Društvo informatičara Pula

svjetlana_prkic

Učitelji se često u svom radu susreću s učenicima čiji interesi prelaze okvire redovite nastave. Upravo su takvi učenički interesi 2006. godine pulske učitelje informatike potaknuli da osnuju udrugu Društvo informatičara grada Pule – DUIP. Udruga okuplja učitelje informatike iz osnovnih i srednjih škola te sveučilišne profesore Grada Pule s ciljem povećanja suradnje učitelja informatike, izmjene iskustava, rada s mladima – dodatnog informatičkog obrazovanja za sve učenike koji za to pokazuju interes, tj. za djecu željnu novih znanja iz područja IKT-a.

Problemi na koje smo nailazili poznati su svima koji su krenuli sličnim putem: nedostatak prostora u kojem bi se učenici okupljali, dotrajala informatička oprema, nelicencirani programi, nedovoljno financija . No, upornost i entuzijazam učitelja polučio je rezultate.

Elvis Božac, 8.rProjekt s kojim smo krenuli 2007. godine bio je Pula – moj grad. Željeli smo što veći broj učenika animirati u izradi prezentacija posvećenih Gradu Puli te prezentirati DUIP-a široj javnosti. Na natječaj je pristiglo 25 prezentacija koje su predstavljene u sklopu Dana grada Pule, a učenicima su podijeljene i zanimljive nagrade za osvojena prva tri mjesta. Projekt je zaživio i razvijao se u 4 različite kategorije: digitalni crtež, prezentacije u PowerPointu, animacije i filmovi u Movie makeru. Kvalitetu su prepoznali svi, od učenika do učitelja, Grad Pula dodijelio nam je novčanu potporu te je 2009. godine na natječaj pristiglo 247 radova. Evo nekoliko radova s natječaja:

 

Mariana Ban  Nastasja Miletić
Mariana Ban, 5. r                                               Mirela Rakić, 5. r

Mirela Rakić Erik Jelčić
Nastasja Miletić, 5.r                                     Erik Jelčić, 5. r

2008. godine započeli smo i drugi projekt – natjecanje Informatička štafeta namijenjeno učenicima osnovne škole. Rad u timu, a opet natjecanje! Kako to izgleda?

Logo znak inf. stafeta Tim predstavljaju 4 učenika od petog do osmog razreda. Područja natjecanja su za 5. razred – Bojanje (Paint), 6. razred – Microsoft Word, 7. razred – Microsoft PowerPoint i 8. razred – Microsoft Excel. Natjecanje ukupno traje 80 minuta, a za svako područje/učenika maksimalno vrijeme rješavanja zadataka je 20 minuta. Kad jedan učenik završi s rješavanjem, nastavlja sljedeći učenik iz tima. Tim koji riješi zadatke u vremenu kraćem od maksimalnog, dobiva dodatne bodove. Pobjeđuje tim koji ostvari najveći ukupni broj bodova – znanjem i brzinom.

Interes učenika i njihovih mentora za ovo natjecanje je sve veći. 2009. godine projekt je dobio donaciju Zagrebačke banke na natječaju „Znanjem do uspjeha” te će se u 2010. godini Informatička štafeta održati na razini Istarske županije. Vjerujemo da bi mnogim učenicima ovakvo natjecanje bilo zanimljivo, pa tko zna, možda budemo domaćini i državne Informatičke štafete.

Naravno, informatika bez programiranja ne može. To je ujedno i naš treći projekt – radionice programiranja i pripreme za natjecanje. U radionice programiranja u programskim jezicima BASIC i LOGO od 2007. do danas uključilo se 90 učenika. Radionice se održavaju od listopada do ožujka za učenike 5. – 8. razreda te povremeno i za srednjoškolce u Pascalu. U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture koja nam je ustupila svoj informatički kabinet i uz potporu Grada, radionice su postale vrlo značajni program naše udruge.

radionice programiranja1radionice programiranja2

I uvijek kad se s djecom radi i kad vjerujemo u njih, rezultati su tu u vidu izvrsnih rezultata svih učenika pulskih škola na županijskim natjecanjima, a na državnom natjecanju u Dubrovniku u ožujku 2009. godine Ivan Žufić, učenik šestog razreda OŠ Veli Vrh, osvojio je odlično 4. mjesto u kategoriji programskog jezika BASIC, dok je Ivan Lazarić, učenik šestog razreda OŠ Centar, bio odličan 5. u kategoriji programskog jezika LOGO.

drzavno natjecanje Učenici sa svojim mentorima, Aleksandrom Žufić i Damirom Blaškovićem

radionica web dizajnaOsim navedenih projekata, prošle smo godine organizirali i radionice web dizajna u koje se uključilo 20 učenika. Djeca i roditelji su bili jako zadovoljni, a mi još više.   

I zato nastavljamo dalje s radom u maloj udruzi čije ideje rastu kao što raste i broj učenika koji se uključuju u naše programe. Broj kolegica i kolega koji rade na projektima bitno se ne mijenja. I dalje nas je 12, zajedno s predsjednicom društva i našim najistaknutijim članom, Tajanom Velikanjom. No, složni smo i vrijedni, a poznato je da složna braća kuću grade.