Poboljšajte vidljivost prikaza programom ZoomIt

vilim

slika_2 Primjena većine informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju oslanja se na učinkovitost prezentacijskih tehnika. Računalo i projektor svakog se dana sve više koriste u nastavi svih predmeta. I zasigurno se većina prezentanata trudi da svoje prezentacije osmisli tako da se mogu pratiti ugodno i bez problema. Međutim, postoje situacije kada trebamo prikazati uvećani dio prezentacije ili ekranskog prikaza. Možemo li to uvijek postići? U PowerPoint prezentaciji prilagodit ćemo fontove i slike, u Wordu povećati zoom. Ali, što ćemo napraviti trebamo li povećati dio programskog koda ili dijelove nekog tehničkog crteža? Tada nam treba neki dobar i jednostavan alat za zoom – tada ćemo upotrijebiti ZoomIt.

Što je ZoomIt?

ZoomIt 4.1 zadnja je inačica malog besplatnog alata za jednostavno zumiranje ekranskog prikaza te crtanje, pisanje, označavanje po projekciji… Radi se o produktu Sysinternals koji je smješten u okrilje Microsoftovog TechNeta (Windows Sysinternals) i na jednome mjestu objedinjuje cijelo mnoštvo malih i naprednih Windowsovih alata (jedan od njih je Process Explorer). ZoomIt 4.1 se može preuzeti na adresi http://technet.microsoft.com/hr-hr/sysinternals/bb897434(en-us).aspx. Svi Sysinternals alati mogu se slobodno preuzeti na računalo i pokretati bez prethodne instalacije (http://technet.microsoft.com/hr-hr/sysinternals/default(en-us).aspx). Zanimljivo je da ih možemo pokretati i direktno iz našeg mrežnog preglednika, primjerice s adrese http://live.sysinternals.com/zoomit.exe. S obzirom da se radi o programu od tek 538 KB, Sysinternals Live servis je doista i primjenjiv.

ZoomIt u akciji

slika_3slika_1Nakon pokretanja ZoomIta u programskoj traci će se pojaviti ikona.

Zoom pokrećemo kombinacijom tipaka Crtl + 1 i tada pomoću miša povećavamo ili smanjujemo prikaz na zaslonu ekrana ili projekcijskom platnu, a zoom izrazito čisto prati naše pomake miša. Međutim, to nije sve. Lijevom tipkom miša prebacujemo se u način rada koji omogućuje crtanje po prezentaciji ili pisanje teksta (pritiskom slova T). Osim mogućnosti Zoom i Draw, ovaj program posjeduje još i mjerač vremena (Break Timer) kojim se na zaslonu može prikazati zadano odbrojavanje vremena. Program posjeduje i mogućnost LiveZoom koja na Windows Visti ili Windowsima 7 zumira i dinamični sadržaj.

Jednostavno, ZoomIt treba imati, barem kao poveznicu u mrežnom pregledniku. Neće nam trebati svaki dan, ali kada nam zatreba, svoju će zadaću odraditi vrhunski.