Pod znakom desetke – 10. konferencija Windays

prva-lidija

Darko Jovišić, urednik sadržaja WD i Marko Makovac, direktor WD U Rovinju je od 19. do 23. travnja 2010. godine održana deseta konferencija Microsoft WinDays. Ovogodišnja konferencija godine bila je podijeljena u dva dijela: WinDays Technology i WinDays Business, sa zajedničkim četvrtkom koji je omogućio druženje i razmjenu mišljenja između hrvatske tehnološke i poslovne zajednice.

Na konferenciji se okupilo više od 1500 stručnjaka s područja informatičkih i telekomunikacijskih tehnologija te poslovnih posjetitelja. Za sve njih pripremljeno je oko 150 predavanja koja su održali brojni ugledni predavači iz Hrvatske i inozemstva. Na otvorenju tehnološke konferencije WinDays njezin direktor, Marko Makovac, istaknuo je zašto je nova generacija informatičkih rješenja važna upravo u ovom trenutku:

„Za većinu je tvrtki glavni cilj u vrijeme recesije učiniti poslovanje jeftinijim i efikasnijim, no to moraju učiniti tako da svojem poslovanju ne naštete i da izlazak iz krize dočekaju kao inovativne, kreativne i konkurentne tvrtke. Na ovogodišnjoj konferenciji WinDays želimo pokazati da ove dvije želje – želja za uštedama i optimizacijom troškova te želja za rastom i razvojem – ne moraju nužno biti u sukobu. Nove informatičke tehnologije, poput „cloud“ usluga, virtualizacija i novosti u serverskoj infrastrukturi, uspijevaju ispuniti upravo navedene ciljeve i omogućiti bolje korištenje postojeće infrastrukture.“

Microsoft Hrvatska nagradio je predavače koji predaju na WinDays konferenciji svih 10 godina Na ceremoniji otvaranja uručene su nagrade predavačima koji su predavali na svih deset WinDays konferencija, što je veliko postignuće budući da broj nominiranih predavanja iz godine u godinu raste i u konačnici se na konferenciji mogu čuti samo ona najbolja. U pravilu se radi i o predavačima koje je publika iz godine u godinu ocjenjivala najvišim ocjenama pa su tako nagrade za svoj uspješan predavački staž dug jedno desetljeće primili Ozren Bajić, Tomislav Bronzin, Dragan Jelčić, Zvonimir Mavretić, Ratko Mutavdžić, Andrej Radinger i Krešimir Radošević.

Microsoft Hrvatska također je ovom prilikom nagradio najbolja softverska rješenja svojih partnera. Nagradu za najnaprednije tehnološko rješenje dobila je tvrtka Ekobit, rješenjem s najvećom poslovnom vrijednošću proglašeno je ono tvrtke Acceleratio, najveću poslovnu vrijednost za male tvrtke ima rješenje tvrtke Citus, najinovativnijim je proglašeno rješenje tvrtke Croatives, a posebnu nagradu zajednice za doprinos dobio je Bernard Katić. Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska

„Ovaj tjedan u Rovinju stavljamo naglasak na to da nova kreativnost i inovativnost trebaju biti glavne okosnice poslovanja u bliskoj budućnosti, a otvaramo i pitanje ponašanja tvrtki u uvjetima krize. Tvrtke danas, kad je nužno smanjiti budžete i ostati konkurentan, trebaju posebnu pozornost obratiti na svoje IT odjele koji im u ovim trenutcima mogu najviše pomoći optimizacijom troškova. Neka konkretna rješenja i ideje mogu i poteći upravo iz IT odjela. U Microsoftu vjerujemo da je takva prilagodba sasvim realna – sve što je potrebno jest promijeniti način razmišljanja. Tržište trenutačno najviše cijeni startup jer puno bolje poznaju svoju konkurenciju nego što konkurencija poznaje njih. Zbog toga su u prednosti i mogu stvarati posve nova tržišta i lako se probijati na postojeća te često i iznenaditi uspavanu konkurenciju“, rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, objašnjavajući razloge zbog kojih je dio ovogodišnjih WinDaysa odvojen kao posebna poslovna konferencija te zašto postoji potreba za novim kreativnim promišljanjem današnjeg biznisa.

Za svakog ponešto

 

Kao i ranijih godina, konferencija WinDays bila je prilika da posjetitelji kroz niz predavanja i studija slučaja upoznaju konkretne primjene pojedinih tehnologija. Cjelovit popis i kratke opise predavanja možete vidjeti na službenim stranicama konferencije, a mi ćemo se osvrnuti na nekoliko.

Rafal Lukawiecki, strateški savjetnik tvrtke Project Botticelli Ltd, stručnjak za područja poslovne inteligencije, statistike, prikupljanja i obrade podataka, sigurnosti i kriptografije, održao je zanimljivo predavanje „The Analyst’s Perspective: Ad-hoc Analysis wit Microsoft PowerPivot and Office 2010 Excel“ u kojem je na vrlo konkretan način pokazao kako se mogućnosti PowerPivota i Excela 2010 mogu upotrijebiti u analiziranju velikih skupova podataka, primjerice popisa stanovništva Australije te kako se rezultati analiza mogu brzo pokazati na vizualno razumljiv način.

 

Središnje predavanje na WinDays Business konferenciji održao je Soumitra Dutta, ugledni profesor poslovanja i tehnologije na poslovnoj školi INSEAD, predavač na Gospodarskom forumu u Davosu i suautor knjige „Throwing Sheep in the Boardroom“. Fokus Duttina predavanja „Imamo li izbora? Inovativnost – ključni preduvjet rasta“ bio je na načinu kako se gospodarstva mogu preoblikovati u sustave koji su zasnovani na znanju i koje naprijed tjeraju upravo inovativnost i nova kreativnost.Soumitra Dutta 2

„Svoje smo tvrtke i organizacije stvorili tako da budu učinkovite u izvršavanju poslova, ali ne i tako da budu sposobne brzo učiti. To ih sprječava da budu inovativne. Moramo uvesti praksu inovacija i inovacijske procese u srž kulture svake organizacije. Uistinu vjerujem da tvrtke mogu ponovno postati inovativne“, kaže Soumitra Dutta.

Intervju sa Soumitrom Duttom „Svi se rađamo inventivni, a onda korporativno sivilo i loše školstvo sve to unište“ možete pročitati na stranicama Jutarnjeg lista.

Pogledajte i kratki isječak predavanja Ratka Mutavdžića o „Preseljenju u oblak na modrom nebu“ (Moving to the Cloud into an Azure Sky).

Tijekom WinDays Business konferencije predstavljena su konkretna rješenja za:
  • Financijski sektor: infrastrukturna rješenja specifična za banke i financijski sektor, ali i nova generacija rješenja za CRM i business intelligence s posebnim naglaskom na primjenu u financijskoj industriji.
  • Telekomunikacijska industrija: rješenja koja omogućavaju integraciju postojećih usluga telekom operatora s cloud uslugama te pristup krajnjih korisnika bez obzira na uređaj (PC, TV, mobilni uređaj).
  • Javna uprava: vizija „Government 2.0“ pristupa u čijem je središtu informacijska infrastruktura koja tijelima vlasti omogućava razmjenu potrebnih podataka, ali istovremeno i građanima omogućava nove e-usluge.

punktPredstavljena je i prva domaća geo-lokacijska mreža Punkt, nastala suradnjom tvrtki Pet minuta i Europa Digital. Punkt možemo opisati kao spoj gradskog vodiča i društvene mreže. Korisnici Punkta bilježit će svoje trenutne lokacije i pritom ocjenjivati kvalitetu mjesta i usluge, pretraživati restorane, kafiće, klubove te potražiti gdje su trenutno njihovi prijatelji. Više saznajte na stranicama http://punkt.shoutem.com/ .

 

Jutarnji list objavio je posebne stranice konferencije WinDays10 s videoisječcima, člancima i komentarima, a videoisječke s poslovnog dijela konferencije možete pronaći u odjeljku Specijali.

 

Predstavljanje novih Microsoftovih proizvoda

 

Gotovo svi Microsoftovi proizvodi posve su spremni za vrijeme cloud computinga, a mnoge su Microsoftove usluge i rješenja već dugo dostupne na ovaj način (primjerice Windows Live usluge). Kako se mijenja način na koji ljudi upotrebljavaju uređaje na kojima stvaraju dokumente i ostale sadržaje, tako se mijenjaju i načini na koji tvrtke mogu zaraditi novac. Microsoft promiče cloud tehnologiju i usluge nizom novih rješenja i proizvoda kao što su Office Web Apps i Windows Phone 7 te korisnicima i partnerima omogućava različite načine primjene modela „računalstva u oblaku“ u svom poslovanju.

Posjetitelji WinDays konferencije imali su priliku premijerno upoznati nove inačice niza Microsoftovih programa: Office 2010, Project 2010, SharePoint Server 2010, SQL Server 2008 R2 te Visual Studio 2010 te mogućnosti njihovog suradničkog korištenja.

  • Microsoft Office 2010 donosi niz novih značajki koje pomažu korisnicima da budu produktivniji neovisno o uređaju na kojemu rade sa svojim dokumentima – može se raditi o osobnom računalu, nekom drugom računalu na kojem im je dostupan samo mrežni preglednik ili pak mobilnom telefonu. Dokumenti se mogu pregledati i uređivati na svakom podržanom uređaju, zadržavajući pritom jednak način i logiku rada na koje su korisnici naviknuti. Sanja Grčić Plečko, voditeljica poslovne grupe proizvoda za produktivnost
  • Razvojni alat Visual Studija 2010 dostupan je u svojoj konačnoj verziji. Razvojnim timovima omogućava pisanje računalnih programa i razvoj rješenja koja svoj naglasak stavljaju na učinkovitost, pouzdanost, integraciju s već postojećim rješenjima i kreativnost u primjeni tehnologija. Ta se rješenja sada mogu lakše povezati s novim platformama koje nalaze svoju sve širu primjenu, poput cloud usluga.

Upoznajte neke karakteristike novog Microsoft Officea 2010 kroz prezentaciju Sanje Grčić Plečko, voditeljice poslovne grupe proizvoda za produktivnost Microsofta Hrvatska. 

Delfin Tradicionalna humanitarna akcija na WinDays konferenciji ove je godine pomogla mladim ljudima s invaliditetom – tijekom pet dana trajanja prikupljeno je više od 50 tisuća kuna za kupnju vozila za prijevoz osoba s invaliditetom u korist Udruge za promicanje obrazovanja „Delfin“.