1. stručno-metodički skup udruge „Normala“

branimir_dakic

slika1 Prije dvije godine mala skupina nastavnika matematike osnovala je udrugu „Normala“ s ciljem promicanje suvremenih nastavnih oblika, didaktičkih postupaka te kreativne primjene računalne tehnologije u nastavi matematike. U vrlo kratkom vremenu udruzi su pristupili mnogi, osobito mlađi nastavnici matematike prepoznavši u njoj svoj stručni interes jer članovi „Normale“ žele proširiti svoje djelovanje i na ostale djelatnosti vezane uz nastavu matematike.

slika2Korijeni „Normale” su u tzv. Listi, internetskom forumu nastavnika matematike što ga je 19. prosinca 2000. pokrenuo kolega Šime Šuljić, profesor matematike iz Srednje škole Jurja Dobrile u Pazinu. Lista djeluje i danas, okuplja oko 200 članova, a od njezina osnutka razmijenjeno je više od 30 000 poruka elektroničke pošte.

Na mrežnim stranicama www.normala.hr članovi Udruge oformili su svojevrsno spremište za pohranjivanje svojih didaktičkih materijala koje je otvoreno i dostupno svakome. Održana su i dva e-tečaja o računalnom programu GeoGebra. Nedavno je pokrenut i mrežni forum Arhimedes na kojemu učenici osnovnih i srednjih škola mogu potražiti pomoć i postavljati najrazličitija pitanja vezana uz učenje matematike u školi.

slika3 5. prosinca 2009. godine „Normala“ je u prostorima Fakulteta elektronike i računarstva (FER) u Zagrebu organizirala i svoj 1. stručno-metodički skup. U vrlo lijepom ozračju obrađene su zanimljive teme, a središnje je mjesto pripalo izlaganju Treniranje izvrsnosti ili umijeće poučavanja dr. sc. Marije Heffer-Lauc s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Branimir Dakić, profesor matematike iz Zagreba, prikazao je kako se u nastavu matematike mogu, kao poticajni element, ugraditi sadržaji tzv. Zanimljive matematike. Na skupu je predstavljena i GeoGebra, računalni program interaktivne matematike, zasigurno vodeći svjetski softver ove vrste. Napominjemo da je GeoGebra besplatna te se bez teškoća lako preuzima s interneta, a prije pet godina prevedena je i na hrvatski jezik.

 Sudionicima skupa podijeljen je i CD sa sadržajima skupa te priručnik „Uvod u GeoGebru“. Održavanje skupa podržala je i Agencije za odgoj i obrazovanje potvrdama o sudjelovanju na skupu.

I na kraju ove netipično hrvatske priče dodajmo: udruga “Normala” okuplja na neki način „nenormalne nastavnike matematike. Jer, entuzijazam je u nas sve rjeđa biljka, njemu su u pravilu skloni ljudi plemenitih poriva, vrijedni, nesebični, sposobni i kreativni. Nagrada je nezamjenjiv osjećaj zajedništva, nesebičnosti i stvaralaštva.

Poveznice na fotografije sa skupa:

  1. http://picasaweb.google.hr/Bjelava1/NormalaSkup1#
  2. http://picasaweb.google.hr/snjesta/Normala1#