Obrazovni portal „Pika i prijatelji“

gogaS

slika1„Pika i prijatelji“ je projekt udruge Kneja iz Čakovca, nastavak projekta „Pika spašava Zemlju“. Projekt obrađuje tematiku zaštite prirode i okoliša na djeci i mladima pristupačan i razumljiv način, a s ciljem doprinosa lokalnim i globalnim nastojanjima očuvanja prirode i okoliša. U sklopu projekta izrađeno je mnoštvo multimedijskih obrazovnih sadržaja koji sadržajima, načinom prezentacije i prilagođenim okruženjem privlače djecu i mlade. Osim što su prilagođeni djeci, sadržaje mogu koristiti i roditelji, učitelji i odgajatelji u predškolskim ustanovama kao izvanredno pomagalo ili priručnik u obrazovanju djece i mladih.

Uz izradu multimedijskih sadržaja, u sklopu projekta provedene su kreativne radionice koje, kao i mnoštvo zanimljivih materijala, možete pronaći na Pikinim internetskim stranicama.

Tko je Pika?

slika2 Pika je virtualna djevojčica, simbol borbe za održiva rješenja, čišći okoliš i ljepšu prirodu, koja je zajedno sa svojim prijateljima krenula u misiju spašavanja Zemlje. Ona je glavni lik u misiji „Pika spašava Zemlju“ koja se sastoji od niza zanimljivih, poučnih, praktičnih i teoretskih sadržaja pristupačnih djeci i onima malo starijima.

slika3Pika nas upoznaje s permakulturom. Na zanimljiv i vrlo pristupačan način govori o održivim metodama i praktičnim rješenjima te o aktivnostima vezanim uz suživot prirode i čovjeka. Govori o potrebi promišljanja o stvarima koje radimo i koje utječu na prirodu i svijet u kojem živimo, o potrebi smanjenja i recikliranja otpada kao i o načinima kako od otpada ponovo dobiti korisne stvari.

Kako biste upoznali Piku i njene prijatelje Dinka i Sašu, pogledajte crtić Pika i prijatelji.

Informativno-obrazovni sadržaji portala „Pika i prijatelji“

 
slika4Dio koji nam je posebno privukao pažnju je informativno-obrazovni sadržaj koji je dostupan u internetskoj verziji i na DVD mediju. Posebno nas se dojmilo jednostavno, oku privlačno i djeci prilagođeno korisničko sučelje u kojem se nalazi mnoštvo informativno-obrazovnih materijala koji mogu doprinijeti rješenjima za zaustavljanje negativnih klimatskih promjena.

slika5Prvo nam je privukao pažnju Pikin crtić u kojemu nas Pika, Dinko i Saša upoznaju s problemom zagađenosti okoliša, ali i s načinima kako smanjiti zagađenost, kako prirodi dati priliku da obnovi svoja pluća, da se pročiste voda i zrak te budućim generacijama ostavi čisti okoliš. Crtić nije namijenjen isključivo djeci jer i odraslima može poslužiti kao izvrsno sredstvo za poticanje na razmišljanje i pronalaženje rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju negativnih klimatskih promjena.

slika6Napomenut ćemo da je za kretanje kroz ove sadržaje gotovo uvijek na raspolaganju izbornik koji nas vraća na početnu stranicu ili vodi do željenog sadržaja.

 

slika7 Svi znamo da je učenje kroz igru prava stvar! Stoga, ako ste ljubitelj igrica, Pika je za vas pripremila desetak eko-igrica prilagođenih raznim uzrastima. Ovdje možete pronaći jednostavnije igrice prilagođene igračima početnicima, ali i složenije za naprednije igrače. Svim igricama je zajednička tematika vezana uz očuvanje prirode i okoliša, a sučelje i izbornik prilagođen je dječjem uzrastu.
 

 

Znanje stečeno kroz obrazovne sadržaje možete provjeriti nizom zanimljivih pitanja s ponuđenim odgovorima u Pikinom Eko-kvizu. Nakon što odgovorite na postavljeno pitanje, odmah dobivate povratnu informaciju je li odgovor točan ili ne. Ukoliko niste točno odgovorili, morate ponovo odgovarati jer samo točanslika18 odgovor vodi do novog pitanja.

 
Pika je pripremila i niz obrazovnih sadržaja s mnoštvom činjenica vezanih uz energiju, vodu, zrak, otpad, održivost i bioraznolikost. Pripremljeni materijali izvrsni su dopunski materijali koje u svom radu s učenicima mogu upotrijebiti učitelji razredne nastave, ali i učitelji predmetne nastave, primjerice na satovima prirode, biologije, fizike, kemije ili kao dodatni materijal za rad eko-grupa.

slika24 

Kako se praktični i teoretski sadržaji vezani uz ovaj projekt drže načela 5R, posebno mjesto posvećeno je upravo 5R konceptu: rethink (promisli), reduce (uštedi), reuse (iskoristi), repair (popravi) i recycle (recikliraj). Ovdje Pika na zanimljiv i kreativan način priča o potrebi promišljanja o stvarima koje radimo i koje utječu na prirodu i svijet u kojem živimo, o potrebi smanjenja i recikliranja otpada, o načinima kako ponovo od otpada dobiti korisne stvari. Primjerice, ovdje možete saznati mnoštvo činjenica i praktičnih primjera o ekološkom otisku ili o iskorištavanju starih predmeta u izradi novih – izradi recikliranog papira.

 

Izrada recikliranog papira 

slika28Znate li što je permakultura? Ukoliko niste upoznati ovim pojmom, Pika će vas nizom obrazovnih sadržaja upoznati s njim, s osnovnim načelima i cvijetom permakulture.

Na raspolaganju su i brojni dodatni materijali među kojima se mogu pronaći korisne knjižice, eko-publikacije i filmovi. Tu su i nezaobilazne eko-karikature kao i još pokoja sitnica o Piki i njenim prijateljima.

I na kraju, ako smo vas imalo zainteresirali, pozvat ćemo vas da i vi postanete Pikin prijatelj te joj pomognete spasiti Zemlju od klimatskih promjena!

 

Cvijet permakulture

 

Napomena: Svi slikovni materijali preuzeti su sa stranica Pika i prijatelji – održive metode zaštite prirode i okoliša.

 

Literatura:

Kneja – projekt „Pika i prijatelji“, dohvaćeno 15. 1. 2010.

Pika i prijatelji – održive metode zaštite prirode i okoliša, dohvaćeno 15. 1. 2010.