Media Player datoteka.

slika20
Nakon što ste sastavili popis i prilagodili ga svojim željama, kliknite na Započni snimanje i pričekajte da računalo odradi svoj dio posla.