A pobjednik je… „Greetings from the World“!

prva-zeljkaK

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Završeno je natjecanje „Primjena računala u obrazovanju“ pa svima čestitamo na iznimno kvalitetnim radovima.

Stručni ocjenjivački sud ove je školske godine imao priliku ocijeniti 30 radova, odnosno 35 učitelja i nastavnika koji su bili nositelji projekata. Bili smo ugodno iznenađeni maštovitošću primjene tehnologije u obrazovanju u različitim nastavnim predmetima. Tako smo od vas, dragi naši inovativni učitelji i nastavnici, naučili i vidjeli kako se tehnologija, pri čemu mislimo na računala, povezanost pomoću interneta te velik broj zanimljivih i korisnih programskih alata, može primijeniti u nastavi hrvatskog jezika, engleskog jezika, matematike, fizike, informatike i računarstva, povijesti, biologije, geografije, likovne umjetnosti, vjeronauka te u razrednoj nastavi. Posebno nam je drago bilo vidjeti rad u kojem je suvremena tehnologija primijenjena u predškolskom odgoju i način na koji nam može pomoći u odgoju i obrazovanju predškolskog uzrasta.

http://www.youtube.com/p/6E717EBC1E14F4DE&hl=en_US&fs=1

Najveći broj radova našao se unutar kategorije Sadržaj iako su pojedini radovi iz ove kategorije, po mišljenju prosudbenog povjerenstva, mogli ući u drugu najzastupljeniju kategoriju – Suradnju. Posebno nas je razveselila međupredmetna suradnja i to ne samo unutar jedne škole, već između udaljenih mjesta, povezanost učenika i učitelja unutar Hrvatske, ali i povezanost s raznim zemljama diljem svijeta. Način na koji je do povezanosti došlo i uporaba društvenih mreža poput Twittera, pokazao je ozbiljnost u korištenju i primjenjivost za suradnju i povezanost škola. Vjerujemo da su za to najviše zaslužni učenici svojom idejom te nastavnici koji uporabom društvenih mreža obrazuju učenike o pravilnom korištenju i sigurnosti na internetu.

Stručni ocjenjivački sud je, dakle, imao težak zadatak. Između 30 izvrsnih radova trebalo je izdvojiti one koji će ući u drugi krug. U skladu s propisanim kriterijima, izdvojeni su sljedeći radovi abecednim redom:

 • Rozalija Baričević i Vesna Srnić: „Društvena mreža IGK SB CROATIA“, OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Slavonski Brod,
 • Krunoslav Bedi: „Interaktivni CD – Zrinski u Čakovcu (Međimurju)“, Graditeljska škola Čakovec,
 • Arjana Blažić: „Greetings from the world“, IX. gimnazija, Zagreb,
 • Suzana Delić: „Lektira u razrednoj nastavi – LCDS alatom“, Osnovna škola Horvati, Zagreb,
 • Vesna Erceg: „Eksponencijalna i logaritamska funkcija“, SSŠ „Blaž Jurjev Trogiranin“, Trogir,
 • Vesna Janko i Kristina Rismondo: „Virtualna terenska nastava“, II. OŠ Bjelovar i XV. gimnazija Zagreb,
 • Božica Krpes-Pregun: „Slava Raskaj or the Sound of Silence“, OŠ Grabrik Karlovac,
 • Sonja Lušić Radošević: „mojamatura.net“, IX. gimnazija, Zagreb,
 • Dubravka Petković: „Web stranica“, Osnovna škola Fažana,
 • Vesna Tomić: „Priprema učenika za državnu maturu iz informatike“, Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Đakovo,
 • Sandra Vuk: „Razredne stranice 4. a“, Osnovna škola Augusta Šenoe, Zagreb.

Više o radovima čitajte u sljedećim brojevima ovog časopisa te pratite najave webinara pomoću kojih će autori predstaviti svoje radove.

Na završnom skupu u Zagrebu radove su predstavili autori osobno. Pogledajte snimke.

http://www.youtube.com/p/52C5AF80113403E7&hl=en_US&fs=1

 

Drugi krug ocjenjivanja zahtijevao je izdvajanje najboljeg rada. Radovi su u nijansama bili različiti, a rad u kojem se kroz svih devet kriterija isticala inovativnost, u kojem su se obrazovni ishodi jasno isticali, didaktičko-inovativna razina projekta u kombinaciji s uporabom IKT-a bila na vrlo visokoj razini, u kojem je potaknuto učenje suradnjom, personalizacija učenja i postizanje visoke razine znanja, poticanje i istaknutost potpunog uključenja učenika u međusobno stjecanje znanja te rad u kojem je nastavnik samo mentor te potiče, podržava, inspirira i motivira svoje učenike – proglašen je najboljim. Sve te odrednice sadržavao je pobjednički rad „Greetings from the World“.

„Greetings from the World“ autorice Arjane Blažić virtualno je putovanje svijetom pokrenuto idejom da učenici svojim vršnjacima diljem svijeta šalju razglednice svoje zemlje. Timovi učenika iz različitih škola i zemalja izrađuju multimedijalne postere kojima predstavljaju dijelove svoje zemlje, kulture i običaje, umjetnost, glazbu, sport, modu na način kako to oni vide i koji ne možemo pronaći ni u jednom turističkom vodiču. Zemlje koje surađuju na ovom projektu su: Brazil, SAD, Velika Britanija, Turska, Portugal, Australija, Indija i Hrvatska. Uzrast koji je obuhvaćen projektom je 12. – 18. godine, a uključeno je oko 250 učenika te 11 nastavnika. Više o radu pročitajte u članku “Glogster, Ning, Twitter i još ponešto” u prošlom broju Pogleda.

 

Rad „Greetings from the World“ autorice Arjane Blažić, profesorice engleskog i njemačkog jezika iz IX. Gimnazije iz Zagreba, predstavljao je Hrvatsku od 23. do 26. ožujka 2010. na europskom Natjecanju inovativnih učitelja i nastavnika u Berlinu i ušao među 25 najboljih europskih radova. Čestitamo!