ACSL natjecanje

marina_mirkovic

Tehnička škola Požega trinaestu godinu zaredom uključena je u međunarodno natjecanje iz informatike koje organizira Američki savez za računalne znanosti (ACSL – American Computer Science League). To je organizacija iz West Warwicka u američkoj saveznoj državi Rhode Island, a bavi se unaprjeđivanjem nastave računalnih znanosti u srednjim školama u SAD-u. S vremenom je natjecanje, uključivanjem škola iz raznih dijelova svijeta (Europa, Japan, SAD, Kanada), poprimilo svjetski karakter. Organizatorima je cilj da se proširi na što više zemalja i na sve kontinente.

Natjecanje ima dva dijela: regularno natjecanje u četiri kruga koje se održava po matičnim školama te završno natjecanje (tzv. All Star) koje se svake godine organizira u nekoj drugoj školi u SAD-u ili Kanadi. Svi podaci, kao i zadaci za prednatjecanja, dobivaju se elektroničkom poštom kao i rezultati natjecanja .

Učenici u pripremi za natjecanje razvijaju vještine programiranja i spremni su samostalno rješavati različite problemske zadatke pomoću računala. Svaki krug natjecanja sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu učenici rješavaju kratke probleme iz različitih područja informatike, a u drugom određeni problemski zadatak na programskom jeziku po izboru natjecatelja. Svi tekstovi zadataka pisani su na engleskom jeziku te, uz informatičko znanje, učenici pokazuju i znanje stranog jezika (engleski).

Trinaest školskih godina zaredom (od 1997./98.) članovi informatičke grupe Tehničke škole u Požegi pripremaju se i sudjeluju u ACSL natjecanju. Postigli su dobre rezultate u prednatjecanjima (regularnom dijelu natjecanja) te su pet puta pozvani i sudjelovali na završnim natjecanjima u Americi (1998. – Raleigh, Sjeverna Karolina, 1999. – Alexandria, Virginia, 2001. – Miami, Florida, 2004. – Chicago, Illinois, 2006. – Cincinatti, Ohio).

Slika 1
Slika 1. Plakete učenika Tehničke škole Požega s ACSL natjecanja 2001. godine acsl1

Pripreme za ovakvo natjecanje iziskuju mnogo dodatnog rada nastavnika i učenika, a sudjelovanje na završnom natjecanju rezultat je uspješnog rada učenika i nastavnika u slobodno vrijeme, odnosno na dodatnoj nastavi. Odlazak na završno natjecanje u Americi, unatoč pozivu, često je upitan zbog velikih troškova putovanja ekipe u čemu nam je dosad pomagala Tehnička škola i sponzori Grad Požega i Požeško-slavonska županija.

Tablični prikaz sudjelovanja učenika Tehničke škole Požega u ACSL natjecanju:

 

 

Područja zadataka u natjecanju:

 • Brojčani sustavi
 • Analiza programskih cjelina (ACSL BASIC)
 • Rekurzivne funkcije
 • Booleova algebra
 • Funkcije za rad s binarnim nizovima
 • LISP programiranje
 • Digitalna elektronika
 • Prefix/Infix/Postfix zapisi
 • Strukture podataka
 • Teorija grafova
 • Izrada programa (programski jezici BASIC, PASCAL, C, Java)

Učenici u pripremi i sudjelovanju na ovom natjecanju uvježbavaju i zadatke iz nastavnih područja koja su uključena u državnu maturu iz informatike.

 

Primjeri zadataka i rješenja

 

Computer Number Systems

Express, in binary, the difference between the largest and smallest numbers:

2068, 11111112, 8416, 125

Rješenje:

Zadane brojeve pretvaramo u dekadski sustav:

2068 = 134 11111112 = 127

8416 = 132 12510 = 125

Razlika najveće i najmanje vijednosti je 134 – 125 = 910 = 10012

Recursive Functions

Find f(10)

acsl2

clip_image004[1]Rješenje:

f(10) = f(10 – 3) + 10 = f(7) + 10 = 35 + 10 = 45

f(7) = f(7 + 1) – 2 = f(8) – 2 = 37 – 2 = 35

f(8) = f(8 + 1) – 2 = f(9) – 2 = 39 – 2 = 37

f(9) = f(9 – 3) + 9 = f(6) + 9 = 30 + 9 = 39

f(6) = 62 – 6 = 36 – 6 = 30

Zapisujemo pojedine vrijednosti funkcije. Nakon utvrđivanja određenih vrijednosti, vraćajući se unatrag, dobivamo konačnu vrijednost: f(10)=45.

LISP

Evaluate the following expression:

(ADD (ADD 3 4)(SUB 5 2)(MULT 3 2)(EXP 2 3))

Rješenje:

Postupnim izračunavanjem dobivamo konačno rješenje:

(ADD (ADD 3 4)(SUB 5 2)(MULT 3 2)(EXP 2 3))

= (ADD 3 + 4 5 – 2 3*2 23)

= (ADD 7 3 6 8)

= 24

Digital Electronics

Simplify the Boolean expression that this circuit represents.

acsl4

Rješenje:

acsl5

Data Structures

What is the depth of the binary search tree for WILLIAMSHAKESPEARE

Rješenje:

Prikazano je oblikovano binarno stablo. Dubina stabla je 7 jer početni element (čvor) ima dubinu 0.

acsl6

Slika 2                    Slika 3

Slika 2. Primjer zadataka ACSL natjecanja – 2. krug                         Slika 3. Primjer zadataka ACSL natjecanja – 3. krug 

Slika 4 Slika 4. Primjer problemskog zadatka iz programiranja sa ACSL natjecanja – 2. krug

Kategorije natjecanja

ACSL udruga djeluje kontinuirano od 1978. godine kada je u školskoj godini 1978./79. godini održano prvo regularno natjecanje.

U sklopu natjecanja je 6 kategorija natjecatelja prema učeničkim sposobnostima i interesima. Škole mogu prijaviti više timova prema predznanju učenika i njihovoj školskoj dobi. Sve skupine imaju slične zadatke, ali različite razine razrade detalja i težine rješavanja.

 • US Senior Division (skupina od 3 ili 5 učenika) uključuje učenike američkih škola s dobrim predznanjem i iskustvom u programiranju.
 • International Senior Division (5 učenika u ekipi) namijenjena je svim srednjim školama država izvan SAD-a čiji učenici imaju dobro iskustvo u programiranju.
 • Intermediate Division (3 učenika ili 5 učenika) je skupina namijenjena učenicima bez ili s malim predznanjem računalnog programiranja.
 • Junior Division (5 učenika) okuplja učenike bez prethodnog iskustva i predznanja u programiranju. Učenici moraju biti 1. razred srednje škole ili mlađi (osnovna škola).
 • Classroom Division (5 učenika) je skupina u kojoj su učenici svih dobnih skupina. U ovoj kategoriji natjecanje se sastoji od rješavanja kratkih zadataka, bez programskog problema koje imaju ostale kategorije natjecanja. Ova skupina ne dobiva poziv na završno natjecanje u SAD-u.

Kod prijave sudjelovanja u natjecanju škola uplaćuje 125 američkih dolara po prijavljenom timu.

Raspored natjecanja

Regularni dio ACSL natjecanja odvija se u 4 kruga koja se održavaju u matičnim školama. Prvi krug se održava u prosincu, drugi u veljači, treći u ožujku, a četvrti u travnju.
Rezultati regularnog dijela natjecanja u školskoj godini 2009./10.

acsl7Slika 5

Na kraju regularnog dijela završno se natjecanje za najbolje ekipe održava u Americi, svake godine u drugoj državi i gradu. Na natjecanje se poziva desetak najboljih ekipa iz kategorija: Junior, Intermediate i Senior Division.

Ove školske godine završno natjecanje održava se 29. svibnja 2010. godine, a domaćin je Conrad Weiser High School u gradu Robesonia, država Pennsylvania.

Slika 5. Škola domaćin završnog dijela ACSL natjecanja 2010. godine (Robesonia, Pennsylvania)

 

Podatke o organizatorima natjecanja, prijavi ekipa, kao i rezultatima natjecanja možete vidjeti na mrežnoj stranici www.acsl.org .

Ove su školske godine među natjecateljima iz Republike Hrvatske, osim ekipe Tehničke škole iz Požege (Classroom Divison), sudjelovali učenici Prve gimnazije iz Varaždina (International Senior Division, Junior Division), Treće gimnazije iz Osijeka (International Senior Division) te Pete gimnazije iz Zagreba (Junior Divison).