Microsoft Office OneNote 2007

marko_dr

Uvod

Svakodnevno se susrećemo sa sve većim brojem informacija koje je potrebno skupiti u obliku bilješki ili u nekoj složenijoj formi prije nego ih prenesemo u digitalni oblik ili složeni dokument. Da bismo na brz i efikasan način obuhvatili sve potrebne informacije, nije nam više dovoljan komad papira.

Danas ne govorimo samo o pisanim bilješkama – tu su videoisječci, fotografije, zvučni zapisi, isječci s internetskih stranica, tablice… Zahtjevi su sve veći, sadržaji sve različitiji i složeniji, a površina papira više ne može prihvatiti toliko informacija, uz preduvjet da nakon bilježenja na papir ostanu dovoljno dobro strukturirane i nadohvat ruke kako bi njihov prijenos u neki digitalni oblik (dokument) bio jasan i jednostavan.

S druge strane, digitalno doba i era računala nam preko računalnih programa nude niz alata koje možemo koristiti za skupljanje bilješki i informacija, no i tu se suočavamo s nekoliko izazova: s jednostavnošću skupljanja informacija, okupljanjem bilježaka i multimedijalnih sadržaja na jednom mjestu, jednostavnošću njihovog pretraživanja, brzim spremanjem, formatiranjem teksta i sadržaja te dostupnošću i jednostavnošću organizacije sakupljenih informacija.

Da bismo okupili sve željene informacije, obično koristimo nekoliko standardnih alata (tekstni procesor, tablični kalkulator itd.) što nam i ne donosi neki značajan napredak u odnosu na klasični način, a da ne govorimo o istovremenoj preglednosti i jednostavnom dostupu do tih informacija… Ukoliko pripadate skupini ljudi koji vole voditi bilješke i skupljati informacije, u konačnici se često suočavate s istim izazovima: kamo ste točno napisali tu bilješku (na koji blok, komad papira ili stranicu u nekom pisanom dokumentu koji vam je u tom trenutku bio na raspolaganju), jeste li je prenijeli u digitalni oblik (jer volite sve informacije držati u računalu – i iz tih bilješki obično stvarate neke dokumente na računalu) i onaj najgori scenarij – gdje sam zapisao/la onaj broj telefona?!

Sve te izazove na elegantan način možete premostiti i riješiti onog dana kada na računalo instalirate Microsoftov Office OneNote i počnete ga aktivno koristiti za praćenje i vođenje jednostavnih bilješki, skupljanje informacija, kod istraživanja i pripreme za složenu dokumentaciju, za pripremu za sastanke, prezentacije i predavanja pa čak i za privatne potrebe.

Što je Microsoft Office OneNote2007?

OneNote 2007 je napredna i prilagodljiva digitalna bilježnica koja ugrađenim mogućnostima omogućava jednostavnu i preglednu organizaciju bilježaka i informacija obogaćenih dodacima koje je inače izuzetno teško okupiti na jednom mjestu – moguće je obuhvatiti tekst, dijelove mrežnih stranica, dokumente, slike, zvučne zapise i videoisječke te pretraživanjem vrlo brzo doći do traženih rezultata. Više… (na engleskom)

OneNote 2007 dolazi kao dio paketa Microsoft Office 2007, a predstavlja aplikaciju koja u potpunosti može zamijeniti dosadašnje rješenje za pohranu i vođenje različitih bilješki. S obzirom da je odnedavno dostupan učiteljima i nastavnicima diljem Hrvatske, preporuča se upoznavanje s ovom tehnologijom i njeno korištenje u obrazovanju jer su mogućnosti primjene OneNotea 2007 u nastavi mnogostruke.

Od sličnih se proizvoda za vođenje i organizaciju bilješki razlikuje po mogućnostima dodavanja multimedije, odnosno zvučnih i slikovnih bilješki, ali i videodatoteka direktno u bilježnicu. O čitavom nizu prednosti i pogodnosti koje donosi OneNote 2007 možete čitati ovdje.

Ukratko o povijesti i dostupnost OneNotea 2007

OneNote se prvi put na tržištu pojavio kao inačica 2003 u sklopu paketa Microsoft Office 2003. Od tada je postao standardni alat koji dolazi s određenim Officeovim paketima, a u hrvatskim inačicama Officeovog 2007 paketa dolazi u sklopu paketa Microsoft Office Home and Student 2007 te Microsoft Office Enterprisea 2007 koji je dostupan na stranicama Centra za preuzimanje Microsoftovih računalnih programa za škole u Republici Hrvatskoj. Naravno, moguće ga je nabaviti i kao zaseban program, bez kupnje cijelog Office paketa.

Integracija OneNotea

Ono u čemu je OneNote posebno dobar je posebno označavanje (tagovi), brzo pretraživanje spremljenih bilješki i povezivanje s drugim alatima iz paketa Office 2007 (primjerice, kod Outlooka 2007 je to upravljanje zadacima, a kod Internet Explorera 8 slanje otvorenih stranica direktno u OneNote). Dobra mogućnost ovog programa je i dijeljenje bilježnica – mogućnost koja dopušta da više osoba mijenja sadržaj jedne bilježnice.

Zašto OneNote koristiti u nastavi?

Zamislite koliko korisnih stvari dnevno čujete, zapišete na komad papira, a kasnije taj list zagubite među hrpom ostalih papira. Koliko vam se puta dogodilo da vam je učenik u tijeku nastave postavio pitanje, a vi među bilješkama niste mogli pronaći odgovor? Jeste li ikada zaboravili ponijeti rokovnik ili knjigu na nastavu te cijeli dan bili dezorijentirani? Jeste li razmišljali koliko bi vam bilo lakše i preglednije imati sve informacije na jednom mjestu i još im k tome pristupiti u bilo koje doba dana s bilo kojeg mjesta?

OneNote je onda rješenje ta vas. To je odlična digitalna bilježnica u koju možete pohranjivati sve informacije. Količina informacija za pohranu je ogromna, uvijek se jednostavno možete prebaciti na novu kategoriju, odnosno novu stranicu. Moderna je zamjena za običnu papirnatu bilježnicu koju ste prisiljeni spremiti na dno ormara kada je popunjena. Umjesto da na nastavu nosite desetak bilježnica, dovoljan je samo jedan OneNote sa svim informacijama koje su vam potrebne, i privatnim i onim koje su vam potrebne kako biste mogli držati kvalitetna predavanja svojim učenicima.

Prilikom održavanja nastave možete direktno unositi bilješke u OneNote (više…) te ih kasnije proučiti i pripremiti se za sljedeći dan. Prednost OneNotea je da omogućuje i pohranu slika pa nećete morati koristiti više programa, nego će i dalje sve biti na jednom mjestu. OneNote sadrži i kalkulator (više…) te alate za crtanje. U bilo kojem trenutku možete dodatno izmijeniti, odnosno podcrtati neku bilješku te ju označiti kao važnu.

OneNote kao digitalni imenik ili portfolio

Učitelj ili nastavnik može OneNote koristiti i kao svojevrsnu zamjenu za imenik, odnosno sve informacije o učenicima i nastavi pohraniti na jedno mjesto. Svaki nastavnik predaje gradivo većem broju učenika pa tako u OneNoteu može otvoriti veći broj stranica za svakog učenika posebno kako bi se o svakome unijele sve potrebne informacije.

Ukoliko vaši učenici rade zajedno na određenom projektu, možete otvoriti zajednički, odnosno dijeljeni OneNote (više…) kako bi svi istovremeno mogli unositi svoje podatke. Ponekad je poprilično teško sastavljati posebne zadatke za svakog učenika te ih ispisivati i na kraju fotokopirati i dijeliti. Ovako na jednostavan način svim učenicama omogućujete pristupanje zadaći ili projektu od kuće te nesmetani rad u stvarnom vremenu na zajedničkom projektu. Time učenici dobivaju mogućnost prilagodbe u radu, a i vama će biti lakše pretraživati i pregledavati njihove uratke. Naravno, u isto vrijeme možete učenicima ostavljati bilješke čime ste zadovoljni ili nezadovoljni u njihovom radu te ih usmjeriti na pravi put. OneNote omogućava razmjenu poruka u stvarnom vremenu, a s učenicima možete raditi i na daljinu: ako je neki učenik bio bolestan te nije mogao prisustvovati nastavi, možete mu poslati bilješke koje ste tog dana zabilježili na nastavi.

Imate li u razredu 30 učenika, možete otvoriti i 30 stranica u dijeljenom OneNoteu te svaki od njih ima pravo unošenja, uređivanja i mijenjanja vlastitih podataka. Budući da je moguće mijenjati poredak stranica, zadaće se mogu grupirati po abecedi, tipovima zadataka ili prema ocjenama (više…). Kada pregledate zadaće i ocijenite ih, s lakoćom ćete ažurirati podatke te je svim učenicima vidljivo koje su njihove ocjene ili što moraju prepraviti. Nakon zajedničkog rada svi se prikupljeni podaci jednostavno mogu prebaciti u jedan posebni dokument koji kasnije opet možete koristiti kao podsjetnik za nastavu ili primjer sljedećim generacijama učenika, možete ga iznova mijenjati, dijeliti s nekim drugim učenicama ovisno o potrebama.

OneNote nudi i nekoliko predložaka, primjerice, osobnu bilježnicu, bilježnicu istraživanja ili radnu bilježnicu te tako na jednostavan način svoju digitalnu bilježnicu možete prilagođavati potrebama nastave. Ako učenicima zadajete neki zadatak, otvorit ćete im dijeljenu radnu bilježnicu, a ako svi rade na određenom projektu, bilježnicu istraživanja u koju osim teksta i vlastitih bilježaka mogu ubacivati i fotografije koje su pronašli na internetu ili sami fotografirali, gotove članke, dijelove teksta ili slike iz Worda, PowerPointa (više…), Excela, zvuk, videoisječke, poveznice i ostale bitne materijale za projekt. Svim informacija lako je pristupiti jer OneNote omogućava i pretraživanje željenih pojmova i teksta sa slika koje su učenici priložili svom projektu. Njihove zadaće naknadno možete mijenjati ako koristite prikupljene materijale za neki sljedeći projekt, objavljivati na blogu, prebacivati u Word ili pdf oblik.

Zaključak – Zašto koristiti OneNote?

Posao nastavnika je kompliciran i težak, no može se rasteretiti upotrebom OneNote koji olakšava nastavni proces jer učenicima omogućuje jednostavnije istraživanje na internetu i prikupljanje informacija koje se kasnije čuvaju na jednom mjestu (više…). Vlastite bilješke za vrijeme nastave, sjednica ili roditeljskih sastanaka mogu se stvarati brzo i jednostavno te im je moguće pristupiti u bilo koje vrijeme. Lakše je i nadzirati učenike i pratiti njihov rad, ostavljati komentare na njihove zadaće, potaknuti ih da budu marljiviji, da dijele stečena iskustva s ostalima, dijeliti s njima nastavne materijale ili primiti prijedloge i ideje. OneNote pomaže i izvan nastave jer omogućava spremanje ideja ili bilješki koje su potrebne za pripremu nastave, raznih školskih i izvannastavnih događanja, sjednica, izleta. Čak možete napraviti foto album učenika te ga podijeliti s njima, a oni mogu dodavati vlastite komentare ili vlastite slike.

Puno je argumenata zašto koristiti i vrlo je malo razloga zašto ne koristiti OneNote. Nakon dugogodišnje prakse njegovog korištenja, zapravo trenutno ne mogu navesti niti jedan održivi razlog zašto ga ne bih koristio!

Naravno da vam korištenje OneNotea neće promijeniti život iz temelja, ali bi vam svakako moglo pomoći u kvalitetnom i učinkovitom upravljanju i organizaciji bilježaka i skupljenih informacija. Koliko, u kojoj mjeri i na koji način ćete koristiti OneNote, ponajviše ovisi o vama samima.

Probajte u praksi – zarazno je!

Više informacija

Wikipedia

Office Online:

Youtube:

Ostalo: