Radionica Comenius

darkoR-Lidija

PC087768

Program za cjeloživotno učenje obuhvaća četiri potprograma: Comenius (predškolski odgoj i školsko obrazovanje), Erasmus (visokoškolsko obrazovanje), Leonardo da Vinci (strukovno obrazovanje i osposobljavanje) i Grundtvig (obrazovanje odraslih) te dva dodatna programa: Transverzalni program (suradnja i inovacije u području cjeloživotnog učenja unutar Europske unije, učenje stranih jezika, razvoj inovativnih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, širenje i korištenje rezultata programa) i Jean Monnet (podupiranje institucija koje se bave europskim integracijama).

clip_image002

Natječaj za program cjeloživotnog učenja za 2010. godinu s popisom svih programa, opisom aktivnosti te vodičima kroz program možete pročitati na stranicama AMPEU.

Prisustvovali smo radionici za program Comenius u kojoj je sudjelovalo gotovo sto sudionika iz osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića Republike Hrvatske. Voditelji radionice bili su Ljubica Petrović i Zvonimir Vidušin. Pogledajte kratki osvrt gospodina Vidušina.

 

U prvom dijelu radionice predstavljen je program Comenius te aktivnosti u kojima se može sudjelovati tijekom 2010. godine: stručno usavršavanje, pripremni posjeti i kontaktni seminari, multilateralna i bilateralna partnerstva, eTwinning, Comenius asistenti i njihovo ugošćivanje te regio partnerstva. U drugom dijelu održane su radionice u kojima su sudionici osmišljavali projekte mobilnosti i partnerstva.

Novost u natječaju za 2010. godinu je financiranje aktivnosti eTwinninga i školskih partnerstava, a cjelokupni budžet programa Comenius četiri je puta veći nego za 2009. godinu. Prvi rok za prijavu je već u siječnju pa požurite s prikupljanjem informacija i planiranjem.

Kako bismo vam dočarali atmosferu i prenijeli sve što smo čuli i naučili tijekom radionice, pripremili smo cjelokupne snimke prvog i drugog dijela radionice Comenius.

Za bolje i detaljnije informiranje, lakše snalaženje i početak pripreme za prijavu na natječaje donosimo vam i prezentacije te popratne dokumente korištene u radionici. Na kraju imate i mali kviz kojim možete provjeriti što ste naučili.