Glogster, Ning, Wiki, Twitter i još ponešto

arjana_blazic 

Uvod

Sigurno se sjećate da su početkom 2009. godine Ashton Kutcher i Demi Moore preko Twittera zabavljali cijeli internetski svijet kratkim postovima od 140 znakova u kojima bi se ponekad znala naći i poveznica direktno na filmski set. CNN se s Kutcherom natjecao tko će prvi skupiti nekoliko milijuna pratitelja. Pobijedio je Kutcher i plahtu sa svojim twitterskim imenom (aplusk) objesio na zgradu CNN-a u Atlanti. Na početku je sve izgledalo neobično, neuobičajeno i nestvarno, ali ubrzo je postalo jednolično pa sam već htjela odustati od twitanja. Međutim, sasvim sam se slučajno zatekla u jednom drugom svijetu na Twitteru – svijetu profesora raznih predmeta iz raznih zemalja. Ta velika grupa ljudi punih bezgraničnog entuzijazma i želje da nove tehnologije upotrijebe u nastavi, ubrzo je postala moj PLN – Personal Learning Network – jedna velika zbornica u kojoj svi međusobno razmjenjujemo nova znanja, poveznice, alate, blogove, a ponekad i učenike.  

 
Početak

Sve se to nekako poklopilo s početkom školske godine i s jednim satom izborne nastave iz engleskog jezika u III. razredu IX. gimnazije u Zagrebu. Učenici, ravnateljica Svea Bielen, prof. te nastavnica informatike prof. Sonja Lušić Radošević prihvatili su moju ideju da uz klasičnu uvedemo i online nastavu. Moja je zamisao bila da u našem virtul anom razredu na zatvorenoj i sigurnoj društvenoj mreži Ning učenici vježbaju pisanje blogova i konstruktivnih komentara kako bi u II. polugodištu svoje vještine pisanja mogli podijeliti s učenicima iz drugih dijelova svijeta.

Širenje

No, web 2.0 funkcionira brzo i nepredvidivo pa je fleksibilnost jedna od poželjnih karakteristika virtualnog učitelja. Naš smo zatvoreni virtualni razred uskoro otvorili učenicima iz Colorada koje smo na Voicethreadu podučavali hrvatski, s kojima smo izmjenjivali postove, komentare, gledali film „Freedom Writers”, raspravljali o promjenama u svijetu, uspoređivali školske sustave na Wallwisheru pa čak i organizirali videokonferenciju na Adobe Connect Pro Meetingu uz svesrdnu pomoć kolega iz CARNeta. Ubrzo su nam se pridružili učenici iz Ugande i Iowe. Ovaj vid međusobne komunikacije našim je učenicima pružio izvanrednu priliku da unaprijede svoja shvaćanja različitih kultura, razviju kvalitetnije odnose s drugima i prošire granice svakodnevnog života.

Glogster

Početkom listopada učenike sam upoznala s novim alatom za stvaranje multimedijalnih postera. Glogster me neodoljivo podsjećao na hamer papir i postere koje naši učenici često izrađuju. Neki od tih postera zaista su sjajni i neko vrijeme stoje izloženi u učionici, a onda i oni završe u starom papiru. Glogster je donio kraj ovakvim neekološkim navikama. Jednom stvoreni, multimedijalni posteri zauvijek ostaju na internetu, a osim slike i teksta, moguće je dodati poveznice te zvučne i videozapise.

Edu.glogster je obrazovna verzija Glogstera koja učiteljima omogućuje otvaranje računa za stotinu učenika, tako da učenici mogu izrađivati postere u sigurnom okruženju bez nepoželjnih i opasnih sadržaja i uz učiteljevu kontrolu i nadzor. Posteri mogu ostati privatni, ali mi smo naše željeli pokazati cijelom svijetu jer su prikazivali različite dijelove Hrvatske, bliske svakom pojedinom učeniku, opisane na način na kako ih oni vide i koji ne možemo naći u turističkim vodičima. U tu sam svrhu otvorila wiki pod nazivom Greetings from the world na koji je svaki učenik ugradio svoj poster.

Projekt je ubrzo postao globalan zahvaljujući Twitteru. Prvi su nam se pridružili gimnazijalci iz Santa Catarine u Brazilu i njihova profesorica španjolskog, Viviana Alayo, porijeklom Peruanka. Postavili su tridesetak postera na španjolskom jeziku o zemljama španjolskog govornog područja. Ubrzo iz Owassa u Oklahomi stižu dvanaestogodišnjaci iz nadarenog razreda (da, u američkim školama postoje tzv. „gifted classes“ za nadarenu djecu) i njihova profesorica Candace Townsley. Slijede ih učenici i profesori iz Portugala, Turske, Velike Britanije te iz Louisiane, Colorada, Iowe i Sjeverne Karoline sa svojim posterima, onoliko različitima i sličnima koliko to i sami jesmo.

Nagrada Edublog Awards

glogsterbadgeedublogawardbadgePočetkom prosinca započeo je proces dodjele obrazovnih nagrada Edublog Awards za razne vrste obrazovnih sadržaja na internetu.  Edublogs, obrazovna institucija iz Australije, već šest godina nagrađuje učitelje i njihove učenike koji svojim radom promoviraju upotrebu najnovijih tehnologija s ciljem unaprjeđivanja i osuvremenjivanja nastave, dokazujući pritom da se nove tehnologije mogu koristiti na pozitivan, inovativan i siguran način.

Prijedlozi za nominacije u 19 različitih kategorija stizali su iz cijelog svijeta. Naš projekt Greetings from the world nominiran je u kategoriji najboljih obrazovnih wikija. Već i sama nominacija bila je veliko priznanje za naš rad i trud. Glasovanje je trajalo osam dana i upravo je činjenica da smo bili jedini predstavnici iz Hrvatske doprinijela velikom broju osvojenih glasova. Prva nagrada donijela nam je prestižnu titulu Best Educational Wiki 2009. i jednogodišnju pretplatu na Edublog Campus i Elluminate videkonferenciju. 

U međuvremenu mi je Glogster odao priznanje imenovavši me svojim petim po redu Glogster ambasadorom, dok je wikispaces u svom biltenu u veljači prikazao tri najbolja obrazovna wikija u 2009. godini pa su nam se pridružili profesori i učenici čije ćete glogstere o Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Indiji i Argentini uskoro moći naći na našim wiki stranicama.

wikispacesblog

Pogled unaprijed

Dok na naš wiki i dalje stižu pozdravi iz svijeta, mi nastavljamo i s drugim projektima. Pred nama su Skype čavrljanje s gimnazijom iz Istanbula, Skype sviranje s učenicima iz Colorada, Južnoafričke Republike i Ugande, blogovi u našoj nagradnoj učionici kao i bezbroj novih web 2.0 alata koje treba isprobati i primijeniti u nastavi, a koje imam priliku svakodnevno upoznati zahvaljujući marljivim članovima moje Twitter zajednice.

Budući da na Twitteru ima malo učitelja iz Hrvatske, sve te nove alate želim podijeliti s njima na svom blogu Twitterova družina gdje pišem o aplikacijama koje se jednostavno, besplatno i sigurno mogu upotrijebiti u nastavi. Još samo kad bi dan trajao bar 36 sati….

 twitterovadruzina