Informativni dan internetskog portala eTwinning

zeljkaMB

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         etw1

U Zagrebu je 7. svibnja 2010. godine u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije održan eTwinningov informativni dan na kojemu se okupilo oko 120 obrazovnih djelatnika iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, centara za odgoj i obrazovanje te predstavnika MZOŠ-a i AZOO-a. Skup se prenosio uživo pomoću programa Live Meeting u okviru programa „Suradnici u učenju“. Cilj informativnog dana bilo je predstavljanje rada portala eTwinning, mogućnosti i aktivnosti koje nudi i dostupnih radionica profesionalnog usavršavanja.

 

Internetski portal eTwinning pokrenut je prije pet godina kako bi se europskim školama omogućila suradnja pomoću informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Republika Hrvatska je prije godinu dana dobila pravo sudjelovanja u ovome programu, odnosno pravo na ostvarivanje školskih partnerstava u bilo kojem području obrazovanja. Koliko je bilo zanimanje i potreba za upoznavanje s radom kolega u drugim zemljama, govori podatak da je u godinu dana oko 170 učitelja i nastavnika iz 140 hrvatskih škola počelo koristiti program. Zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU koja u Hrvatskoj provodi programe cjeloživotnog učenja unutar kojih je i eTwinning, hrvatske odgojno-obrazovne ustanove mogu ostvarivati projekte sa svojim kolegama u europskim zemljama. Razvojem i dostupnošću IK tehnologija, svijet doista postaje „globalno selo“ što dokazuje i brojka od 90000 aktivnih članova koji provode preko 5000 projekata.

 

Program Informativnog dana

 

Informativni dan započeo je pozdravnom riječju gospođe Tine Šarić, ravnateljice AMPEU.

Ukoliko niste bili u prilici prisustvovati predavanjima niti pogledati prijenos uživo zahvaljujući „Suradnicima u učenju“, možete pogledati snimke svih predavanja na sljedećim poveznicama: 1. dio i 2. dio. Materijali u obliku PowerPoint prezentacija dostupni su na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Što je PDW ili radionica profesionalnog razvoja?

 

etw3

Svakako novost koja je odnedavno dostupna i hrvatskim obrazovnim djelatnicima. Professional developement workshops ili radionice profesionalnog razvoja aktivnost je namijenjena korisnicima portala eTwinning. Radionice se održavaju diljem Europe cijele godine, a traju od dva  do tri dana unutar kojih sudionici rade s kolegama iz europskih država na zajedničkim projektnim idejama, razvijaju svoje IKT vještine i usavršavaju se u vođenju eTwinning projekata u razredu. Radionice organiziraju zemlje koje sudjeluju u eTwinningu, a financijsku podršku sudjelovanja osigurava Agencija za mobilnost i programe EU. Na stranicama AMPEU redovito se objavljuje popis radionica s rokovima za prijavu, a dostupni su i materijali o održanim radionicama. Dakle, prijavite li se na određenu radionicu i vaša prijava bude prihvaćena (odobrena), dobivate mogućnost otputovati u neku europsku zemlju i sa sudionicima seminara dogovoriti buduću suradnju, odnosno projekt. Zvuči vrlo dobro, zar ne?

 

 

 

Kako ostvariti partnerstvo s drugom školom?

Ukoliko se želite uključiti u neki projekt ili ga sami pokrenuti, najjednostavniji način za pronalaženje partnera je da svoju školu prijavite na portal. Tad vam postaje dostupan forum za traženje partnera (partner-finding forum) i tražilica za pronalazak partnera (TwinFinder). Prijavljeni podaci o školi pohranjuju se u bazu podataka i koriste za povezivanje vaše škole s mogućim partnerima u tražilici.

Partnere za međunarodnu suradnju možete pronaći sudjelovanjem na kontaktnom seminaru koji organizira Agencija za mobilnost i programe EU ili neka druga europska agencija koja provodi Program za cjeloživotno učenje. Partneri se mogu tražiti i u bazama za traženje partnera:

  • eTwinning – omogućuje jednostavan način traženja škola i vrtića partnera diljem Europe kao i za rad na različitim nastavnim projektima pomoću interneta
  • Global Gateway je baza za traženje partnera u cijelom svijetu
  • Nacionalne agencije koje provode Comenius aktivnosti u Europi.

Osvrt ili kako do projektne ideje?

 

Informativni dan ponudio je pregršt informacija sudionicima koji su se po prvi put susreli s eTwinningom, a iskustva sudionika programa koji se provode unutar samog programa bila su vrlo korisna i za nas koji smo o portalu znali podosta, ali nismo ostvarili niti jednu suradnju. Primjerice, predajete li hrvatski jezik u osnovnoj školi, smatrate da ćete vrlo teško pronaći školu partnera s kojom biste mogli ostvariti nekakvu suradnju jer vi se bavite materinjim jezikom. Pogrešno! I bavljenje jezikom i bavljenje književnošću pruža niz mogućnosti za suradnju. Važna je ideja, a do nje je najteže doći. Kad jednom spoznate da postoje projekti u kojima učenici iz različitih zemalja stvaraju ili pričaju priču ili uspoređuju lokalne mitove ili se bave sličnim frazemima u različitim jezicima, ideja vam neće nedostajati.