Stručni skup voditelja županijskih stručnih vijeća informatike-računalstva

prva-lidija 

U Primoštenu je od 29. do 31. ožujka 2010. godine održan stručni skup voditelja županijskih stručnih vijeća informatike-računalstva u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skup su otvorili Ivana Turčić Prstačić, viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, voditeljica programa, Zoran Paldi, ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Renata Ivanković, voditeljica posebnih obrazovnih projekata u CARNetu i Nedjeljko Marinov, ravnatelj Osnovne škole Primošten.

primosten1

Predavanja je prvi dan započeo Mile Dželalija, profesor Sveučilišta u Zadru, govoreći o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se žele povezati ishodi učenja iz različitih obrazovnih institucija te se postaviti u međusobne odnose u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini. Okvirom se određuje instrument i postavljaju kriteriji kvalitete stjecanja skupa kompetencija koje bi sudionik obrazovanja trebati steći nakon završetka obrazovanja za kvalifikaciju određene razine i obujma.

Više o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru možete pročitati na stranicama Vlade Republike Hrvatske te u pripadajućim publikacijama i člancima.

Akademik Leo Budin s Fakulteta elektrotehnike i računarstva prezentirao je Tehničko i informatičko područje u novom kurikulu.

Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska, govorio je o E – vještinama i kompetencijama koje su potrebne da bismo spremno odgovorili izazovima digitalnog doba te o načinima na koje bi obrazovni sustav trebao pripremati današnje učenike za njihove buduće poslove.
Više o E-vještinama, ali i o ulozi Microsofta u našem obrazovnom sustavu, saznajte iz razgovora s gospodinom Vidakovićem snimljenim posebno za Pogled kroz prozor.

Drugi su dan prijepodnevna predavanja bila posvećena temi programiranja. Zlatka Markučič i Magdalena Babić pokazale su primjere korištenja programskih jezika Python i Scratch namijenjenih učenju programiranja u osnovnoj i srednjoj školi.

Pogledaj primosten2

Saida Deljac govorila je o virtualnim okruglim stolovima koji su proteklih mjeseci organizirani u okviru programa „Suradnici u učenju“ uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje te tvrtke Aquilonis, a koji su omogućili međunarodnu, regionalnu suradnju.

O Valu 14 i novostima koje donosi Microsoft Office 2010 govorili su Darko Jureković i Marko Sever. Ponešto o novom Officeu možete pročitati u članku s konferencije WinDays 10, a više u sljedećem broju Pogleda kroz prozor.

Kako učenike motivirati bez ocjena i kako ih potaknuti na lijepo ponašanje na internetu, nizom je primjera pokazala Snježana Barabaš Seršić.
Renata Ivanković osvrnula se na realizaciju i plan projekta Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju – ICT Edu. Više o projektu i njegovom tijeku pročitajte na pripadajućim stranicama u okviru CARNeta.

Zoran Paldi, ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, govorio je o informatizaciji hrvatskog školstva. S njim smo za Pogled kroz prozor razgovarali o Državnoj maturi i projektu ICT Edu.

Više savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Turčić Prstačić, Željka Knezović i Viktorija Hržica prenijele su nam novosti o Programu inovativnih škola (ISP), europskom Forumu inovativnog obrazovanja (IEF) te kolegijalnom poučavanju (peer coaching). Semifinals Community (Belgium, Croatia, Germany, N. Ireland, Romania, Slovakia, The Netherlands, UK)

Više o europskom Forumu inovativnog obrazovanja možete pročitati u zasebnim člancima, a o kolegijalnom poučavanju pisali smo u Pogledu broj 16.

Arjana Blažić iz zagrebačke IX. gimnazije predstavila je rad „Greetings from the world“ s kojim je predstavljala Republiku Hrvatsku na europskom Natjecanju inovativnih učitelja i nastavnika u Berlinu. Arjanine dojmove o natjecanju pročitajte u njenom članku, a ovdje donosimo njenu prezentaciju rada.

Greetings Presentation http://d1.scribdassets.com/ScribdViewer.swf?document_id=29700719&access_key=key-2g79z21edfjwc55ouz53&page=1&viewMode=slideshow