„Partnerstvo za budućnost“ na poljski način

lidija

slika1 Partnerstwo dla Przyszłości, odnosno „Partnerstvo za budućnost“ naziv je poljske inačice programa „Suradnici u učenju“, Microsoftovog programa Partners in Learning.
Susret s Microsoftovim akademskim menadžerom Janom Polakom, Ph. D. iskoristili smo za razgovor o njihovim aktivnostima namijenjenim školama, učiteljima i učenicima.

Poljska ima oko 450 000 učitelja i oko 16 milijuna učenika pa je program Partners in Learning dočekan s velikim zanimanjem. Portal za učitelje (www.pdp.edu.pl) organiziran je prije četiri godine i središnje je mjesto za razmjenu informacija, obrazovnih sadržaja, komunikaciju i aktualne novosti. Na portalu su dostupni sadržaji namijenjeni inovativnim učiteljima, inovativnim učenicima te inovativnim školama. Uredništvo portala vodi brigu o organizaciji samog portala, a sadržaje većinom pripremaju učitelji. Portal ima oko 12 tisuća registriranih korisnika i bilježi prosječno 80 tisuća posjeta mjesečno.

Dijelovi portala organizirani su prema temama, primjerice astronomija, kemija, IT akademija za učitelje, programiranje (Logomocji), interaktivna škola itd.

slika2

slika3

slika4 Uz obrazovne sadržaje na portalu su dostupne i videosnimke konferencija iz područja obrazovanja. Te konferencije se prenose uživo, a njihove snimke je moguće pogledati i naknadno. Posebna zanimljivost „Partnerstva za budućnost“ su radijske emisije koje se emitiraju utorkom na poljskom radiju Katowice. U tim tridesetominutnim emisijama razgovara se o aktualnim događanjima iz područja obrazovanja, predstavljanju novi projekti, a gosti su učitelji, sveučilišni profesori, obrazovni stručnjaci pa i ministri. Radioemisije prati prosječno 150 000 slušatelja, a snimke svih emisija dostupne su na portalu.

Najnoviji projekt „Partnerstva za budućnost“ je obrazovanje poljske djece koja ne žive u Poljskoj. Za njih će se pomoću Live Meetinga organizirati nastava na poljskom jeziku.

Poljski portal za učitelje na zanimljiv je način objedinio tehnologije radija, televizije (videa) i interneta iskoristivši njihove različite prednosti te tako omogućio da aktivnosti „Partnerstva za budućnost“ dospiju do vrlo širokog kruga korisnika.

Pozivamo vas da i sami zavirite na portal te da pogledajte razgovor s Janom Polakom, Ph.D.