Od Darwina do državne mature i Live Meetinga

olgica_martinis

Tema međužupanijskog stručnog skupa nastavnika biologije i kemije srednjih škola održanog 4. siječnja 2010. godine u prostorijama Gimnazije Velika Gorica bila je Povezanost prirodoslovnih, tehničkih i društvenih sadržaja kao preduvjet kvalitete bioloških i kemijskih znanja.

Prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić govorila je o Kompetencijama i njihovom mjerenju, a sudionici su imali prilike saznati kako se one određuju, koja je uloga ishoda učenja u procesu planiranja te kako se provjeravaju i vrjednuju ishodi učenja.

Voditelji stručnih radnih skupina za biologiju mr. sc. Zrinka Pongrac Štimac, prof. savjetnica i kemiju doc. dr. sc. Nenad Judaš govorili su o strukturi i cilju državne mature iz biologije i kemije, obilježjima očekivanih postignuća u ispitnim katalozima iz biologije i kemije te uporabi ispitnih kataloga i predstavljanju rezultata probne državne mature iz Biologije 2009. i Kemije 2009.

O značenju Projektne nastave u prirodoslovlju govorila je mr. sc. Brankica Žugaj. Istaknula je da bi se uvođenjem metode projektnog učenja u nastavne planove i programe ona učinila ravnopravnom i fakultativno poželjnom nastavnom metodom što je iznimno bitno u nastavi prirodoslovlja jer se provođenjem projektne nastave dodatno utječe na pobuđivanje interesa učenika za prirodne znanosti.

Predstavljanje izložbe Darwin danas povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina i 150. godišnjice objavljivanja knjige Podrijetlo vrsta u prostorijama Gimnazije primjer je uspješne suradnje British Councila, gđe Rosane Besednik, prof. i Agencije za odgoj i obrazovanje što je sudionike skupa dodatno animiralo da istu izložbu vide i njihovi učenici te da se upoznaju s aktivnostima koje promiču nastavne projekte u prirodoslovlju.

Suvremeno poučavanje prirodoslovnih sadržaja i povezivanje informatičkih tehnologija s nastavom prirodoslovlja omogućila je i primjena tehnologije Live Meetinga. Zahvaljujući prof. Željki Knezović, višoj savjetnici za informatiku Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Split, Programu „Suradnici u učenju“ te Brigiti Jurić Katunić, prof. biologije i kemije iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca koja se izravno javila iz svoje škole, sudionici skupa su se upoznali s Live Meetingom, saznali kako mu pristupiti i koje su mogućnosti korištenja webinara u nastavi prirodoslovlja.

Stručni skup nastavnika biologije i kemije u Velikoj Gorici zabilježio je iznimno dobru posjećenost i zainteresiranost sudionika za teme i raspravu.