Microsoftov Dan udruga

vijesti_microsoft 

clip_image003Microsoft je programima donacija od 2003. do danas u Hrvatskoj donirao gotovo 2.5 milijuna kuna vrijednosti u računalnim programima (softveru) što se u budućnosti namjerava i povećati kroz partnerstvo u programu nevladine organizacije TechSoup,clip_image001 odnedavno službeno dostupnog i u Hrvatskoj. Programom u Hrvatskoj upravljaju Zaklada „Partneri u dobru” i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu „H-alter“. Sve neprofitne organizacije koje zadovoljavaju uvjete programa mogu preko ovih organizacija zatražiti pristup Microsoftovom softveru.

clip_image007U Zagrebu je 22. siječnja 2010. godine predstavljen nacionalni program tehnoloških donacija namijenjenih neprofitnim organizacijama u Hrvatskoj. clip_image005Program vodi globalna organizacija TechSoup uz podršku lokalnih udruga – Zaklade „Partneri u dobru“ i Udruge za nezavisnu medijsku kulturu „H-alter“ uz punu podršku Microsofta Hrvatska. Neprofitne organizacije i udruge koje ispunjavaju potrebne uvjete pomoću ovog će programa moći dobiti pristup tehnološkim rješenjima informatičkih tvrtki koje sudjeluju u projektu, tj. ostvariti pristup doniranim tehnološkim rješenjima i odabrati rješenja iz Microsofta koja im najbolje odgovaraju.

Cilj programa je pomoći neprofitnim organizacijama da dođu do one iste razine učinkovitosti koju donosi IT, a koju posljednjih godina imaju prilike koristiti komercijalne tvrtke.

Renata Ćurković, upraviteljica Zaklade „Partneri u dobru“, komentirala je pokretanje TechSoup programa u Hrvatskoj riječima: „Tehnologija organizacijama omogućava da postignu stvari koje ranije nisu bile moguće, no trošak tehnologije često je prepreka koja neprofitnom sektoru onemogućava da uspješno djeluje u svojim zajednicama. Inicijativa TechSoup stoga je itekako dobrodošla jer će kroz nju mnogo više neprofitnih organizacija profitirati od napretka tehnologije, što će im pomoći da dalje razvijaju svoje vlastite usluge.“

 predstavnici neprofitni udruga1Renata Ćurković_ Zaklada Partneri u dobru i Jelena Svirčić_Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Ovaj program donacija na globalnoj razini provodi američka organizacija TechSoup, neprofitna agencija koja tehnološkim rješenjima nastoji pomoći udrugama i organizacijama, a djeluje već 21 godinu. Microsoft je aktivno uključen u tehnološke donacije neprofitnim organizacijama u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta kroz partnerstvo s TechSoupom. Od 2006. godine program TechSoup dostupan je u više od 20 zemalja širom svijeta.

Darko Jurekovic_voditelj programa za suradnju s neprofitnim sektorom_Microsoft1Naglašavajući veliku podršku koju IT industrija pruža neprofitnom sektoru, voditelj programa za suradnju s neprofitnim sektorom u Microsofta Hrvatska, Darko Jureković, izjavio je: „Programom Unlimited Potential Microsoft kontinuirano traži nove i inovativne načine kojima tehnologija može pomoći neprofitnim sektoru i ljudima koji u njemu djeluju. Ponosni smo na dugu tradiciju aktivnog pomaganja organizacija neprofitnog sektora novčanim donacijama i donacijama softvera koje smo već dosad davali u Hrvatskoj. Međutim, novi postupci i strukture koje donosi donacijski program TechSoup povećat će doseg naših donacija koje će postati dostupne većem broju udruga. Tako će im se osigurati jednostavniji i lakši pristup najnovijim tehnologijama.

Svakodnevno smo svjedoci utjecaja koji dostupnost tehnologije može imati na organizacije i ljude koji u njima rade – naš primarni cilj je svima osigurati dosezanje punog potencijala osiguravajući dostupnost tehnologije što većem broju ljudi. Vjerujemo da je TechSoup pravo sredstvo koje će nam pomoći u ostvarivanju ovog cilja te da će potaknuti i pozdraviti sve organizacije koje zadovoljavaju uvjete da se prijave za dobivanje donacije. Zahvaljujemo Zakladi „Partneri u dobru“ i Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu koji su nam se pridružili u ovom nastojanju te želimo ohrabriti i druge tehnološke kompanije da se također priključe ovoj važnoj inicijativi“, zaključio je Darko Jureković.

Odaziv iz neprofitnog sektora na donacijski program svuda u svijetu tradicionalno je velik. Imati pristup standardnoj tehnologiji od vitalne je važnosti za sve neprofitne organizacije kako bi ponuda njihovih usluga mogla biti na najvišoj razini koju ljudi zaslužuju. Međutim, njihovi budžeti često su preopterećeni i ne dopuštaju neophodna ulaganja u IKT. TechSoup će tim organizacijama omogućiti pristup važnim tehnologijama i efikasno pružanje usluga i podrške onima kojima su najpotrebnije. Tehnološke donacije također otvaraju vrata isporučivanju novih i inovativnih usluga s boljom komunikacijom i sudjelovanjem onih koji koriste te usluge.

Organizacije koje su zainteresirane za donaciju sve detalje mogu saznati na adresi http://www.techsoupglobal.org/countries/croatia. Globalne informacije o TechSoup organizaciji i programu mogu se pronaći na adresi www.techsoup.org.