Čestitka u Live Movie Makeru

lidija

Windows Live Movie Maker program je kojim ćete fotografije, slike, videoisječke i glazbu brzo i jednostavno povezati u film. Program ne zahtijeva nikakvo posebno predznanje, dostupan je besplatno, na hrvatskom je jeziku u kompletu s ostalim Live programima na adresi http://download.live.com/moviemaker .

Program ima niz prednosti i samo jedan nedostatak – ne radi na starijim inačicama Windowsa, samo na Visti i Windowsima 7. No, s druge strane, imate jedan razlog više za instalaciju Sedmice. Sve u svemu, Live Movie Maker idealan je za elegantno i jednostavno stvaranje efektnih čestitaka, što vam želimo i pokazati ovim tekstom.

Nadamo se da ste uspješno preuzeli i instalirali program. Pokrenite ga odabirom Start > Svi programi >Windows Live > Windows Live Movie Maker, ukoliko ga niste već prije pronašli u izborniku Start. Kad se program otvori, desno ćete uočiti prostor za svoje fotografije i videozapise s jasnom porukom „Povucite videozapise i fotografije ovdje“. Takav način umetanja videozapisa i fotografija u film jednostavniji je nego u starijim inačicama Movie Makera.

clip_image002

Dakle, posao za vas je da otvorite program Windows Explorer, pronađete mapu sa slikama, označite željene slike i mišem ih povučete u prozor Movie Makera. Nemate li prigodnih slika na računalu, predlažemo da zavirite u Officeovu online Clipart galeriju i stvorite svoju zbirku slika.

clip_image002[1]

clip_image006

Nakon uspješnog doseljavanja slika, kliknite na alat AutoFilm na vrpci Početna stranica. AutoFilm automatski dodaje prazne slajdove za naslov i kraj filma, prijelaze između dijelova filma (slika, videozapisa) te efekte kretanja na fotografijama. Dodate li u projekt i glazbu, sve će biti povezano s njom u odgovarajućem trajanju.

Nakon pokretanja alata AutoFilm pojavit će se pitanje o umetanju glazbe te otvoriti prozor s prikazom vaših zvučnih zapisa u mapi Glazba.

clip_image008

clip_image010

Odaberite neku glazbu pa je klikom na Otvori dodajte u film. Nakon toga će Movie Maker prilagoditi trajanje fotografija tako da prikazivanje fotografija i izvođenje glazbe završi istovremeno.  

I time je postupak stvaranja AutoFilma gotov. Sad slijedi vaše igranje s njim.

Naravno, dobro bi bilo da ga najprije spremite kao projekt da ne biste slučajno ostali bez njega. Spremanje u obliku projekta dostupno je na uobičajenom gumbu sa slikom diskete.

clip_image012

Da biste promijenili tekst na naslovnom i završnom slajdu, otvorite ga pa u lijevom dijelu prozora kliknite na njegovu sredinu. Tada ćete vidjeti pripadajući tekstni okvir u kojem možete mijenjati i oblikovati tekst. Izgled teksta mijenjate pomoću alata na vrpci Alati za tekst > Oblikovanje koja postaje vidljiva tek kad kliknete na neki tekstni okvir. Na toj vrpci mijenjate i boju pozadine, a dostupni su i različiti efekti za prikazivanje teksta na slajdu.

clip_image014

clip_image016Ako vam se čini da neki efekti kretanja na fotografijama nisu dobri, jednostavno kliknite na tu fotografiju pa na vrpci Animacije u odjeljku Kretanje i Zumiranje odaberite neki drugi efekt.

 

clip_image018Kad ste zadovoljni izgledom svog filma, vrijeme je da ga spremite za daljnje objavljivanje, odnosno dijeljenje. Alati za spremanje filma u različitim veličinama i kvalitetama dostupni su na vrpci Početna stranica, u odjeljku Dijeljenje. Postavite li pokazivač miša na pojedini oblik spremanja, vidjet ćete dodatno objašnjenje – o kojoj veličini prikaza se radi te kolika je procijenjena veličina datoteke po svakoj minuti trajanja filma. Pravilo je jednostavno – što veća kvaliteta – to veća memorijska veličina datoteke. Dakle, želite li film prikazati na svom velikom LCD televizoru, odaberite Visoka razlučivost, a želite li ga poslati prijateljima elektroničkom poštom – odaberite Za e-poštu (zadnja mogućnost u odjeljku Dijeljenje). Naravno, imate i nekoliko mogućnosti između te dvije.

Nadamo se da ste uspješno spremili svoj prvi filmić, napravili čestitku i razveselili prijatelje i obitelj. Želimo vam puno uspjeha u korištenju ovog programa.
Mojim učenicima se jako svidio tako da smo ubrzo imali cijelu zbirku filmskih, božićnih čestitki za prikazivanje na našoj školskoj televiziji.

Želite li saznati više o Live Movie Makeru, posjetite stranice s njegovim temama pomoći.

Pogledajte i primjere naše školske čestitke spremljene u dvije inačice: jednu za prikazivanje na velikom zaslonu (HD) – na ovoj poveznici, a drugu za slanje elektroničkom poštom.