Jedan, ali vrijedan!

prva-zeljkaK

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatsku je ove godine na europskom Forumu inovativnog obrazovanja održanom u Berlinu od 23. do 26. ožujka 2010. godine predstavljala profesorica Arjana Blažić iz zagrebačke IX. gimnazije s projektom „Greetings from the World“.

 

Oko 300 nastavnika iz 40 europskih zemalja predstavljalo je 80 obrazovnih projekata u kojima se tehnologija koristi na inovativan i kreativan način. Hrvatska je na nacionalnom natjecanju sukladno pravilima odabrala samo jedan rad, a odlaskom u Berlin nismo znali što nas tamo očekuje. Jesmo li pogodili temu? Jesu li hrvatski nastavnici slijedili europske trendove inovativne primjene tehnologije u obrazovanju? Je li projekt Arjane Blažić nešto što će biti prepoznato? Mnoga slična pitanja prolazila su nam kroz glavu tijekom cijelog natjecanja.

Kao član ocjenjivačkog suda neposredno pred odlazak u Berlin bila sam upoznata sa svim radovima, a to je bio dovoljan razlog da se već unaprijed počnem veseliti da smo na pravom putu i da ćemo imati puno posla u Berlinu.ief-zoom

Na početku Foruma bilo je zanimljivo gledati sve sudionike koji su u uskim hodnicima gdje su bili postavljeni štandovi poredani abecednim redom, užurbano slagali svoje plakate, materijale, donosili razne „dijelove“ svojih projekata, radove učenika, slagali fotografije s ciljem što bolje promocije svog rada. Atmosfera je, kao i svake godine, bila prepuna pozitivnih i entuzijastičnih vibracija. Svi su svakom prolazniku željeli pokazati svoj projekt i ispričati svoju priču na dobrom ili nešto lošijem engleskom jeziku s primjesama njihovog govornog područja. Svi su se zaista jako trudili.
Mozaik fotografija s izložbe možete pogledati na stranici: http://citymosaic.de/mosaic/IEF/ – povećajte prikaz (zoom) da biste uočili fotografije skrivene u slovima.

standcro2 Naša predstavnica Arjana Blažić ne samo da je izvrsno predstavila projekt, već je zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba, podijelila promotivne materijale Hrvatske i Zagreba te je na taj način promovirala i našu zemlju. Arjana je, predstavljajući svoj projekt, iskoristila priliku i razmijenila kontakte s kolegama iz raznih zemalja što će, nadamo se, pridonijeti bogatstvu hrvatskog projekta i uključenju još većeg broja zemalja u „Greetings from the World“.

Za sve sudionike natjecanja najznačajniji dio bio je razgovor s troje sudaca koji su ocjenjivali njihov rad. Dakle, svaki rad ocjenjivalo je troje sudaca, a svaki sudac imao je 10 radova. Suci su zadužene radove jednim dijelom ocjenjivali putem interneta tri dana prije odlaska u Berlin te smo već tad imali sliku o svakom radu. Razgovorom se o svakom projektu upotpunila slika, a pitanja koja su suci postavljali sudionicima bila su usmjerena na ono što VCT-em (Virtual Classroom Tour) nije bilo dovoljno jasno pokazano. Radovi koji su dobili najviše bodova ocjenjivačkog suda i koji su ušli u drugi krug natjecanja, njih 25, isticalo se u odnosu na ostale po tome što je njihov rad pokazao kako primjena tehnologije u obrazovanju može u velikoj mjeri promijeniti metode poučavanja, staviti učenike u sam centar istraživanja, proučavanja i spoznaje, a nastavnik je samo voditelj projekta, menadžer, mentor… Polufinalisti su pokazali kako upotreba interneta te povezanost učenika korištenjem raznih alata poput Live servisa, MSN-a, Twittera, Facebooka i sličnih društvenih mreža može cijeli svijet pretvoriti u jednu veliku virtualnu učionicu.

Semifinals Community (Belgium, Croatia, Germany, N. Ireland, Romania, Slovakia, The Netherlands, UK)

„Greetings from the World“ dokazao je da sadrži sve elemente inovativnosti i zaslugom autorice Arjane Blažić predstavljen je u Berlinu u velikom svjetlu te je dobio visoke ocjene i ušao među 25 polufinalista koji će imati priliku predstavljati svoju zemlju na svjetskom Forumu inovativnog obrazovanja koji će se održati krajem listopada u Cape Townu.

Sretno u Cape Townu!

 

Pogledajte i niz videoisječaka koje su u Berlinu snimili kolege iz Austrije i Velike Britanije.