Chem4Word – Kemijski dodatak za Word

gogaS

slika0

Prije nešto više od mjesec dana Microsoft je mnoge kemičare razveselio izdavanjem Chem4Word dodatka za Word koji će njima, istraživačima i studentima olakšati umetanje, uređivanje i dvodimenzionalno prikazivanje kemijskih formula u dokumentu.
Radi se o skupu alata kojima se na brz i lak način može riješiti problem upisivanja kemijskih jednadžbi, crtanje i uređivanje molekula raznih kemijskih spojeva te njihovog prikazivanja u dvodimenzionalnom obliku unutar Wordovog dokumenta.

Kemijski dodatak za Word razvijen je u suradnji Microsoft Researcha i triju profesora Unilever Centre for Molecular Science Informatics sa sveučilišta Cambridge.

Želite li isprobati što sve pruža ovaj dodatak, možete ga besplatno preuzeti sa stranica Microsoft Researcha. Za njegovo pokretanje potrebni su vam Windows 7, Windows Vista ili Windows XP sa SP3 kao i Microsoft Office Word 2007 ili Word 2010.

Preuzimanje i instalacijapreuzimanje1

 

Da biste preuzeli dodatak, na stranicama Microsoft Researcha kliknite na Download . U dijaloškom okviru Preuzimanje datoteke kliknite na Spremi kako biste datoteku spremili na svoje računalo. Nakon što na svoje računalo preuzmete datoteku, raspakirajte sadržaj .zip datoteke u mapu. Otvorite mapu u koju ste raspakirali datoteku, pronađite i pokrenite datoteku Setup.exe. Pokrenut će se čarobnjak za instalaciju koji će vas korak po korak voditi kroz instalaciju Chem4Word dodatka.

Nakon uspješne instalacije ponovno pokrenite Word. Wordova vrpca bi sada trebala sadržavati i karticu Chemistry koja je na engleskom jeziku. Iako traka Chemistry nije prevedena na hrvatski jezik, zbog jednostavnosti i univerzalnosti kemijskih zapisa ne bi smjela predstavljati problem ni učiteljima ni učenicima koji posjeduju osnovna informatička znanja rada na računalu.

slika1

Na kartici Chemistry nalaze se tri grupe. U grupi Import nalaze se naredbe za uvoz i spremanje kemijskih podataka pa tu možete pronaći zbirku Chemistry Gallery koja sadrži nekoliko kemijskih spojeva koje možete umetnuti u dokument. Pomoću kartice Chemistry uređujemo kemijske formule, dok nam Settings omogućuje prilagođavanje kemijskog dodatka za Word.

Rad s kemijskim dodatkom za Word

slika2

Najprije zavirimo u Chemistry Gallery i pogledajmo što se sve tamo nalazi te kako ćemo dijelove iz te zbirke umetnuti u dokument. Kako biste neku od molekula iz zbirke umetnuli u dokument, najprije postavite točku unosa na mjesto u dokumentu gdje želite umetnuti molekulu, zatim kliknite na Chemistry Gallery kako biste otvorili galeriju i u njoj odaberite neku od molekula. Prikaz molekule umeće se u dokument u obliku kemijskog područja (Chemistry Zone), tj. okvira koji omogućava prikaz kemijskih elemenata i spojeva na različite načine. Taj okvir izgleda vrlo slično uobičajenom Wordovom okviru za slike s tim da je označen karticom Chemistry.slika3

Ono što nas je pomalo iznenadilo je mogućnost stvaranja kemijskog područja (Chemistry Zone) iz teksta. Naravno, za stvaranje kemijskog područja moraju se upotrijebiti engleski nazivi kemijskih spojeva. Primjerice, upišimo riječ voda, tj. „Water“. Da bismo ovu riječ preoblikovali u kemijsko područje, potrebno je uraditi sljedeće:

  1. Označite riječ koju želite prikazati u kemijskom području.
  2. Kliknite na označenu riječ desnom tipkom miša te iz izbornika prečica odaberite naredbu Convert to Chemistry Zone (pretvori u kemijsko područje).

Ostatak posla će za vas odraditi Chem4Word. Naizgled se ništa nije dogodilo, osim što se promijenio font slova. No, prođete li mišem preko stvorenog kemijskog područja, primijetit ćete da je Word to područje naglasio promjenom boje. Kliknete li na to naglašeno područje, pomoću alata s vrpce Chemistry možete mijenjati prikaz zadanog kemijskog spoja.

Pokazat ćemo kako brzo i jednostavno možete promijeniti način prikaza podataka u kemijskom području. Kako kemijsko područje ne nudi padajući izbornik, poput primjerice Wordovog dodatka za matematičke formule, morat ćemo upotrijebiti naredbe koje se nalaze na vrpci Chemistry. Krenimo redom.

  1. Klikom miša označite kemijsko područje.
  2. U grupi Chemistry kliknite na naredbu View.
    Otvorit će se dijaloški okvir Manage View Option u kojemu možete pronaći sve moguće načine prikaza podržane za zadani kemijski spoj.
  3. Odaberite neki od ponuđenih prikaza i svoj odabir potvrdite klikom na OK.

Kao primjer ćemo odabrati 2-D prikaz pomoću kojeg ćemo našu molekulu vode prikazati njenom strukturnom formulom. Uređivanjem strukturne formule možemo promijeniti položaj atoma kako bi formula bila preglednija, a možemo se malo i poigrati te promijeniti sastav i strukturu same molekule zamjenom jednog ili više atoma ili dodavanjem novih atoma i veza između njih i sl.

Kako biste dodatno uredili, tj. promijenili strukturnu formulu, označite kemijsko područje (kliknite na njega kao što označavate sliku) te kliknite na naredbu Edit u grupi Chemistry. Iz izbornika odaberite Edit 2D i krenite s uređivanjem. Da biste promijenili neki od atoma, označite ga klikom miša pa će se pojaviti alatna traka na kojoj odabirete neku od ponuđenih mogućnosti. Primjerice, otvorite li padajući izbornik uz Change Atom Type i odaberete li More, otvorit će se periodni sustav elemenata u kojemu klikom miša odabirete neki drugi kemijski element kojem želite zamijeniti označeni atom. Ovo je samo jedan mali dio mogućnosti koje nudi Chem4Word. Ukoliko želite saznati više, pogledajte kratku snimku uporabe i korisničke upute koje možete pronaći na stranicama Microsoft Researcha.

Chem4Word nudi niz različitih mogućnosti koje će zasigurno dobro doći i učenicima i učiteljima.