Onlandia – Ukrajinski program za sigurniji internet

lidija

image

Onlandia je zajednička inicijativa više od 2 000 organizacija: Microsoftovog programa „Suradnici u učenju“, IT tvrtki, pružatelja internetskih usluga, nevladinih udruga, vladinih institucija (Ministarstva obrazovanja, Ministarstva unutarnjih poslova i dr.) potpomognuta sudjelovanjem slavnih osoba. Pokrenuta je prije dvije godine s ciljem rješavanja sve većeg problema sigurnosti djece na internetu.

Naziv Onlandia dolazi od riječi online i land, a predstavlja sigurnu online zemlju u kojoj djeca, roditelji, učitelji i svi ostali korisnici mogu naučiti sve potrebno o sigurnijem i odgovornijem ponašanju na internetu.

U prvoj fazi napravljene su mrežne stranice www.onlandia.org.ua na ukrajinskom i ruskom jeziku i na njima se mogu pronaći interaktivni obrazovni sadržaji, rječnici i pripreme za nastavu koji pomažu djeci da usvoje osnovna pravila sigurnijeg rada na internetu. Pripremljeni sadržaji daju jednostavne i primjenjive savjete kako djeca mogu sami sebe zaštititi od neželjenih online sadržaja.

Nakon toga slijedilo je obučavanje trenera – učitelja, tj. studenata koji su pripremljeni za držanje predavanja i radionica po školama i udrugama. Naime, preko stranica Onlandije svaka škola ili udruga može zatražiti takve besplatne radionice za učenike, učitelje ili roditelje. Do sada su proveli više od 1 480 radionica s više od 37 000 sudionika.

Za ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta organizirali su događanja u 300 gradova diljem Ukrajine. Oko 11 200 sudionika, od kojih više od 5 000 roditelja, sudjelovalo je na 750 radionica, predavanja, natjecanja i ostalih događanja. U Kijevu je održana posebna konferencija za roditelje: “Children and the Internet: Real Dangers of the Virtual World” na kojoj su stručnjaci iz ministarstava, neprofitnih udruga i poslovnih tvrtki govorili o različitim primjerima opasnosti s kojima se ukrajinska djeca i mladi susreću na internetu. Materijale o sigurnom ponašanju na internetu dijelili su čak i uz McDonaldsove Happy Mealove. 

O projektu Onlandia razgovarali smo s Courtney Zukoski, direktoricom akademskih i CSR programa u Microsoftu Ukrajina, začetnicom cijelog projekta.

http://www.youtube.com/p/512D31184C67860C&hl=en_US&fs=1

Pogledajte i videoisječak kojim se predstavlja projekt Onlandia.