eTwinning i radionice profesionalnog razvoja

agencija

Sredinom prošle godine hrvatski su nastavnici dobili mogućnost sudjelovanja na portalu www.eTwinning.net .

Portal služi online suradnji učitelja i nastavnika i njihovih razreda s kolegama iz cijele Europe. Postupak prijave vrlo je jednostavan i kratak, a nakon registracije niste obavezni odmah započeti suradnju. Možete pretraživati portal i pratiti kako vaši europski kolege surađuju te se priključiti projektu ili započeti svoj vlastiti kada budete spremni.

Portal eTwinning nudi platforme za raspravu i razmjenu uradaka s partnerima poput Twinbloga i Twinspacea gdje i svoje učenike možete pozvati na sudjelovanje, primjerice, na chat (čavrljanje) s njihovim europskim kolegama.

Ovo je izvrstan alat za učenje jezika i IKT-a na „bezbolan“ način, kroz druženje i suradnju, a učitelji i nastavnici najčešće svoje projektne aktivnosti prilagođavaju kurikulumu, tako da im eTwinning nije dodatna obaveza, već pomoć u redovnoj nastavi.

Učitelji i nastavnici koji sudjeluju na portalu imaju i mogućnost sudjelovanja na Learning eventima, online tečajevima u trajanju oko desetak dana.

Isto tako, od ove godine hrvatski članovi eTwinninga mogu se prijavljivati i za aktivnost Professional Development Workshops (PDW), tj. Radionice profesionalnog razvoja. Riječ je o radionicama u trajanju od dva do tri dana gdje se uči i raspravlja o rješavanju određenih pitanja preko međunarodne, online suradnje. Radionice organiziraju zemlje koje sudjeluju u eTwinningu, a financijsku podršku za svoje sudjelovanje možete tražiti od Agencije za mobilnost i programe EU. Više o uvjetima financiranja, prijavi na radionice te popis radionica možete pročitati na stranicama Agencije. Prva radionica održala se Göteborgu i bila je namijenjena ravnateljima, a slijedi radionica na temu manjina i inkluzije koja će se održati u Portugalu.

Prijavite se i vi na portal eTwinning i iskoristite IKT alate za međunarodnu suradnju u nastavi.