Webinari – prošlost, sadašnjost i budućnost

zeljkaK

Evo nas na završetku prvog obrazovnog razdoblja. Vjerujemo da ste zadovoljni svojim rezultatima kao što se i mi u timu „Učimo zajedno“ veselimo postignutim brojkama, zahvaljujući vama koji nas svakodnevno pratite. Iza nas je 20 uspješno održanih webinara s velikim brojem preslušanih snimki i skinutih prezentacija. Prevedemo li taj broj na broj tjedana u ovom polugodištu, vidjet ćemo da se radi o najmanje 2 webinara tjedno. Matematika pokazuje takav rezultat, a u stvarnosti smo u pojedinim tjednima webinare održavali gotovo svakodnevno. Izvrsna suradnja s Uredom pravobraniteljice za djecu omogućila je predavanja o temama koje muče sve nas u školstvu:

  • Zaštita prava i interesa djece u školi,
  • Nasilje među djecom (bulling i cyberbulling),
  • Zaštita prava i interesa djece s poremećajem u ponašanju,
  • Tjelesno kažnjavanje djece u obitelji,
  • Partnerstvo škole, roditelja i lokalne zajednice u zaštiti prava i interesa djece,
  • Povrede prava djece u procesu praćenja i vrjednovanja učenika.

Održali smo dva webinara međunarodnog karaktera i dotakli se zanimljivih tema poput The Climate Mystery te The importance of teaching and guidance of our young Internet users, around and about the Internet.

Pratili smo i prenosili i cjelodnevnu radionicu u suradnji s Agencijom za mobilnosti i programe Europske unije s temama Osposobljavanje i umrežavanje te Demokratski projekti mladih, kao i radionice iz Programa za cjeloživotno učenje – Comenius.

Izlazak i mogućnosti novog programskog alata Small Basic popratili smo nizom od 3 webinara – radionice za učitelje i nastavnike informatike. U obliku webinara održali smo i virtualni okrugli stol s temom Društvene mreže u obrazovanju – pozitivni aspekti. Bilo je i dosta tema s primjerima iz prakse različitih predmeta koje su predavači sa zadovoljstvom podijelili sa svima nama.

Ukoliko niste bili s nama tijekom ovih webinara, u bilo koje vrijeme u arhivi možete poslušati njihove snimke.

Što nas čeka u drugom obrazovnom razdoblju? Nastavak webinara u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, obrazovanje početnika za korištenje paketa Microsoft Office 2007 od ukupno 15 webinara koji će obuhvatiti Word, Excel, PowerPoint, Outlook i OneNote alate te dati osnovne upute o korištenju i ukazati na značajnije promjene sučelja. U tijeku su i dogovori s predavačima iz svih predmeta pa očekujemo puno vaših primjera iz nastave u kojima ćete pokazati suvremene metode poučavanja ili s nama podijeliti rezultate projekata u kojima ste sudjelovali. Dogovorene webinare i termine njihovog održavanja možete pronaći u kalendaru webinara.

I na kraju, pozivamo vas na suradnju, javite nam se s prijedlozima tema koje biste željeli čuti, a mi ćemo se potruditi pronaći adekvatne predavače. Ukoliko pak želite s nama podijeliti svoja iskustva iz razreda, javite se na e-poštu uredništva Pogleda kroz prozor.