Forum inovativnog obrazovanja i program „Inovativne škole“

prva-darko

U Berlinu je od 23. do 25. ožujka 2010. godine održan 7. europski forum inovativnog obrazovanja (Innovative Education Forum). Forum je nastavio s dobrom praksom prethodnika, okupljajući odabrane učitelje nastavnike iz svih europskih zemalja i predstavljajući njihove projekte inovativne primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju.

Usporedno s predstavljanjem obrazovnih projekata održavale su se i radionice za sudionike i buduće sudionike programa Inovativne škole (Innovative Schools). Program Inovativnih škola u okviru „Suradnika u učenju“ teži povezivanju škola koje su uspješno provele ili provode preobrazbu svojeg načina učenja i poučavanja razmjenom iskustava i primjera dobre prakse te davanjem preporuka zainteresiranim školama po čitavom svijetu. O programu više može pročitati na službenim stranicama ili ovdje, dok se projekti predstavljeni u Berlinu mogu pregledati na globalnom portalu zajednice „Suradnici u učenju“.

Projekt „Greetings from the World“ hrvatske predstavnice Arjane Blažić, profesorice engleskog jezika iz IX. gimnazije u Zagrebu, pobjednice ovogodišnjeg natjecanja „Primjena računala u obrazovanju“, ušao je među polufinaliste Foruma te se tako kvalificirao za sudjelovanje na svjetskom Forumu koji će se u studenom ove godine održati u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici. Pogledajte kako je Arjana predstavila svoj projekt kolegi Ricardu Adameu.

Uz Arjanu su na Forumu sudjelovale i dvije više savjetnice za informatiku iz Agencije za odgoj i obrazovanje – organizatori Foruma su višu savjetnicu Željku Knezović, predsjednicu stručnog ocjenjivačkog suda hrvatskog natjecanja „Primjena računala u obrazovanju“ uključili u rad međunarodnog ocjenjivačkog suda, dok je viša savjetnica Ivana Turčić Prstačić sudjelovala u dijelu programa namijenjenom sudionicima inovativnih škola.

http://cid-32f8fe72c8394027.skydrive.live.com/embedalbum.aspx/IEF2010inBerlin-ExhibitionPhotos

Forum je, kao i uvijek, bio odlična prilika za susrete, nova poznanstva i prijateljstva te razmjenu ideja i iskustava koja ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima pokušati podijeliti sa što većim brojem kolega kroz ciklus međunarodnih webinara. Početak svibnja donosi nam međunarodni okrugli stol o uporabi multimedije u nastavi, a potom slijede predstavljanja nagrađenih projekata iz Belgije, Irske, Poljske i drugih europskih zemalja. U međuvremenu pozivamo sve zainteresirane na virtualnu šetnju berlinskim Forumom kroz galeriju fotografija – ovdje, a možete poslušati i što su o svojim projektima rekli (na engleskom jeziku) kolege iz Azerbejdžana (projekt „Polyhedrons“) i Armenije (projekt „Logical Rebus“).
Sljedeći europski Forum inovativnog obrazovanja održat će se od 23. do 25. ožujka 2011. godine u Moskvi.