Započeo projekt Informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju – ICT Edu

prva-lidija

P1298773P1298769

CARNet je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za odgoj i obrazovanje pokrenuo projekt Informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju – ICT Edu.

Cilj projekta je upoznati sve učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj s brojnim sadržajima i uslugama koje im pružaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.  

Stručno usavršavanje obuhvatit će sljedeće sadržaje:

  • Elektronički identitet AAI@Edu.hr
  • Sigurnost na internetu
  • Portal za škole
  • Učilicu (školsku i prometnu)
  • Nacionalni portal za učenje na daljinu „Nikola Tesla“
  • Iskustva primjene digitalnih nastavnih materijala u školama
  • Interaktivnu ploču za interaktivno učenje
  • Mrežni suradnički alat za videokonferencije Adobe Connect Pro.

Projekt će se provoditi dvije godine i u nekoliko faza kako bi se obuhvatilo stručno usavršavanje svih učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

U prvoj će fazi usavršavanje obuhvatiti predavanja i radionice za savjetnike i više savjetnike Agencije za odgoj i obrazovanje. U sljedećim fazama (travanj – lipanj 2010.) provodit će se obrazovanje županijskih koordinatora poučavatelja pa obrazovanje poučavatelja (edukatora). Tijekom rujna 2010. godine planira se licenciranje poučavatelja (edukatora) koji će nakon toga održavati predavanja i radionice na županijskim stručnim vijećima svih nastavnih predmeta.
Planirani termin završetka provedbe svih faza je prosinac 2011. godine.

 

Prva faza projekta započela je 26. siječnja 2010. godine u Zagrebu, predavanjima i radionicama za sve savjetnike AZOO-a. Savjetnike su na početku projekta pozdravili Vinko Filipović, ravnatelj AZOO-a, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta i Zoran Paldi, ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije MZOŠ-a.
Predavanja i radionice održali su djelatnici CARNeta: Davor Leipold, Branko Mažar, Renata Šimunko, Jasminka Maravić, Mirta Janeš, Vesna Šakota, Renata Ivanković, Aleksandra Mudrinić Ribić i Hrvoje Lisac.

Sa Zvonimirom Stanićem, ravnateljem CARNeta, razgovarali smo o ulozi CARNeta u osmišljavanju i ostvarivanju ovog projekta.

 

Renata Ivanković, voditeljica projekta Informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju – ICT Edu u CARNetu, upoznala nas je s ciljevima i sadržajem projekta te planiranom tijeku njegovog ostvarivanja.

 

Pogledajte i kratke isječke s predavanja i radionice.