Međunarodni projekt Osnovne škole Horvati

suzana_delic

Kako smo započeli s međunarodnom suradnjom?

Izuzetno smo ponosni što je naša mala i stara škola, dama – kako joj s ljubavlju volimo tepati, stara 112 godina i jedna od najstarijih škola u Zagrebu, duhom, učenicima i djelatnicima ostala vrlo mlada i radoznala. Osnovna škola Horvati smještena je na uglu Savske i Horvaćanske ulice i tamo je od davne 1897. godine. Iako su zidovi na svojem mjestu te čekaju nove i modernije da ih zamijene, naša je dama ove školske godine prešla granice Republike Hrvatske.
Kako je sve počelo? S onima bez kojih ovog članka ne bi ni bilo: zainteresiranim učenicima! Pridodajte tome inventivnu učiteljicu te ravnateljicu koja im je u svakom trenutku bila izuzetna potpora i uspjeh svakako ne može izostati.

Surfanjem i guglanjem još smo 2006. godine doznali za program Comenius. Kako je 2007. godine osnovana Agencija za mobilnost i programe EU, naši vidici o programu Comenius su se proširli, a vrlo ljubazni djelatnici Agencije su nam uvijek pružili potrebnu podršku. Volja je postojala, samo su nam nedostajali partneri s kojima bismo ostvarili projekt. Kako u Europi ipak ima puno učitelja entuzijasta i djece istraživača, upoznali smo profesora Philippea Huvellea iz Instituta Sainte-Julienne iz Belgije koji je krajem 2008. godine dobio ideju za sjajan projekt i, zahvaljujući e-pošti, susret je bio sudbonosan. Naša škola je postala dio projekta jer su interesi bili obostrani. Slijedila je gotovo svakodneva komunikacija, ideje su se gomilale, a kada je u srpnju 2009. godine Europska komisija prihvatila naš dvogodišnji projekt Europe Anim´Action, našem veselju nije bilo kraja.

Projekt Europe Anim´Action

Logo projekta Priča o modernom Odiseju koji se budi u Grčkoj, prolazi kroz Hrvatsku i zemlje ostalih škola u projektu, dolazi do Belgije te postaje građaninom Europe – mogla je zaživjeti!
Elitno društvo sjajnih škola bilo je samo poticaj za daljnji rad. Tko su naši partneri?

Belgija – Fleron – Institut Sainte-Julienne,
Belgija – Schoten – Sint-Cordula-institut,
Češka Republika – Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Mlada Boleslav,
Grčka – Music School of Rhodes,
Italija –Scuola Media Statale „Giancarlo Siani“,
Portugal – Escola Secundaria de Tomaz Pelayo,
Rumunjska – Liceul teoretic „Lucian Blaga“,
Španjolska – I. E. S. Jose Luis Sampedro.

Susret škola partnera u Tres Cantosu u Madridu

Iznimna vrijednost ovog projekta u sklopu programa Comenius su i susreti škola partnera, a predviđena su četiri u dvije godine koliko traje projekt. Domaćini su Španjolska, Češka Republika, Grčka i Belgija. Na sve susrete putuju učitelji i učenici. Ima li boljeg načina da naši učenici postanu građani Europe, upoznaju svoje vršnjake i europske zemlje?

SKOLA_TRES_CANTOS10. studenog 2009. godine naša mala delegacija krenula je put Španjolske na šestodnevni susret u prekrasno mjesto Tres Cantos kraj Madrida. Skupinu su činili učenici 8.b odjela: Tomislav Andrić, Josipa Babić, Ena Čupić, Lucija Dobranić, dipl. učiteljica-mentorica i koordinatorica projekta u našoj školi, Suzana Delić te ravnateljica škole, mr. sc. Biserka Matić-Roško.
Domaćin, profesor Arturo Claver te djelatnici i učenici škole I. E. S. Jose Luis Sampedro, spremno i vrijedno dočekali su goste iz škola partnera.

 
Slika 1. Instituto de Educacion Secundaria Jose Luis Sampedro, škola domaćin

Susret učenika i djelatnika iz različitih zemalja i različitih govornih područja bio je izuzetan. Svaka škola je predstavila svoju zemlju i školu, a naš film je bio odlično prihvaćen. 

RAD-SKUPINENa prvom sastanku izabrali smo logo projekta na način koji je predložila naša škola na što smo bili jako ponosni. Svakodnevno smo radili u skupinama te je projekt napredovao i rastao na opće zadovoljstvo. 

Delegacija svake škole pripremila je i prigodne poklone za domaćine i ostale delegacije. Mi smo ponijeli naše tradicionalne suvenire te i na taj način promovirali Lijepu Našu. Bili smo gosti i djelatnika Gradske vijećnice Tres Cantosa. S primanja nosimo lijepa sjećanja, slike i poklonjeni grb Tres Cantosa, a naši učenici dobili su dodatnu priliku za druženje i komunikaciju s vršnjacima na engleskom jeziku.

Slika 2. Svakodnevni rad u skupinama odvijao se
na službenim jezicima projekta: engleskom, francuskom i talijanskom

COMENIUS-KOORDINATORI-CITY_ SVI-COMENIUS-TIMOVI
Slika 3. Koordinatori projekta u Gradskoj vijećnici       Slika 4. Sve delegacije škola partnera u posjetu Gradskoj vijećnici Tres Cantosa

Razgledavanje Madrida i posjet Pradu

PLAZA_-MAYOR-MADRIDImali smo dovoljno vremena i za razgledavanje ovog prekrasnog grada te Muzeja Prado. Učenici su zajedno s vršnjacima razgledali slike najvećih svjetskih majstora.MUZEJ_PRADO

 

Slika 5. Učenici i učitelji u zajedničkom posjetu Pradu, jednom od najvećih europskih muzeja, Ena Čupić, Lucija Dobranić, Tomislav Andrić i Josipa Babić

Slika 6. Ena i Lucija na Plazzi Mayor,
jednom od najljepših trgova u Madridu 

Primanje u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Madridu

VELEPOSLANSTVOKako bi susret zaista postao nezaboravan, pobrinuli su se sjajni djelatnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, na čelu s veleposlanikom Nevenom Pelicarićem. Srdačno su nas primili te smo se u elitnom dijelu Madrida našli na dragom hrvatskom tlu. U ležernom razgovoru učenici su ispitivali veleposlanika o djelatnostima Veleposlanstva i o tome što je potrebno kako bi se postalo diplomatom. Gospodin Pelicarić pričao je svoja iskustva te opisao i susret sa španjolskim kraljem Huanom Carlosom.

Slika 7. Posjet Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj

 
S prekrasnim iskustvima očekujemo novi susret krajem travnja u Češkoj Republici. Do tad vas pozdravljamo službenim jezicima projekta:

SO LONG! AU REVOIR! CIAO!