Nikad dovoljno o sigurnosti

gordana_sokol

Osnovna škola Tužno

Tijekom cijele školske godine u radu sa svojim učenicima nastojim što češće spominjati važnost odgovornog ponašanja na internetu. No, uvijek me nanovo iznenade izjave pojedinaca. Primjerice, učenici ne vide problem u tome da otvore svoj račun na nekom od sveprisutnih servisa te da uz osobne podatke tamo postavljaju čak i svoje digitalne fotografije. Ove činjenice i ne začuđuju previše kad znate da i velika većina roditelja radi isto.
Stoga sam s učenicima sedmog razreda pokušala izvesti praktični pokus za što sam odabrala Čavrljanje (Chat), servis koji koristi gotovo 90 % učenika i koji učenici smatraju jako zabavnim, primjerenim njihovom uzrastu i gotovo bezopasnim. Upravo je zbog tog razloga potreban veliki angažman da bi im se ukazalo da uz zabavnu stranu čavrljanje može imati i opasnu stranu.

Čavrljanje ili „S kim ja to zapravo pričam?“

slika1Ideja je bila sljedeća: učenicima omogućiti slobodno vrijeme za pristup internetu kako bi svi isprobali mogućnosti koje pruža čavrljanje. Pomažući učenicima, saznati u kojim se sobama za čavrljanje nalaze te se u iste prijaviti pod nekim nadimkom, primjerice cat_candy_14. Navesti učenike na razgovor o Olimpijskim igrama u Vancouveru te kroz razgovor pokušati saznati što više detalja o samom učeniku.

Nakon nekog vremena, ponovo proći razredom i pomagati učenicima. Slučajno postaviti pitanje znaju li tko se krije iza nadimka cat_candy_14 i još nekih nadimaka iz njihovih soba za čavrljanje. Možda će se iza nekih nadimaka kriti upravo vaši učenici, no pravo je pitanje kako biti siguran tko se krije iza svakog pojedinog nadimka.

slika2

slika3Iako pokus nije uspio jer su učenici komunicirali između sebe i nisu željeli prihvatiti poziv cat_candy_14 (vrlo pohvalno!), na kraju je doveo do željenog rezultata. Učenici su osobu koja se krije iza nadimka cat_candy_14 opisali kao djevojčicu od četrnaest godina.
Nakon što sam im otkrila pravi identitet cat_candy_14, odnosno da se iza tog nadimka krije upravo njihova učiteljica, pokrenuta je burna rasprava na temu tko se stvarno krije iza nadimaka u sobi za čavrljanje. Njihov prvi dojam bio je daleko od istine. Sami su donijeli zaključak da je iza ovog nadimka isto tako moglo biti bilo tko dijete iz osnovne škole, srednjoškolac ili odrasla osoba. Dodatno sam ih šokirala s nekoliko slika koje opisuju slične situacije.

U nastavku sata pričali smo kako zaštititi svoju privatnost u sobi za čavrljanje. Zanimljivo je da su učenici nabrojili gotovo sva pravila lijepog ponašanja kojih se treba pridržavati u slika4mrežnoj komunikaciji. No, pitanje što mogu poduzeti da bi se zaštitili, nije dalo mnogo rezultata. Uz mnoštvo potpitanja uspjeli smo nabrojiti najvažnija pravila na temelju kojih su izradili plakat.

 

Kako odabrati nadimak za čavrljanje?

Najviše vremena proveli smo u razgovoru kako odabrati zgodan nadimak za čavrljanje koji neće otkriti naš pravi identitet. Nadimci koje su učenici dosad koristili bili su njihovi stvarni nadimci, najčešće skraćenice njihovog imena ili prezimena. Mnogi uz skraćeno ime navode i broj godina, kućni broj ili zadnje dvije znamenke godine rođenja. Nadalje, tu su i nadimci koji su njihova imena čitana slijeva udesno i sl. Sve u svemu, nadimci koji otkrivaju previše osobnih informacija.
Na kraju smo ipak došli do zaključka da bi nadimak trebao biti takav da lako može predstavljati kako dječaka, tako i djevojčicu (unisex nadimci), a umjesto nekog njima važnog broja, neka upotrijebe brojeve poznatih filmova: 101 Dalmatinac, James Bond 007, 20 000 milja pod morem i sl. Učenici su izradili i tablicu dobrih i loših nadimaka, no nju nismo spremili kako ne bismo ostavili trag prema nekim njihovim novim nadimcima smile .

Umjesto završnog ponavljanja zajednički smo riješili jedan kratki online kviz na engleskom jeziku. Napomenut ću da smo svako pitanje preveli kako bismo svim učenicima omogućili potpuno razumijevanje kviza.
Nadam se da će vam ovaj mali pokus dati ideju kako doprijeti do dječjih glava te im otvoriti nove poglede glede upotrebe interneta i sigurnosti na njemu.