“10 godina RivaOn” svečano obilježeno u Arsenalu

RivaOn

U četvrtak, 6. svibnja 2010., u Arsenalu je, uz nazočnost brojnih gostiju, nastavnika i ravnatelja te mnoštva srednjoškolaca, svečano obilježeno deset godina rada Obrazovnog portala srednjih škola Zadarske županije RivaOn.
U uvodnim riječima svih domaćina i gostiju mogla se prepoznati jedinstvena misao da ovih deset godina ne izgleda mnogo, ali kada je tehnologija u pitanju, onda je to izuzetno dug vremenski period s izuzetno brzim promjenama.

Slika1„Teško je sažeti sve što smo radili u ovih deset godina. Čovjek samo srcem dobro vidi jer bitno je očima nevidljivo, a nevidljiva je upravo ova simbioza svih srednjih škola jer cijelu ovu svečanost, kao i cijeli RivaOn, iznjedrili su učenici i nastavnici gotovo svih srednjih škola naše županije. Isto tako, učenici koji su sa svojim radovima sudjelovali u ovim natječajima koji su prezentirani u monografiji, pokazali su ono bitno, ono najljepše u fotografijama, u kratkim pričama. U njima je ogledalo njihovih duša koje moramo slijediti, podupirati i dati im prostora da se iskažu“, naglasio je u uvodu Edin Kadić, urednik portala i idejni začetnik cijelog projekta.
Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića, istaknuo je dugogodišnji rad profesora Kadića u promicanju novih tehnologija i projekta RivaOn te Medicinsku školu kao pionira u primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija, ne samo u Zadru, već u cijeloj Hrvatskoj.

„Ponosni smo na sve učinjeno i zahvaljujući Kadiću, velikom vizionaru, ovaj su projekt prihvatile sve škole Zadarske županije. Četvrti se put održava natjecanje u digitalnoj fotografiji „Oko učenika“, a ove godine prvi put imamo i natjecanje učenika za kratku priču, što je učenicima odlična motivacija i za državnu maturu“, rekao je Vidaković. Napomenuo je da su Iskon i RivaOn jedini portali u Hrvatskoj koji postoje preko deset godina, a u svijetu svakodnevnog razvoja tehnologije, to je i više no dobar uspjeh.
Nazočnima su se obratili Darko Jureković, PIL Manager Microsofta Hrvatska,  Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta te Zoran Paldi, ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koji su u svojim istupima naglasili značaj ovakvog projekta, ali i viziju i entuzijazam profesora Kadića u ostvarenju ovako visokih ciljeva.
Projekt i portal RivaOn u cijelosti podržava i financira Zadarska županija te je stoga i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić istaknuo: „Kada su 2002. godine decentralizacijom škole došle pod okrilje Županije, time su stvoreni mnogi preduvjeti i znatno je olakšalo funkcioniranje portala RivaOn. Uz to, upravo se Medicinska škola, u kojoj inicijator RivaOn – profesor Kadić radi, nametnula kao centar na području promicanja informatizacije škola i primjene novih tehnologija.“

Slika2U nastavku proslave doktor Mirko Jamnicki Dojmi prezentirao je monografiju „Deset godina RivaOn“ u kojoj su u predgovoru „progovorile“ osobe direktno  involvirane u nastajanje i postojanje RivaOn te  objedinjeni učenički radovi: dosadašnja četiri natječaja digitalne fotografije, svih 30 najboljih ovogodišnjih digitalnih fotografija te 23 kratke priče ovogodišnjeg prvog natječaja.
Uslijedio je najuzbudljiviji dio svečanosti. Ispred razigrane, mladenačke scenografije/grafita učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna predstavilo se svih 43 učenika koji su sudjelovali u natječaju digitalne fotografije, a zatim i 24 učenika čiji su radovi ušli u uži izbor. Ivana Milutin, voditeljica programa, pročitala je odluku stručnog povjerenstva (Saše Bonačića i Vladimira Ivanova):

Ovogodišnja najbolja fotografija po odluci povjerenstva je:

  1. „Golden age“ – Inga Jurin, Klasična gimnazija Ivana Pavla II.
  2. „Usamljena duša“ – Lucija Ivković, Gimnazija Franje Petrića

Potom je Ivana sa stranica RivaOn pročitala i najbolje radove po izboru posjetitelja RivaOn, a u tom trenutku to su bili:

  1. „Vrijeme u rukama“ – Petra Dilber, Gimnazija Franje Petrića
  2.  „Žut se nosi“ – Edita Brčić, Gimnazija Jurja Barakovića

Slika3 Svi nagrađeni dobili su prigodne poklone (digitalne fotoaparate, prijenosne DVD playere i digitalne frameove, printere) sponzora BenQ-a, King ICT-a, Radija 057 i Zadarske županije.

Opet je ispred pozornice poklone primilo još 23 učenika, sudionika 1. natječaja kratke priče. Profesor Ante Murn, predsjednik Stručnog povjerenstva, koje su još činili prof. Vlatko Majić i prof. Ante Mihić, pročitao je mišljenje povjerenstva i proglasio najbolji rad ovogodišnjeg natječaja:
Najbolja priča ovogodišnjeg natječaja, po odluci Stručnog povjerenstva, je priča Izabele Laure iz Gimnazije Jurja Barakovića kojoj je pripala glavna nagrada – prijenosno računalo koje je donirao „F-tours“ iz Splita. Nagrade su uručili gospodin Ivan Šimunić i Egidio Košta.

Na kraju svečanosti gospoda Ivan Šimunić i Edin Kadić uručili su zahvalnice svim srednjim školama Zadarske županije te 35-ero nastavnika koji su u proteklih deset  godina vodili svoje školske redakcije RivaOn.
Cijelu svečanost uveličali su svojim nastupima Klapa Magnifica te Ines Piknjač i Duje Miliša iz Prirodoslovno-grafičke škole dok je program nadahnuto vodila  Ivana Milutin, nastavnica u Pomorskoj školi.
Uslijedilo je poziv svim sudionicima da se za tri tjedna ponovo okupimo na humanitarnoj aukciji svih 30 fotografija te druženje uz domjenak, a sa zajedničkom željom da se vidimo i sljedeće godine!

Napomena: Članak je preuzet sa službenih stranica RivaOn portala.