Mala škola Twittera

arjana_blazic13

Twitter i Facebook

 

twitt1

U Hrvatskoj Twitter nije tako popularan kao Facebook i zasigurno broj korisnika Twittera neće u tako skoroj budućnosti nadmašiti broj ljubitelja Facebooka. Mnogi, na žalost, ne znaju da Twitter pruža fantastične i još uvijek nedovoljno iskorištene mogućnosti svim korisnicima, a pogotovo nama koji radimo u obrazovanju. Twitter je, naime, odlična podloga za cjeloživotno učenje i neiscrpan izvor materijala kojima možemo obogatiti naš svakodnevni rad u razredu, osuvremeniti ga ili promijeniti na bolje jer, ono što je američki nastavnik John Cotton Dana rekao početkom XX. stoljeća, u današnjem je svijetu posebice aktualno: Onaj tko se usudi podučavati, nikad ne smije prestati učiti.

 

Što je Twitter?

twitt2[3]

Twitter je društvena mreža koja se još naziva mikroblog što ukazuje na komuniciranje kratkim porukama. U tom je pogledu Twitter sličan Facebooku, s tom razlikom da je maksimalni broj znakova u poruci ograničen na 140. To, međutim, nipošto nije ograničavajući faktor jer, prema nekim istraživanjima, većini je internetskih korisnika dovoljno 12 sekundi da „prelete” cijelu mrežnu stranicu i odluče hoće li se na njoj zadržati ili će „otklikati” dalje. Stoga je svaka kratka twitter poruka ipak dovoljno dugačka da u djeliću sekunde odredimo naše prioritete.

Komunikacija na Twitteru

 

tw3Poruke kojima komuniciramo nazivaju se twitovi (tweet, eng. = cvrkut) pa kažemo da twitamo. Sadržaj naših twitova najčešće je profesionalne prirode, no to nije pravilo.

Naravno, poruke u kojima pišemo o tome što smo danas pojeli, kakve smo cipele kupili ili s kim smo razgovarali, uglavnom izazivaju dosadu kod naših prijatelja twitteraša, za razliku od twitova u kojima pišemo o nekom obrazovnom projektu koji želimo provesti, nekom novom web 2.0 alatu ili nekom odličnom članku o novim metodama podučavanja. tw4

Budući da sadržaj poruke često premašuje maksimalnih 140 znakova, dodajemo poveznicu na mrežnu stranicu na kojoj se nalazi informacija koju želimo podijeliti s našim kolegama te na taj način proširiti naš Twitter svijet. Da bismo skratili URL adresu dotične stranice s dugačke http://www.thedailyriff.com/2010/05/stephens-sound-advice-how-to-ace-the-sats.php na vrlo kratku http://goo.gl/mT52, na usluzi nam stoji čitav niz programa koji će našu poveznicu skratiti na najmanji mogući broj znakova poput TinyURL.comShort and tweet at 101.GSbit.ly.

 

tw5Ako nam se nečija poruka jako svidjela i smatramo da bi mogla zanimati i druge članove Twitter zajednice, možemo napraviti Retweet ili skraćeno RT. tw6
Korisnik koji je napravio RT na taj se način zahvaljuje korisniku koji je pronašao odličan sadržaj. Naravno, svi vole da se njihove poruke retwitaju jer to znači da je ono što oni objavljuju pametno i važno ne samo za njih, već i za cijelu Twitter zajednicu.

Moguće je slati i privatne poruke koje može vidjeti samo osoba kojoj su upućene. To su direktne poruke – DM (direct message).

tw7

Znak ljestve #, tj. hashtag nam omogućuje da se ne izgubimo u velikom broju twitova. Umetanjem ovog znaka ispred riječi moći ćemo pronaći sve twitove koji u sebi sadrže traženu riječ i #.

 

Korisnički račun

 

tw8Korisnički račun može se besplatno napraviti na stranici www.twitter.com. Klikom na Sign up otvara se stranica s obrascem u koji upisujemo tražene podatke. Puno ime koje se traži može, ali i ne mora biti korisnikovo stvarno ime. Isto vrijedi i za korisničko ime ispred kojeg uvijek dolazi znak @ i koje je ujedno i korisnikova Twitter adresa.

 

Kad sam otvorila Twitter račun u travnju 2009. godine, nisam bila sklona odavanju svog identiteta pa sam stoga izmislila korisničko ime iz kojeg se ipak naziralo tko sam: @abfromz = Arjana Blažić from Zagreb. U međuvremenu sam postala dio zajednice nastavnika iz cijelog svijeta te mi je bilo važno da oni znaju da sam ja zaista član obrazovne zajednice u Hrvatskoj. Stoga sam svoje stvarno ime navela na profilu, na kojem se, uz ostalo, nalaze i druge važne informacije po kojima me Twitter korisnici mogu prepoznati.

 

Twitter profil

Stranicu profila možemo urediti nakon što smo otvorili korisnički račun. U gornjem desnom kutu u izborniku Settings nalazi se obrazac u kojemu se određuje izgled i sadržaj Twitter profila. Ovdje se nalaze podaci o korisničkom računu, zaporka, biografija ne dulja od 160 znakova, fotografija, mjesto i vremenska zona te adresa mrežne stranice ili bloga. Korisnik može odabrati jedan od ponuđenih predložaka za profil stranice ili napraviti novi prema vlastitoj želji.

tw9                                          tw10

Obrazovna mreža

tw12

Kako bismo pronašli zanimljive korisnike koje ćemo slijediti, u gornjem desnom kutu jednostavno kliknemo na izbornik Find People i upišemo ime korisnika čije poruke želimo pratiti. 

tw13Možemo koristiti preporuke Twittera grupirane po interesnim sferama ili pratiti prijatelje naših prijatelja. Twitove nekog korisnika možemo slijediti jednostavnim klikom na Follow.

Iz korisnikovog profila i twitova ubrzo ćemo otkriti tko bi mogao biti zanimljiv, a tko baš i ne. Na primjer, ako netko neprestano twita o tome što trenutno jede, gdje je jučer bio ili nam želi nešto prodati, onda ga vjerojatno nećemo pratiti. Ako pak vidimo da korisnik objavljuje korisne poveznice te pri tom još redovito komunicira s ostalim članovima Twitter svijeta upućivanjem poruke na njihovo @korisničkoime, onda ćemo vjerojatno moći štošta naučiti od tog vrijednog člana Twiter zajednice. tw14

Na Twitteru nije cilj slijediti što više korisnika, nego slijediti kvalitetne korisnike. S vremenom će broj korisnika čije poruke pratimo rasti pa ćemo tako stvoriti našu vlastitu obrazovnu mrežu (PLN – Personal Learning Network) u kojoj ćemo, kao u jednoj velikoj složnoj zbornici, jedni drugima nesebično pomagati i time pridonijeti zanimljivijem, izazovnijem i suvremenijem radu u razredu.

Privatnost

 

tw15Na Twitteru je, baš kao i na Facebooku, moguće zaštiti privatnost poruka i profila.
No, na Twitteru se to ne preporučuje jer ako korisnik blokira svoje twitove, onda ćemo vrlo vjerojatno pomisliti da nije sklon suradnji i razmjeni znanja. Naravno, svatko ima svoje razloge za i protiv zaštite poruka i praćenja.

 

Dodatni programi tw16

 

tw17
Uz Twitter postoji niz programa pomoću kojih u našu poruku jednim klikom možemo dodati fotografiju ili video.

Twitter možemo, osim na mreži, koristiti i na čitavom nizu klijenata kao što su Tweetdeck, Seismic, Brizzly, Hootsuite itd. Tweetdeck je jedan od najpopularnijih te se besplatno može postaviti na naše računalo. Tweetdeck će naše poveznice automatski skratiti te će u potpunosti prikazati tzv. timeline, pregled svih twitova svih korisnika koje slijedimo. Moguće je dodati stupac s porukama u kojima se spominje naše @korisničkoime, stupac s privatnim porukama pa čak i stupac u kojem u realnom vremenu vidimo što se događa na našoj Facebook, MySpace ili LinkedIn stranici te istovremeno održavati nekoliko vlastitih korisničkih računa. Tweetdeck će također prikazati fotografije ili Youtube videoisječke bez potrebe odlaska u neku drugu aplikaciju.

 

  http://content.screencast.com/users/arjanab/folders/Default/media/134ca826-e66b-49b1-85d2-872f2a7e437d/bootstrap.swf

tw18

 

Neosporno je da je većina twitova na engleskom jeziku što je i razumljivo jer je engleski danas naša lingua franca, ali na Twitteru su unatoč tome zastupljeni svi jezici. Twitter je idealno mjesto za našu globalnu zajednicu u kojemu možemo jedni s drugima komunicirati, surađivati i učiti bez obzira na to koji jezik govorimo. I zato, ne oklijevajte… Dobrodošli u moj PLN.

 

U međuvremenu pogledajte i pročitajte: