50. obljetnica računalstva u Hrvatskoj

marina_mirkovic

Slika_1U organizaciji Tehničke škole iz Požege i Društva energetičara Požega 3. prosinca 2009. godine održan je stručni skup povodom obilježavanja 50. obljetnice računalstva u Hrvatskoj. Računala su na istom mjestu okupila učenike, učitelje i nastavnike, inženjere, tehničare i umirovljenike. Pozdravnu riječ održali su gospodin Zoran Čerti, ravnatelj Tehničke škole u Požegi i gospodin Drago Duvnjak, predsjednik Društva energetičara Požega.

 

Slika 1. Posjetitelji stručnog skupa

Povijesni razvoj računalstva u Hrvatskoj prezentirala je prof. Marina Mirković, dipl. inž. elektrotehnike. Prvo digitalno računalo u Hrvatskoj osmislio je i izradio prof. dr. Branko Souček 1959. godine u zagrebačkom Institutu „Ruđer Bošković“. Bio je to projekt „256 kanalni analizator, memorija, logika i programi“ koji je izazvao zanimanje svjetskih znanstvenih krugova. Prof. dr. Souček svojim je znanstvenim radovima, knjigama i predavanjima diljem svijeta pružio veliki doprinos razvoju mlade hrvatske računalne znanosti.

Slika_2

Profesorica Mirković je u predavanju „Pedeset godina računalstva u Hrvatskoj“ opisala razvoj računalstva u Institutu „Ruđer Bošković“, povijest SRCA i CARNeta, ustanova koje su svojim djelovanjem omogućile pristup internetu i kompjuterizaciju čitave Hrvatske te postale središte za obrazovanje i podršku u području informacijske i komunikacijske tehnologije.

 

Slika 2. Prof. Marina Mirković

Sudionici skupa prisjetili su se i hrvatskih informatičkih časopisa od 1992. godine do danas. Većina ih ima i tiskanu i elektroničku inačicu: BUG, Vidi, PC Chip, Mreža, Enter i InfoTrend. U obrazovanju su nezaobilazni časopisi Edupoint čiji je izdavač CARNet i Pogled kroz prozor, digitalni časopis namijenjen razmjeni iskustava među učiteljima.

Od stručnih skupova i savjetovanja u području informatike i računalstva najstariji je MIPRO koji već 32 godine na međunarodnoj razini okuplja stručnjake za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku. Savjetovanje „Računalo u školi“ u organizaciji Hrvatskog društva za promicanje informatičkog obrazovanja ove godine je održano 13. put, a CARNetova korisnička konferencija (CUC) jedanaest je godina međunarodno okupljalište informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika, CARNetovih korisnika i suradnika. Spomenimo i SoftCOM, e-biz, WinDays i CASE. Međunarodni sajam informacijske tehnologije, telekomunikacija i novih medija INFO održavao se je kontinuirano 37 godina i bio najveći IKT sajam u Hrvatskoj, ali je posljednjih godina stagnirao po broju posjetitelja i izlagača te je 2006. godine održan posljednji put kao Info dani.

22. rujna 2007. godine u Rijeci je otvoren Muzej informatike i informatičke tehnologije „Peek & Poke“. Prostire se na dvije etaže, ima oko 2000 eksponata, među kojima su Apple II, Commodore 64, Amiga 1000 i zbirka kalkulatora.

Posebno mjesto u razvoju računalstva zauzima obrazovanje. U školskoj godini 1966./67. na Zagrebačkom sveučilištu (ETF i PMF) uveden je nastavni predmet Digitalna računala. Na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu 1970. godine uvodi se novo usmjerenje za studente treće i četvrte godine: Računalske znanosti kao i istoimeni poslijediplomski studij. U srednjim školama pojavio se predmet Osnove informatike. Danas se u srednjim školama predaje nastavni predmet Informatika i računalstvo, a u osnovnim Informatika kao izborni predmet. Analizirajući informatičko kurikulsko područje, daje se prijedlog da informatika postane obavezni predmet u 7. i 8. razredu osnovne škole.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa opremalo je škole informatičkim učionicama, a od 2006./07. godine interaktivnim pločama uz uvođenje online interaktivnih obrazovnih sadržaja. Velika pažnja posvećena je obrazovanju učitelja i nastavnika te je u periodu od 2006. do 2008. godine obrazovanje za stjecanje osnova informatičke pismenosti prema ECDL programu prošlo 15.250 zaposlenika osnovnih i srednjih škola te 600 učitelja i nastavnika informatike koji su dobili diplome za ECDL stručnjake. Ove je godine nastavljeno obrazovanje za 5.250 zaposlenika prema osnovnom i 150 nastavnika informatike prema naprednom programu.

Govorilo se i o mogućnosti studija informatike i računalstva u Hrvatskoj te o informatičkom obrazovanju i usavršavanju, o proizvodnji računala u tvrtkama Digitron d.o.o. (Buje) i Končar (Zagreb), ali i prisjetilo računala Ivel Ultra tvrtke Ivasim Elektronika iz Ivanić Grada i Orao nekadašnje tvrtke PEL iz Varaždina. Analizirano je hrvatsko informatičko tržište, prikazana djelatnost informatičkih tvrtki i struktura informatičkih poduzeća. Svoje je predavanje profesorica Mirković zaključila programom e-Hrvatska koji nizom aktivnosti i projekata želi pružiti kvalitetnije usluge i veću učinkovitost u radu, ali i brigu o obrazovanju, zdravstvu i kulturnoj baštini. Program e-Hrvatska omogućuje ravnomjeran razvoj informacijskog društva u Republici Hrvatskoj.

Slika_3Prof. dr. sc. Niko Majdandžić, gost predavač, održao je predavanje „Informatika u proizvodnji – od pojedinačnih programa do digitalnih poduzeća“. Dr. Majdandžić je na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu predavao organizacijske i informatičke predmete, autor je mnoštva knjiga i znanstvenih radova i voditelj više hrvatskih istraživačkih projekata.

U svom je predavanju dr. Majdandžić opisao razvoj informatike za potrebe proizvodnih i uslužnih poduzeća. Prezentirao je odnos informatizacije i Europske unije kao i ulogu informatike kao generatora promjena u društvu i životu svakog pojedinca. Dio predavanja posvetio je razvoju ERP (Enterprise Resource Planning) proizvodnih sustava koji omogućuju planiranje svih poslovnih aktivnosti, menadžerima pružaju uvid u stanje plana, očekivane rokove i troškove te o podsustavu PRAPE koji omogućuje praćenje porizvodnje. U analizi daljnjeg razvoja ERP sustava razmatrana je integracija podataka, procesa, pregleda, izvještaja, opreme kao i važnost web programa i e-poslovanja. Za daljnju budućnost dr. Majdandžić najavio je veliku ulogu ekspertnih sustava i neuronskih mreža u rješavanju problema.

Slika 3. Prof. dr. sc. Niko Majdandžić

Učenici Informatičke grupe Tehničke škole u Požegi pod mentorstvom profesora Hrvoja Mikolčevića, dipl. inž. elektrotehnike i prof. Marine Mirković predstavili su viziju budućnosti prezentacijom „Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u budućnosti“.

Opisana je predviđena primjena računala u budućnosti: niz mikročipova ugrađenih u kućanske uređaje, odjeću, nakit ili ljudsko tijelo. Ljudi bi u budućnosti mogli imati svoju digitalnu verziju i spremati podatke o sebi. Računala će imati sve veću ulogu u medicini i praćenju ljudskog zdravlja koje bi, pak, moglo biti narušeno „preopterećenjem informacija“. Kućanski aparati će se uključivati glasom, a sustav igara nas odvesti u virtualne svjetove gdje ćemo moći ne samo vidjeti, već i čuti, opipati i mirisati. Zbog rada na daljinu, teleradnici će raditi od kuće ili u pokretu. Kupovanje ćemo obavljati u slobodno vrijeme pomoću televizije ili računala. Učenici će u svojoj cybernarukvici nositi veliku količinu informacija i imati online pristup školi i ostalim obrazovnim institucijama.

Slika_4U prometu će se koristiti satelitska navigacija i sustavi navigacije i smještanja u prostor. Mobiteli budućnosti imat će veliki broj mogućnosti i različite načine komunikacije. Sve informacije će postati digitalne, a LCD monitori bi mogli biti na svakom zidu. Mala računala bit će osobni komunikatori koji će omogućiti pristup informacijama neovisno o prostoru i vremenu. Dio prezentacije učenici su posvetili elektroničkim knjigama i čitačima knjiga.

Prisjećanje iz prošlosti i pogled u budućnost donosi nova iščekivanja i vizije susreta s modernom tehnologijom za dobrobit čovječanstva.

 

Slika 4. Prezentacija učenika Tehničke škole iz Požege