Digitalni časopis Pogled kroz prozor poziva vas u akciju „Sigurniji internet za djecu“

 

pogled_logo_final_f2 Vrlo često se o generacijama današnjih učenika govori kao o digitalnim generacijama jer od rođenja rastu okruženi raznim digitalnim i elektroničkim uređajima. Dakle, to su djeca koja se na internetu snalaze kao ribe u vodi ili …?
Za snalaženje na internetu nužno je znanje korištenja računala, vještina procjene vrijednosti informacija te ostale vještine najčešće obuhvaćene terminom informacijska pismenost. Je li to dovoljno?
Za korištenje interneta također je potreban i dobar odgoj!

Vještine i znanja korištenja računala i interneta uče se „u hodu“, istraživanjem mogućnosti. Odgajanje za sigurno, primjereno i odgovorno korištenje interneta ne ide tom brzinom. Baš kao što se djeca za život u stvarnom svijetu u svojim obiteljima pripremaju dobrim odgojem, ukazivanjem na loše i dobre postupke, tako se i za korištenje računala i interneta trebaju pripremiti ponajprije u školama, s naglaskom na osvješćivanje vidljivosti i javnosti osobnih informacija na internetu.

Pozivamo vas da tijekom veljače barem jedan nastavni sat odvojite za aktivnosti kojima ćete učenike usmjeriti prema sigurnijem, odgovornijem i primjerenijem ponašanju na internetu. Vjerujemo da će svatko od vas naći zanimljive aktivnost kojima ćete te sadržaje najbolje prenijeti svojim učenicima.

Pozivamo vas da opišete

  • aktivnosti koje ste proveli u razredu,
  • reakcije učenika,
  • metode i sadržaje koji su im odgovarali, a koji nisu
  • što je dobro uspjelo, a što nije
  • što biste promijenili sljedeći put,
  • što biste preporučili kolegama.

Kvalitetne radove objavit ćemo u sljedećem broju Pogleda kroz prozor i honorirati. Molimo vas da radove pošaljete na adresu elektroničke pošte pogled@ucitelji.org najkasnije do 22. veljače 2010.

Da bismo vas potaknuli na razmišljanje i olakšali planiranje aktivnosti, napisali smo kratke prikaze nekoliko mrežnih stranica koje se bave temom sigurnosti djece na internetu. Prikaze pročitajte u članku “Proučite osvrte, osmislite sadržaje i krenite u akciju za sigurnost djece na internetu

Zahvaljujemo svima koji nas podržavaju u ovoj akciji.

   

mzos2

 

clip_image002
pravobraniteljica   clip_image002

clip_image002[4] 

CognitaLogotip
    agencija-mobilnost