Državno natjecanje iz informatike-računalstva i INFO-kup natjecanje

prva-zeljkaK

19. državno natjecanje iz informatike-računalstva i Natjecanje iz izrade softverskih radova (INFO-kup natjecanje) učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske organiziralo je i provodilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje uz stručnu organizaciju DUMP – Udruge mladih programera.


Od 13. do 16. svibnja 2010. godine u Puli su se okupili najbolji hrvatski mladi informatičari i njihovi mentori koji su to pravo stekli postignutim rezultatima na županijskim natjecanjima. Na Državno natjecanje iz informatike-računalstva i INFO-kup natjecanje pozvano je 165 učenika i 70 mentora. Najveći broj učenika stigao je iz Grada Zagreba i to čak 71, a zatim slijede Osječko-baranjska županija, Primorsko-goranska, Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija, dok su ostale županije zastupljene s nešto manjim brojem učenika. Ove godine na Državnom natjecanju, na žalost, nismo vidjeli učenike iz Šibensko-kninske županije, Ličko-senjske, Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske te Koprivničko-križevačke županije.

Od 79 učenika osnovnih škola, 34 učenika natjecalo se u programskom jeziku LOGO, 37 u programskim jezicima BASIC/PASCAL/C/C++ dok je na INFO-kup natjecanju bilo predstavljeno 15 autorskih softverskih radova.

Od 86 učenika srednjih škola, 48 učenika se tijekom dva dana natjecalo u rješavanju problemskih zadataka u programskim jezicima PASCAL/C/C++, 31 učenik u kategoriji Osnove informatike, a na INFO-kupu je predstavljeno 11 autorskih softverskih radova.

Tri najuspješnija rada u kategoriji INFO-kupa za učenike srednjih škola predstavljena su 18. svibnja 2010. u Varaždinu na Imagine Cup natjecanju u organizaciji Microsofta Hrvatska .

27 učenika – najuspješnijih srednjoškolaca na Državnom natjecanju, a među njima i najbolji osnovnoškolac, Mislav Balunović, učenik 8. razreda, steklo je pravo sudjelovanja na 16. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi – HIO 2010. održanoj 22. svibnja 2010. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara. Najbolje plasirani učenici nastupit će na međunarodnim natjecanjima u 2010. godini i to na 17. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI u srpnju 2010. u Slovačkoj te 22. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI u kolovozu u Kanadi.

Rezultate svih kategorija natjecanja možete pronaći na stranicama natjecanja.

Najuspješnije učenike koji su u svim kategorijama osvojili jedno od prva tri mjesta nagradili smo knjigama koje je poklonio ured Microsofta Hrvatska, vaucherima za besplatne e-tečajeve koje je poklonila tvrtka COGNITA d.o.o. te paketima za učenje koje je poklonilo ALGEBRA učilište. Zahvaljujemo sponzorima na vrijednim i korisnim poklonima.

Također se zahvaljujem cijelom Državnom povjerenstvu, stručnim suradnicima iz DUMP-a, Udruge mladih programera, svim vanjskim suradnicima iz Microsoftovog ureda u Zagrebu i kolegama iz Microsoftovih inovacijskih centara u Varaždinu i Splitu te svim mentorima-volonterima koji su pomogli da se 19. državno natjecanje iz informatike-računalstva i natjecanje iz izrade softverskih radova (INFO-kup natjecanje) učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske uspješno i profesionalno provede.

Čestitke svim pobjednicima!

U nastavku pogledajte sve zadatke s ovogodišnjeg državnog natjecanja.