Prezentacije na temu sigurnijeg interneta za djecu u OŠ Popovača

darko_rakic

Osnovna škola Popovača

Osnovna škola Popovača tijekom veljače sudjelovala je u akciji „Sigurniji internet za djecu“. Učenici sedmih razreda su na satu informatike trebali napraviti prezentaciju u kojoj će opisati što, iz vlastitog iskustva, misle o opasnostima na internetu, kako se obraniti od njih i kako ih izbjeći.

Prije početka rada učenici su pogledali nekoliko filmova koji na vrlo zanimljiv način predstavljaju razne oblike zlostavljanja na internetu. Odlično su prihvatili ovakav oblik motivacije koji ih je trenutačno potaknuo na razgovor i diskusiju o temama koje se i njima događaju na internetu.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slika 1. Učenici gledaju videisječke o sigurnijem internetu         Slika 2. Rad na prezentaciji

Nakon gledanja filmova učenicima je objašnjen zadatak i podijeljene su im upute za izradu prezentacije. Mogli su koristiti internet, ali je naglasak bio na korištenju vlastitog iskustva i primjera koje su doživjeli oni ili netko iz njihove okoline. Rad je protekao u ugodnoj atmosferi uz nekoliko pitanja u vezi PowerPointa.

Na kraju sata učenici su pokazali svoje prezentacije te smo još jednom ponovili osnovna pravila o pravilnom ponašanju na internetu i načinima zaštite.

Reakcije učenika na ovakav oblik rada su bile vrlo pozitivne i bili su zadovoljni rezultatima. U svojim su prezentacijama većinom obrađivali teme koje su pronašli na internetu, a rijetki su iskoristili vlastita iskustva. To može biti pokazatelj da se možda i nisu susreli s neugodnostima na internetu ili ne žele o tome razgovarati.

Upravo bi zbog tih učenika ova tema trebala biti zastupljenija u nastavi i trebalo bi se više govoriti o problemima koji se javljaju na internetu te kako ih izbjeći.

Smatram da je ovaj mali projekt uspješno odrađen i da su učenici barem nakratko razmislili što ih sve može dočekati na internetu te da se mogu osjećati sigurno ukoliko poštuju neka osnovna pravila. Svim kolegama zato savjetujem da odvoje sat ili dva nastave kako bi s učenicima obradili ovu temu.