KODU – programiranje slikama

prva-lidija

kodu1
KODU je vizualni programski jezik, a malac kojeg vidite na slici lijevo je njegov glavni lik. Kodu je osmišljen za programiranje računalnih igara pa se zapravo igrate stvarajući igre. Namijenjen je djeci i svima kojima je vizualno programiranje igara privlačno područje. Vrlo je intuitivan i djeca se vrlo brzo i lako snalaze u njegovom okruženju.
Kodu postoji već više od godinu dana i prvotno je napravljen za „igranje” na Xboxu za koji ovih dana izlazi i njegovo osvježeno izdanje. Početkom 2010. godine izašao je i Tehnical Preview Kodu za osobna računala, a besplatno ga možete preuzeti s Microsoftovih stranica.
Da bi Kodu ispravno radio, na svojem računalu trebate imati instalirane .NET Framework 3.5 te . XNA Framework 3.1 . Ukoliko ih nemate, možete ih instalirati tijekom instalacije Kodua.

Iako je Kodu dostupan samo na engleskom jeziku, u potpunosti je vizualan pa je lako razumjeti o čemu se radi. Elementi njegovog programskog jezika su ikone i programiranje se radi slaganjem nizova tih vizualnih dijelova u rečenice oblika „Kada uvjet napravi ovo”.
Na slici vidite primjer niza naredbi koje znače: „Kada je na mišu pritisnuta lijeva tipka, okreni se ulijevo“. Na taj način se programira ponašanje različitih objekata.

kodu2

Da biste razumjeli što se sve može s  Koduom, pogledajte videoisječak nogometne igre programirane na ovakav način.

 

Više o radu s Koduom pročitajte u blogu: