Proučite osvrte, osmislite sadržaje i krenite u akciju za sigurnost djece na internetu

lidija_kralj

Lidija Kralj  

Pozivamo vas da tijekom veljače odvojite barem jedan nastavni sat za aktivnosti kojima ćete učenike naučiti sigurnijem, odgovornijem i primjerenijem ponašanju na internetu. Vjerujemo da će svatko od vas naći zanimljive aktivnosti kojima će te sadržaje najbolje prenijeti svojim učenicima.
Kvalitetne radove objavit ćemo u sljedećem broju Pogleda kroz prozor i honorirati. Molimo vas da radove pošaljete na adresu elektroničke pošte pogled@ucitelji.org najkasnije do 22. veljače 2010. godine.

Da bismo vas potaknuli na razmišljanje i olakšali planiranje aktivnosti, napisali smo kratke prikaze nekoliko mrežnih stranica koje se bave temom sigurnosti djece na internetu.

Preporuke pravobraniteljice za djecu

Pravobraniteljica za djecu bavi se raclip_image002zličitim područjima zaštite djece tako da na mrežnim stranicama www.dijete.hr možete pročitati informacije o radu Ureda pravobraniteljice za djecu, različite vijesti, akcije koje organiziraju te preporuke za određene postupke zaštite djece u raznim situacijama. Među tim preporukama (izbornik Preporuke pravobraniteljice > Zaštita interesa djece – razno) možete pročitati i 7 zlatnih pravila za sigurno chatanje i SMS-dopisivanje – poruke djeci te Zaštitite dijete od rizika koje nosi komunikacija s nepoznatima.

Preporuke CARNet CERT-a

clip_image008CERTclip_image006.hr je hrvatsko nacionalno središte za računalnu sigurnost, a osnovao ga je CARNet 1996. godine. Između ostalih zadaća, CERT daje sigurnosne savjete i preporuke, informira korisnike i javnost o značaju i poboljšanju sigurnosti računalnih sustava i mreža. Stranice www.cert.hr osmišljene su za odrasle korisnike i sadrže provjerene informacije iz svih područja računalne sigurnosti. CERT-ov tim je pripremio i Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta, popularno zvan „Borbeni komplet“, koji sadrži praktične savjete za sigurnost osobnog računala te pripadajuću zbirku sigurnosnih alata. Priručnik možete pročitati online ili njegovu pdf inačicu preuzeti na svoje računalo. Uz to je dostupna i slika diska za snimanje CD-a sa sigurnosnim alatima.

Pclip_image004reporučujemo obavezno čitanje većine sadržaja na CERT-ovim mrežnim stranicama te korištenje njihovih RSS izvora informacija kako biste bili informirani o mogućim sigurnosnim problemima.

Sigurnost i zaštita djece na internetu

clip_image010

Stranice Sigurnost i zaštita na internetu nastale su suradnjom Microsofta, Agencije za odgoj i obrazovanje i NetAkademije Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Na njima su dostupni sadržaji o sigurnosti i zaštiti na internetu razvrstani u tri kategorije: za djecu, za roditelje i staratelje te za nastavnike i učitelje.
Za djecu su pripremljene četiri interaktivne priče, dvije za uzrast od 7 do 12 godina (Beskonačna šuma i Anini novi prijatelji) te dvije za uzrast od 13 do 16 godina (Rimska grupa i Peripetije na mreži). Priče su oblikovane poput stripa s interaktivnim dijelovima, govore o temama zaštite na internetu, prikladnosti informacija na internetu, komunikaciji pomoću interneta, autorskim pravima…

Sadržaji za roditelje i nastavnike sadrže različite informacije te niz preporuka. Dostupan je i priručnik o sigurnosti koji govori o mogućim prijetnjama na internetu i načinima zaštite.

Ins@fe

clip_image012

Insafe je Europska mreža centara osviještenosti koji promiču sigurnu i odgovornu upotrebu interneta i mobilnih uređaja među mladima. Na mrežnim stranicama Ins@fea dostupni su sadržaji o online sigurnosti za djecu, roditelje i učitelje. Dio za djecu napisan je u obliku jednostavnih pitanja i odgovora na teme nasilja i zaštite privatnosti na mreži. Dio za roditelje i učitelje sadrži širi popis tema (blogovi, online kockanje, nasilje na mreži itd.), a za svaku od njih dan je opis, mogući rizici, primjeri i rješenja. Objavljena je i zbirka najboljih obrazovnih sadržaja o sigurnijem internetu za djecu Resource Fair 2009 iz tridesetak zemalja.

clip_image014

Insafe svake godine organizira i Dan sigurnijeg interneta i koordinira njegova obilježavanja u europskim zemljama. Ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta je 9. veljače, a tema je “Think B4 U post!” (Promisli prije nego objaviš!). Za promicanje ovogodišnje teme osmislili su i videoisječak koji je dostupan na više od 30 jezika (nema hrvatskog). Ovdje prenosimo njegovu englesku inačicu.

Think U Know

clip_image016

Think U Know (Misliš da znaš) su stranice britanskog centra za sprječavanje iskorištavanja djece i online zaštitu (CEOP). Na stranicama se nalazi mnogo obrazovnih, multimedijalnih sadržaja za djecu prilagođenih uzrastu te objašnjenja i savjeti za roditelje, staratelje i učitelje.

clip_image018

Za najmlađe je pripremljena serija animiranih filmova u kojima se likovi iz Hectorovog podmorskog svijeta snalaze u raznim avanturama. Na stranicama Hectorovog svijeta pronaći ćete prateće materijale za svaki od filmova – pripreme za nastavu, bojanke, pjesmice itd.

Za djecu od 8 do 10 godina pripremljeni su sadržaji i igre koje im ukazuju kako se zabaviti, kako zadržati kontrolu te kako prijaviti sumnjivo ponašanje na internetu. Dostupan je Cyber Cafe u kojem trebaju pomoći Griffu i prijateljima da ostanu sigurni pri korištenju elektroničke pošte, brbljanja, dopisivanja u stvarnom vremenu, SMS-a i ostalih modernih tehnologija.

Za djecu od 11 do 16 godina pripremljeni su različiti sadržaji primjereni njihovom uzrastu – primjerice videorazgovori s vršnjacima, savjeti o tome što sve može poći loše pri korištenju interneta te niz igara o različitim mogućnostima njegovog korištenja.

Za roditelje i učitelje također su pripremljeni različiti sadržaji, posebno je zanimljiva zbirka poveznica na mrežne stranice koje se bave ovom temom. Nažalost, sadržaji za nastavu dostupni su samo državljanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Through the Wild Web Woods


clip_image020Wild Web Woods
su stranice Europske komisije dostupne na 22 jezika (nema hrvatskog) koje kroz igru – putovanje šumom interneta – postavljaju zadatke i uče djecu o ispravnim postupcima i mogućim opasnostima. Tijekom igre djeci su postavljena različita pitanja i zagonetke iz područja informacija, privatnosti, sigurnosti i osviještenosti u kojima trebaju skupljati novčiće te tako sigurno doći do E-grada. Za prolazak kroz cijelu igru potrebno je par sati, ali se ne treba odigrati u jednom komadu.

http://www.safe.si

clip_image022

Mrežne stranice www.safe.si su slovensko središnje mjesto o sigurnoj upotrebi interneta za djecu i mlade. Stranice su dio europskog projekta Sigurniji internet. Na stranicama su dostupni različiti obrazovni sadržaji, videoisječci, online igra, društvene igre – primjerice Obiteljski paket za sigurno surfanje, priče, kvizovi, plakati, itd. Za roditelje je pripremljen niz zanimljivih priručnika, primjerice Što morate znati o internetu, a ne usudite se pitati svoju djecu ili Kako odabrati primjerenu računalnu igru za dijete.
Za učitelje su pripremljeni savjeti, priručnik za osobno usavršavanje te prijedlozi razrednih aktivnosti za učenike viših razreda.

Učiteljska televizija

clip_image024

I na britanskoj Učiteljskoj televiziji (Teachers TV) pronaći ćete nekoliko videoisječaka koji pokazuju razredne aktivnosti za poučavanje o sigurnosti djece na internetu.

Javite se na pogled@ucitelji.org – sigurni smo da ste napravili zanimljive aktivnosti za poticanje sigurnijeg,
odgovornijeg i primjerenijeg ponašanja djece na internetu.

Napomena: Sve slike u tekstu originalno su objavljene na mrežnim stranicama o kojima se u pojedinom dijelu teksta govori.