Webcastovi, webinari ili „Učimo zajedno“

zeljkaK

PrtSc2 Prošle smo školske godine uspješno održali gotovo 50-tak webinara s različitim temama uporabe suvremene tehnologije u nastavi te s temama koje ste vi tražili, primjerice, izvješćima sa svjetskih okupljanja poput stručnih skupova, kongresa i natjecanja inovativnih nastavnika te izjavama i prikazima radova samih sudionika natjecanja. Pojedine teme bile su vrlo zahtjevne pa smo organizirali i ciklus webinara u nastavcima – poput Upravljanja projektima. Kako ovdje ne možemo nabrojiti sve teme, podsjećamo vas da u našoj arhivi webinara možete pronaći i ponovno pogledati one koje vas najviše zanimaju.

Krajem listopada ponovno smo krenuli s webinarima u tjednom ritmu: jednom do dva puta. Motivirali smo učitelje i nastavnike raznih predmeta, sklopili izvrsnu suradnju s Uredom pravobraniteljice za djecu, a planiramo je uspostaviti i s Algebrom, Cognitom, Hrvatskim matematičkim društvom, Agencijom za mobilnost i projekte EU, raznim strukovnim udrugama te različitim znanstvenicima i umjetnicima iz svih područja.

U prethodna se dva mjeseca govorilo o sljedećim temama:

 • „Uloga i ovlasti pravobraniteljice za djecu“,
 • „Zaštita prava i interesa djece u školi“,
 • „Nasilje među djecom (bulling i cyberbulling)“,
 • „The Climate Mystery“,
 • „Zaštita prava i interesa djece s poremećajem u ponašanju“,
 • „Tjelesno kažnjavanje djece u obitelji“,
 • „Sat lektire u razrednoj nastavi online“,
 • „Podrška škole djeci čiji su roditelji u zatvoru“.

Snimke svih održanih webinara možete poslušati i pogledati ovdje uz prethodnu prijavu na portalu Suradnici u učenju.

Ukoliko ne znate kako pronaći i preslušati neki od održanih webinara, pročitajte sljedeće upute.

Kako pogledati snimke?

18_6_2009v3 Snimke webinara održanih prošle i ove školske godine dostupne su u Arhivi webinara na portalu www.ucitelji.org. Da biste mogli pristupiti arhivi webinara, morate biti registrirani korisnik Portala. Ukoliko to još niste postali, a želite, pogledajte detaljnije upute o postupku registriranja pročitajte ovdje.
Registrirate se samo jednom, a svaki sljedeći put kad dolazite na Portal, samo se prijavljujete. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko prijave, upute pročitajte ovdje.

Kao prijavljeni korisnik imat ćete pristup većem dijelu portala www.ucitelji.org, između ostalog i stranicama posvećenim webinarima.

Odaberete li u izborniku Webinari, otvorit će se početna stranica webinara na kojoj su najave budućih webinara, podaci za kontakt, upute za lakše snalaženje u webinarima, a s lijeve strane nalazi se popis do sada održanih webinara.
Arhiva webinara nalazi se na istoimenoj stranici dostupnoj iz izbornika Webinari. Webinari su u Arhivi razvrstani u nekoliko kategorija, a za svaki je dostupan kratki opis te podaci za pristup snimci.

Podaci za pristup snimci izgledaju poput ovih:

Nasilje među djecom
https://www323.livemeeting.com/cc/usergroups/viewRecordings
Recording ID:  Nasilje
Recording Key: Dijete123

Kad kliknete na poveznicu s adresom mjesta ili na direktnu poveznicu pojedinog webinara, unutar pretraživača će se otvoriti dijaloški prozor u koji treba upisati svoje ime i prezime te Recording ID i Recording Key, ukoliko već nisu upisani.
Kad kliknete na žuti gumb View Recording, od vas će se zatražiti upisivanje adrese vaše elektroničke pošte te naziva škole što je nužno zbog evidencije i kontrole pregledavanja snimke. Upišite tražene podatke, a zatim još jednom kliknite na žuti gumb View Recording.

Pri otvaranju sljedećeg prozora mogu se pojaviti upozorenja o pokretanju ActiveX naredbi te dodatka za Windows Media Player koje dozvolite.

Klikom na malu ikonu Media Playera u stupcu View otvorit će se program unutar kojeg možete preslušati i webinar uz praćenje slajdova prezentacije. Snimku možete preslušati neograničeni broj puta.

Najave

Tijekom prosinca 2009. i siječnja 2010. godine govorit će se o sljedećim temama:

 • Partnerstvo škole, roditelja i lokalne zajednice u zaštiti prava i interesa djece,
 • Small Basic – osnove
 • Kako ostvariti međunarodnu suradnju u osnovnoj školi?,
 • Učenje među nastavnicima,
 • Povrede prava djece kroz proces praćenja i vrjednovanja učenika,
 • Videokonferencija u osnovnoj školi (primjer dobre prakse)
 • Small Basic – složene strukture podataka, objektno programiranje
 • Suradnja razreda iz RH i svijeta pomoću interneta – ePals
 • Small Basic – mogućnosti Logo programiranja,
 • Likovna radionica,
 • Potrebe i prava djece s teškoćama u razvoju,
 • Lice i naličje djetetovog bavljenja sportom,
 • Pravni propisi u zaštiti prava i interesa djece,
 • Microsoft Office 2007 (Power Point, Excel, Word i Outlook) – tips & tricks – ciklusi predavanja za početnike.

Za sve detalje pogledajte kalendar webinara.

18_6_2009v4 Sve vas, koji ste motivirani za korištenje Live Meetinga s ciljem prenošenja svog iskustva, znanja, primjera iz prakse te željom za zajedničkim učenjem i postizanjem što kvalitetnije nastave u skladu sa suvremenim promjenama, pozivamo da se javite porukom elektroničke pošte na adresu zeljka.knezovic@azoo.hr te predložite temu koju želite podijeliti sa svojim kolegama.

Budite i vi dio tima „Suradnici u učenju“ i jedan od sljedećih predavača, pokažite svoja iskustva i znanje u području kojim se bavite. Čak i ukoliko nemate iskustva u korištenju Live Meetinga, ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo i budemo tehnička podrška.

Pratite cikluse webinara, predložite teme koje biste željeli čuti, predložite predavače ili se prijavite sa svojim temama. Veselimo se vašem sudjelovanju.