Sigurnost djece na internetu – predavanje za roditelje i nastavnike

marina-kulas

OŠ Smiljevac

IMG_4733 U Područnom odjelu Arbanasi Gradske knjižnice Zadar 27. travnja 2010. godine održano je predavanje za roditelje i nastavnike „Sigurnost djece na internetu“. Predavanje je održala učiteljica mentorica Marina Kulaš koja se tom problematikom bavi već više od dvije godine.

Tema sigurnosti djece na internetu nametnula se 2003. godine kada su projektom Net u školi učitelji i nastavnici informatike bili postavljeni pred izazov hoće li prihvatiti odgovornost da djeca/učenici kojima dodjeljuju besplatne minute/gigabajte neće te minute iskoristiti neprimjereno. Tada je nastala anketa s pitanjima što djecu zanima na internetu, a paralelno s tim i jesu li doživjeli nešto neprimjereno koristeći se internetom.

Anketa je školske godine 2006./07. najprije provedena u Osnovnoj školi Smiljevac u Zadru, a sljedeće u još četiri osnovne škole u Republici Hrvatskoj. O rezultatima i samoj anketi možete više pročitati na stranici http://sigurnost.tvz.hr/Ankete-uvod/. Spomenut je i CARNetov i Microsoftov portal Sigurnost djece na internetu.

U predavanju je spomenuta anketa i zaključci izvedeni iz nje. Temom sigurnosti na internetu bavi se i dječja pravobraniteljica, gospođa Mila Jelavić, pa su spomenuti ovogodišnji događaji povezani s tom temom te su roditelji i nastavnici upućeni na sadržaje koje mogu pronaći na ovoj stranici. Roditeljima su također podijeljeni i materijali s tih stranica: „Zaštita djece od zlostavljanja putem mobitela“ – Upute roditeljima i „Znate li s kim se dopisujete putem interneta i mobitela“ – Upute djeci.

IMG_4732 Razgovaralo se i o tome znaju li roditelji što im djeca rade na internetu i s kim se druže, a poseban naglasak je bio na društvenoj mreži Facebook koja je sada vrlo popularna među mladima. Na predavanju su sagledane dobre i loše strane Facebooka te se u suradnji s roditeljima došlo do zaključka da je bolje razgovarati s djecom, savjetovati ih i upućivati na zanimljive sadržaje, nego im braniti i ograničavati pristup internetu. Jasno, uz striktne upute s kim i kako mogu komunicirati da ne bi odali previše osobnih podataka (svojih i svojih prijatelja). Također se govorilo o postavljanju fotografija na stranice te ograničavanju dostupnosti fotografijama. Kao osnovni problem je uočena mogućnost da neka osoba napravi profil pod imenom nekog djeteta ili druge osobe pa da zlouporabi to.

Objašnjeno je Carnetovo filtriranje u školi, a isto tako i mogućnosti da roditelji kod kuće na svom računalu namjeste postavke u mrežnim preglednicima ili iskoriste neki od programa za kontrolu odlazaka na internet. Tu je spomenut i besplatni priručnik o sigurnosti djece na internetu http://www.sigurnostdjece.com/.

Govorilo se i o sigurnosti djece na chatu, MSN-u i u komunikaciji elektroničkom poštom.

Zaključak je da zabranama internet činimo još zanimljivijim – djeci je potrebno objasniti zašto ne treba gledati pojedine stranice te više pričati s njima i pokazivati im sadržaje primjerene njihovoj dobi. Na kraju je rečeno: Komunicirajte sa svojom djecom, igrajte se s njima pa zašto ne i – preko interneta!