Sigurno spremanje u oblak

damirV 

Sažetak

Vjerujem da se većina korisnika računalne tehnologije barem jednom susrela s problematikom korištenja istih podataka na različitim računalima uz potrebu bilježenja promjena u njima, odnosno sinkronizacijom. Rješenja ima više, ali jedno besplatno i vrlo korisno je u korištenju programa za sigurnosnu kopiju (backup) i sinkronizaciju – Dropbox.

Ključne riječi: Dropbox, arhiviranje podataka (backup), sinkronizacija podataka, besplatan program za Windows, Linux i OSX platforme

Slika 1 - dropbox logo1

Iako se stalno priča o sigurnosnim kopijama, većina ljudi ih ne koristi. Ne znam je li problem u tome što ih ne žele ili pak ne znaju kako imati sigurnu i jednostavnu kopiju. Ponekad nam se „sruše“ Windowsi pa nekom moramo platiti da nam vrati izgubljeno. U većini slučajeva radi se o važnim dokumentima ili slikama za koje možemo napraviti sigurnosnu kopiju „in the cloud”, tj. na internetskom serveru. Postoji više jednostavnih načina kako napraviti takvu kopiju. Ako se bavite obradom videozapisa ili profesionalnih fotografija, razmislite o kupnji nekog prijenosnog diska za „fizičko” pohranjivanje. Ako ste prosječan korisnik koji se nikad nije susreo sa sigurnosnim kopijama ili želite dodati malo sigurnosti u svoj rad, a nemate potrebe za spremanjem veće količine podataka, ovakvo pohranjivanje je prava mogućnost za vas.

Slika 2 - dropbox logo2Dropbox je odličan i vrlo jednostavan program za pohranjivanje podataka, sinkronizaciju i razmjenu datoteka. Na raspolaganju su 2 GB besplatnog prostora na koji možete pohraniti svoje podatke, tj. napraviti sigurnosnu kopiju. Prednost Dropboxa je u boljoj integraciji s vašim računalom, a podržani su operacijski sustavi Windows, Linux i OSX.
 

Instalacija Dropboxa

Najprije instalirajte program sa službenih stranica. Ukoliko niste registrirani na Dropbox servisu, upišite osobne podatke (adresu elektroničke pošte, zaporku i sl.) i Dropbox će na vašem čvrstom disku napraviti mapu u koju možete kopirati sve što želite pohraniti. Dropbox će se nakon instalacije automatski spojiti na svoj server i u pozadini kopirati sadržaj odabrane mape na internetski server i tako raditi vašu sigurnosnu kopiju. Vrlo jednostavno, zar ne?

Slika 3 - DropboxU besplatnoj inačici ovog programa dobivate 2 GB prostora, dok za veće kapacitete morate zakupiti neki od paketa (9,99$/mjesec za 50 GB ili 19,99$/mjesec za 100 GB). Bez obzira na odabrani paket, Dropbox ne radi ako koristite modemski ili ISDN pristup internetu.

Slika 3. Ikona Dropboxa u programskoj traci

Slika 4 - zadnje korištene datotekeU današnje vrijeme, kada za nekoliko desetaka kuna možete kupiti USB memorijski štapić od 2 GB, pohranjivanje podataka pomoću Dropboxa i nije tako spretno rješenje. No, kad je u pitanju sve popularnija razmjena datoteka, pomoću ovog programa jednostavno možete učitati svoje podatke tako da ih kopirate u mapu Dropboxa. Nakon što završi učitavanje, kliknite lijevom tipkom miša na određenu datoteku i otvorit će se izbornik iz kojega se može kopirati direktna poveznica iste datoteke i zatim podijeliti, postaviti na mrežnu stranicu, blog ili slično.

Slika 4. Popis nedavno promijenjenih datoteka

Slika 5 - web sučeljeDruga važna stvar u vezi ovog programa je sinkronizacija. Drugim riječima, kad napravimo bilo kakvu promjenu u datotekama u mapi Dropboxa ili ako ih obrišemo, svaka promjena se automatski primijeni i na datoteke koje su u našem računalu i na one koje smo postavili na server.

Dropbox također može sinkronizirati više računala što je izvrsno za rad u timu, ali i za osobni rad na više različitih računala na kojima se koriste iste datoteke. Za pregled svih računala u timu treba se spojiti na mrežno sučelje Dropbox servisa.

Na Slici 6. vidljivo je koja su računala uključena u sinkronizaciju. U sučelje jednostavno dodajemo nova računala ili brišemo postojeća.

Slika 6 - korištena računala
Slika 6. Popis vaših računala povezanih s programom Dropbox

Posebna pogodnost servisa je što će automatski sinkronizirati sve promjene na virtualnom prostoru i uskladiti ih sa stanjem na vašem lokalnom disku, tj. sačuvati najnovije revizije dokumenata dostupne svima ili samo odabranima. Sinkronizacija je vrlo brza pa će promjena koju učini jedan član tima, biti usklađena s računalima ostatka grupe samo nekoliko trenutaka od promjene. Dropbox je idealno mjesto za držanje zajedničkih datoteka koje trebaju biti dostupne članovima tima, ne samo za čitanje, nego i za obradu.

Na spomenutom mrežnom sučelju možemo doći do svih potrebnih informacija za naš servis i izvršavati sve potrebne akcije oko pohranjivanja i dijeljenja podataka s ostalima. Na Slici 7. vidljivo je da u mrežnom sučelju (kartica Files) možemo pogledati popis svih datoteka i mapa koje su u sigurnosnoj pohrani i sinkronizaciji Dropboxa. U svakom trenutku možemo dodavati nove datoteke s različitih mjesta svojeg računala (gumb Upload), ali i vratiti greškom ili neoprezom izbrisane datoteke (gumb Show deleted files).

Slika 7 - Lista datoteka i mapa backupa
Slika 7. Lista datoteka i mapa sigurnosnih kopija

Na kartici Recent Events uvijek možemo pogledati sve promjene u svim datotekama te vidjeti s kojeg su računala napravljene.

Slika 8 - zadnje izmjene nad datotekama
Slika 8. Praćenje mijenjanja datoteka

U svakom trenutku možemo dodavati ili brisati mape s podacima koje želimo dijeliti s drugim korisnicima Dropboxa. Za svaku dijeljenu mapu navodimo popis članova prema prijavljenim adresama e-pošte koji će imati pristup do podataka iz navedene mape.

Slika 9 - djeljenje podataka
Slika 9. Dijeljenje podataka

Postavke korisničkog računa na servisu Dropboxa uvijek možemo provjeriti na kartici Account. Ovdje utvrđujemo količinu potrošenog prostora za sigurnosnu pohranu i dijeljeni prostor s ostalim članovima, šaljemo pozivnice preko adresa e-pošte onima koje želimo uvesti u svijet Dropboxa te vidjeti njihovu aktivnost i napredovanje. Za svakog novog aktivnog člana Dropbox nas nagrađuje s dodatnih 250 MB slobodnog prostora J.

Slika 10 - postavke računa
Slika 10. Postavke računa

Kao što je rečeno, Dropbox se jednostavno poveže uz operacijski sustav našeg računala i u pozadini nas povremeno obavještava o svojoj aktivnosti. Desnim klikom miša na sličicu Dropboxa na programskoj traci možemo pristupiti dodatnim mogućnostima. Možemo prekinuti vezu našeg računala s Dropbox servisom (Unlink) ili odrediti brzinu prijenosa podataka (upload/download) kako bismo ostavili prostor i za ostale „aktivnosti“ na internetu. 

Slika 11Slika 12

Korištenje Dropbox servisa u nastavi

Kad sam primio Dropbox pozivnicu od prijatelja i krenuo isprobavati njegove mogućnosti, ubrzo sam donio zaključak – ovo je pravi program koji će mi uvelike olakšati pripremu i izvođenje nastave.

Prije sam koristio USB memorijski štapić, prijenosni disk pa čak i e-poštu kako bih ažurirao dokumente (pripreme, prezentacije, vježbe, testove) na računalima koje sam koristio kod kuće i u školi (stolno i prijenosno računalo). Kako to nije jednostavan posao, često sam zaboravljao ponijeti zadnju inačicu dokumenta.

Otkad koristim Dropbox na svojim kućnim i školskim računalima, nemam spomenute probleme i vrijeme za uređivanje i pripremu sveo sam na minimum. Stoga svim kolegama toplo preporučujem korištenje ovog programa.

Što se tiče korištenja servisa u nastavi i radu s djecom u računalnoj učionici, ima prostora i za to i trenutačno sam u fazi ispitivanja. Otvorio sam zasebni korisnički račun Dropboxa i instalirao ga na sva učenička računala da učenici mogu ostavljati svoje radove, vježbe i sl. Na taj ih način mogu pregledavati i kasnije ili kod kuće. U njega sam dodao dijeljenu mapu, sa svog računa Dropboxa, u kojoj pripremam teme, dokumente i vježbe koje su učenicima osnova za rješavanja zadataka u nastavi.

Prednost ovakvog načina rada je i za rad u timovima kad grupa učenika može zajedno raditi u jednom ili više dokumenata jer se u svakom trenutku može vidjeti napredak njihova rada. Jedina je manjkavost što učenici mogu jedni drugima otvarati i mijenjati dokumente pa taj način nije najzgodnije rješenje za provjeru znanja.

Korištenje Dropbox servisa u dizajnu  mrežnih stranica

Još jedno vrlo korisno područje uporabe Dropbox servisa je u izradi i održavanju mrežnih stranica. Naime, premještanje čitave mape mrežnog sjedišta u Dropbox mapu (Slika 13.) odlično je rješenje izrade i održavanja istih mrežnih stranica sa različitih računala.

Slika 13 - web sjedište u Dropboxu
Slika 13. Mrežno sjedište u Dropboxu

Osobno, od kad koristim ovaj servis, uređivanje mrežnih stranica škole mi ne predstavlja nikakav problem i u slučaju kad moram napraviti nekakvu promjenu na njima za vrijeme vikenda ili odmora :-).

Sve u svemu, primjena Dropbox servisa kao odličnog, besplatnog i vrlo jednostavnog načina arhiviranja i sinkronizacije vaših podataka može biti vrlo široka.